"Положението в здравеопазването е драматично"

Бившият зам.-министър Емил Райнов пред Dnes.bg
23 фев 2013 17:00,
161
"Положението в здравеопазването е драматично"
Емил Райнов. Снимка: Булфото

Положението в здравеопазването е драматично и ще се наложат драстични промени в цялата система, алармира Емил Райнов пред Dnes.bg.

Експертът на БСП, който е бивш зам.-министър на здравеопазването и ексшеф на управителния съвет на Здравната каса, бе категоричен, че вина за хаоса в болниците, които заплашват със стачки заради свършване на парите, носи не само шефът на Здравната каса Пламен Цеков, но и цялото нейно ръководство, в което има и двама зам.-министри.

Те всички вкупом съгрешиха, но сега не е време да се ронят крокодилски сълзи, както правят управляващите, уточни Райнов.

Според него проблемите са се натрупвали в последните три години заради лошото управление на ГЕРБ, но медиците са били притиснати до стената и не са имали сили да реагират на случващото се.

Показните саморазправи с лекарите в Горна Оряховица, които бяха набедени за убийци не бебе или колегите им в Благоевград, които бяха незаслужено арестувани за фалшиви болнични, нагнетиха напрежение в гилдията, смята бившият зам.-министър.

Обикновените лекари са прави да протестират, защото въпреки че парите за здраве в бюджета се увеличават всяка година, до тях не стига нищо, докато определени болници получават с пъти по-голям бюджет и не могат да го разходват, категоричен бе той.

За липсата на адекватна финансова политика доктор Райнов даде за пример и публикувана днес статистика, според която сърдечно болните у нас продължават да са огромен брой, въпреки налетите милиони в сектора. Според него цените на лекарствата също остават несъразмерно високи, въпреки обещанията на управляващите за тяхното сваляне.

От дни големите болници в страната алармират, че може да се наложи да спрат приема на пациенти по определи клинични пътеки, защото са изчерпали лимитите си. Положението е особено тежко в ”Пирогов”.

Вчера ръководството на болницата обясни, че ако спазва правилата на НЗОК трябва да спре приема на пациенти за следващите три месеца. В отворено писмо служителите на болницата заявиха, че налагането на въпросните лимити противоречи на Конституцията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
1
 
2
 
! Отговори
спокойно преди 11 години
При създалата се ситуация най- после ще има възможност пациентите да разберат ,че най. добрия лекар за него е Личния му лекар.Просто до момента некомпетентни медии, угаждащи политици и некоректни от колигеята тесни специалисти объркаха представите на пациентите.
135
0
 
1
 
! Отговори
151 Алекс смешен си преди 11 години
Има сайт на НЗОК и всички цени на дребно там са публикувани.....и освен това не е отбелязано ,че от тези пари ,се плаща заплата на сестра , санитар , счетоводител , наем на кабинет , софтуер , хартия , консумативи , такса електронен печат , осигуровки и данъци и каквото остане за Джипито.
134
1
 
1
 
! Отговори
ER_Dr преди 11 години
До АлексГоворите абсолютни пълни лъжи и вероятно ги говорите умишлено.
133
2
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 11 години
Това за 1.40 за месеца са пълни глупости. Може да е потребителската такса за посещение (което си плащаш независимо какво друго ще получиш и е 2.90), всяко ДжиПи си има лист от пациенти които му се водят (нормално 200-300 но може и повече). Всеки месец получават за ВСИЧКИ пациенти по 10 (или 12 бяха с ДДС) лева независимо дали хората минават на преглед или не. Освен това ако си наистина болен пробвай да получиш направление. Трява да си *** да направиш скандал. Простотия тотална.
132
1
 
2
 
! Отговори
баба Пена чистачката преди 11 години
Ми то и аз дали ще измия клозета един или десет пъти, заплатата ми е се 200лв.
131
0
 
4
 
! Отговори
допълнение от 151 преди 11 години
за обслужването на пациент над 65 год на Джипито се превежда сума от един лв и 0.40 ст за един месец.Пациента може да дойде и 10 пъти...........пак е 1 лв и 40 ст
130
2
 
3
 
! Отговори
до 132 бас държа преди 11 години
Че си"недооценен "супер тесен "специалист" Който мрази неистово Джипитата ,защото е зависим от тях........Истината е ,че Общопрактикуващите лекари са способни да се справят с над70% от проблемите в доболничната повощ!!Истината е ,че само общо практикуващите лекари работят за жълти стотинки .......най- високото капитационна сума за над 65 гос е 1.40 лв за цял месец!!!
129
1
 
1
 
! Отговори
Asencho преди 11 години
bg doktori i bg medsestri sa mnogo debeli i mnogo bolni. yadat mnogo, malko rabotyat. mega problem. bashbakam doktora na Kircali e debel kolkoto dvama dushi, a ima samo edna malka glava.hahahaha! kato mnogo drugi doktori i medsestri v BG!
128
2
 
