1400 българи заминали официално на работа в ЕС за 6 месеца

Най-много работят в Испания в селското стопанство – 1200 души
12 юли 2012 09:52,
44
1400 българи заминали официално на работа в ЕС за 6 месеца
1200 българи са заминали в Испания за 6 месеца. Снимка: Reuters

За първите шест месеца на 2012 г. около 1400 български граждани са сключили трудови договори и са заминали на работа в страни членки на ЕС, сочат данните на Агенцията по заетостта.

В Испания се трудят над 1200 българи, заети в селското стопанство. В Германия фирмата Мак Доналдс е наела 131 българи, 38 са наети като домашни помощници, 13 - на работа в хотелиерството и ресторантьорството, 3 - като медицински кадри и др.

По неофициални данни няколко десетки хиляди българи, включително и студенти, се трудят на пазара в ЕС. За тях обаче няма официална статистика дали работят на черния пазар, дали са на непълно работно време и дали имат трудови договори.

Българин, който се труди на територията на страна членка на ЕС, упражнява своите права при същите условия, които се прилагат на гражданите на съответната държава.

Могат да бъдат предвидени обаче и временни изключения на този принцип, съобщава БТА.

Към днешна дата български граждани, желаещи да работят на непълно работно време, могат да се трудят с равни права и без разрешение в  Кипър, Италия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Испания, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Швеция.

Правото на работа на български граждани е ограничено до 31 декември 2013 г. в Австрия, Ирландия, Белгия, Люксембург, Обединеното кралство, Франция, Малта, Германия и Холандия.

Едно наскоро произнесено решение на Съда на ЕС от 21 юни 2012 г., по запитване на Административния съд на Виена поставя именно въпроса за статута на българския работник в държава, прилагаща преходни рестриктивни мерки.

Разглежданият казус е следният: австрийският работодател г-н Зомер иска да бъде издадено разрешение за наемане на работа на български гражданин, студент в Австрия, който повече от една година пребивава там, за да го наеме като шофьор на непълно работно време за 10 часа седмично и с възнаграждение от 349 EUR месечно.

Студентът трябва да извършва нощни доставки във Виена. Компетентната държавна администрация във Виена отхвърля това искане с мотивите, че максимално допустимият брой чуждестранни работници, определен на 66 000 за федерална провинция Виена, вече е превишен допълнително със 17 757 чуждестранни работници.

Г-н Зомер подава жалба срещу това решение, а впоследствие Съдът на европейския съюз /СЕС/ излиза със заключението, че условията за достъп до пазара на труда на българските студенти не могат да бъдат по-ограничителни от тези, които са предвидени в Директива 2004/114/ЕО на Съвета от 13 декември 2004 година относно условията за прием на граждани на трети страни с цел образование, ученически обмен, безвъзмездно обучение или доброволческа дейност.

По този начин СЕС определя, че българските студенти разполагат във всички държави членки с привилегирован статут спрямо гражданите на трети държави, независимо от факта дали съществуват ограничителни мерки за достъп до пазара на труда на дадената държава спрямо български граждани.

След като СЕС се произнася по този казус, Австрия ще трябва да промени вътрешното си законодателство, но това се отнася само за тази държава-членка.

Според експерти всяка държава решава подобни казуси съгласно националното си право, но същото не трябва да се противопоставя на изискванията на правото на ЕС.

Разгледаното решение е ясен пример за сложността на правния статут на българския гражданин, работник в ЕС, който в някои държави членки разполага с правата, признати на "обикновения" европейски работник, а в други - с по-ограничени от тези права, които обаче трябва да са по-развити от тези на гражданите на трети страни, отбелязва БТА. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
C преди 11 години
Скоро очаквайте заглавието "6-*** българи заминали за 1400 дни". И по конкретно по един на специализация в Северна Корея, Kуба, Венецуела, Русия, Либия и Сирия.
30
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съпругът ми не може да се оплаче за липса на работа, но първоначалното натрупване на знания, умения, опит и база трае вече 22 год. нон - стоп. Годинките ни вече не са малко, но сме сигурни в светлото си бъдеще и сме уверени, че можем и трябва да " летим " в България, отколкото да пълзим в чужбина.
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Eb,,,,ti , prostotiite !
28
0
 
1
 
! Отговори
TIMI преди 11 години
E ZA6TO BIAGAT TUK E TOLKOVA PRIATNO KAZVAT UPRAVLIAVA6TITE I V ISTORIATA 6TE GI U4IM KULTA KAM LI4NOSTA PAK SE ZAVRA6TA
27
0
 
6
 
! Отговори
ДНЕС.БГ преди 11 години
1400 българи заминали официално на работа в ЕС за 6 ДНИ грешка в заглавието ;)
26
1
 
2
 
! Отговори
burgas преди 11 години
samo tlkoz li?
25
5
 
6
 
! Отговори
цезар преди 11 години
на производсвото му трябват роби .може и инженери-роби
24
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Онзи ден отивам в магазина и не можех да повярвам ,че за няколко незначителни неща съм дал 55 лв.---------------- На бабати фърчилото... Я кажи кои са тези "незначителни неща"?
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
на производството му трябват инженери----------------------- Я си помисли пак какво му трябва на производството...
22
1
 
4
 
! Отговори
Павел преди 11 години
Какви управляващи са криви? Управляващите сме всички ние, всичко е в кръг, едни зависиме от други. Трябва ни износ на стоки, за износа трябва производство, на производството му трябват инженери, на инженерите им трябват добри университети, за добри университети трябва добро финансиране и добри професори, а пък това ще дойде от данъците които се събират од производството, и все така в кръг. Е това е! Този кръг трябва да се направи силен и тогава България ще бъде силна.
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
дим дим дим дим да ме няма , дим да ме няма се пееше в една песен .. е това е ..друго спасение няма .
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и мене дим да ме няма към нова зенладия
19
1
 
21
 
! Отговори
един отпътуващ преди 11 години
До:луда работаБях в Испания 3 месеца.Сега отново заминавам.Работа има и е добре платена за разлика от тук.Испанците си стачкуват за щяло и нещяло.Храната в магазините също е доста евтина на фона на заплатата,която получавах.И не виждам смисъл да стоя тук.За това отлитам...
18
1
 
10
 
! Отговори
???? преди 11 години
1200 може да са смо на ден най-много на седмица 70% от приятелите ми са вън.....
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
???
16
0
 
3
 
! Отговори
азз преди 11 години
тия французи за кво са сложили лимит на бг работници!?!явно,май ще бегам към германия....или англия..аман от каръщина..:-)))
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А къде отиват спечелените пари от българите в чужбина???
14
3
 
8
 
! Отговори
луда работа преди 11 години
ЕС отпуска ПОМОЩ за Испания...а българи отиват да работят ТАМ! Не е трудно човек да си напррави съответните изводи и да се зачуди! Този ЕС е майка за едни и мащеха зад други- МАЙ?!Или аз не мога да включа нещо?!
13
1
 
7
 
! Отговори
някой преди 11 години
Поздравления за тези които им стиска да излязат навън. Тук е ясно , че нямаме сили да се борим за оцеляването ни. Навсякъде е трудно, но поне в чужбина има установени правила и се спазват, докато в Б-я прави са тия с парите и властта. Тук след няколко години ще останат *** и не знам кой ще ги храни.Бягайте братя за да оцелеем!
12
1
 
12
 
! Отговори
За 20 години преди 11 години
Неофициално....2 000 000 души напуснаха страната!