2
 
! Отговори
НАПУСКАЙТЕ... преди 11 години
тази ***- България !!!
127
0
 
4
 
! Отговори
ЩЕ СЕ РАЗЛАГАТЕ... преди 11 години
по миризливите улици- нещастници! Вие сте крадци, убийци- вие сте *** ! ПРИЗИВ : всички лекари да преустановят всякаква дейност и по най- бързия начин да напускат тази смрадлива българска *** ! Западът ви чака с отворени обятия !!!
126
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
нека и киното да ми стане безплатно-вчара в мола дадох 100 лева за 5 билета,пуканки и кола,за да заведа семейството си.
125
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 144.безплатно ще стане ,когато вэв велинград спрат да искат 500 лв. за нощувка,а предлаганиите услуги топла вода и чаршафи по нищо не се различават от една болница.
124
4
 
9
 
! Отговори
teofil1964 преди 11 години
Здравеопазването в България трябва да стане БЕЗПЛАТНО. Сега лекарите са по лоши от банките.Такова ограбване на болните хора не е имало.Всичко доиде след прехода през 1989 год.40 % от лекарите са с купени дипломи.Стига с това ограбване на народа.
123
3
 
9
 
! Отговори
до 132 преди 11 години
ЗАЩО ЗА ПОТРЕБИТЕЛСКАТА ТАКСА НЕ СЕ ИЗДАВА КАСОВА БЕЛЕЖКА.ЗАЩО ПРИ ТОЛКОВА БОЛНИЦИ СЕ РАЗРЕШИ СЪЗДАВАНЕ НА МАЛКИ КЛИНИКИ И КАБИНЕТИ ПОМЕСТЕНИ В ГАРАЖИ МАЗЕТА И ТЯСНИ АПАРТАМЕНТИ/И ДОКАТО ТЕ РАЗКАРВАТ ОТ ГАРАЖ В МАЗЕ ТЕ СИ ОСРЕБРЯВАТ 3 4 НАПРАВЛЕНИЯ А ТИ ВЕЧЕ СИ БЕЗНАДЕЖДНО ИЗТЪРВАН/А И КАСАТА ИЗТОЧЕНА
122
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Докторе, източихте Здравната каса с фиктивни прегледи и направления. Източихте кръвчицата на народа с потребителски такси. Народе да им се вземат тези такси, а за взетите преди да платат данъцил Окрали сте само от потребителски такси повече от 15 милиона левчета на година от пенсионери и болни хора Срамота.
121
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия от БАПЗГ дето им даваме сестринския членския си внос къде спят или само искат да получават пари от нас и да си седят в топлия от нас закупен офис. Защо не защитават медицинските сестри нали за това сме ги избрали?
120
2
 
9
 
! Отговори
е що преди 11 години
а заплатите на сестрите ги забравихте пак нали е като останете само лекари, какво ще правите
119
3
 
7
 
! Отговори
ЗНАЕЩ преди 11 години
ЩОМ ТОЯ ЩЕ ВИ ПРАВИ РЕФОРМИТЕ И ВИ ДАВА СЪВЕТИ, ЖАЛНА ВИ МАЙКА СКЪПИ ПАЦИЕНТИ.
118
1
 
3
 
! Отговори
ДО136 преди 11 години
ДО 136 2000ЛВ НИКОЙ НЕ ВЗИМА,ВТОРО ЗА ДА ПИШЕШ ТЕЗИ НАПРАВЛЕНИЯ СЕ ИСКА НЕКАКВА ГРАМОТНОСТ И ТРЕТО НЕМА ШЕФ НА ОТДЕЛЕНИЕ С 800ЛВ,ЗАЩОТО СЛЕД ТОВА ИМА ....МОЛЯ НЕ СЕ ИЗКАЗВАИ САМО ПО ПРИКАЗКИ НА КОМШИИКАТА МЕД СЕСТРА.ИЗВИНЯВАЙ,НО СИСТЕМАТА ВЪОБЩЕ НЕ ТИ Е ЯСНА.АМИ МАХНЕТЕ ГИ ДЖИПИТАТА КАТО ВИ ПРЕЧАТ,НО ИМЕННО ЗАЩИЩАВАНИТЕ ОТ ТЕБЕ ШЕФОВЕ НА ОТДЕЛЕНИЯ НЯМА ДА ГО РАЗРЕШАТ.
117
0
 
5
 
! Отговори
бай ПЕШО преди 11 години
закриване на ПРАВИТЕЛСТВЕНА БОЛНИЦА, лечение в МЕДИЦИНСКА АКАДЕМИЯ, закриване на правителствените почивни станции, ЩЕ ПОЧИВАТ В станциите на НОИ. Закриване на ЖАНДАРМЕРИЯТА, функцията се поема от охранителна полиция.