МС тегли заем да си купи още време на власт, смята икономист

Ангелов: Несигурното поведение на управлението е лош сигнал
Обновена: 2 юли 2013 13:58 | 2 юли 2013 09:50, Камелия Цветанова
185
МС тегли заем да си купи още време на власт, смята икономист
Икономистът Георги Ангелов. Снимка: Булфото, архив

Дупката в бюджета, за която вчера говори премиерът Пламен Орешарски, е изненадваща новина, коментира в ефира на bTV икономистът Георги Ангелов. Той уточни, че до 31 май или до края на мандата на служебното правителство, имаме излишък. "Не вярвам за един месец така да са изпуснали нещата, че да има 1-2 млрд. лева "дупка", коментира още той.

Неговото обяснение е, че правителството има намерение да изтегли заем, за да си купи допълнително време на власт.

Ангелов припомни, че самият Орешарски през ноември при дебатите в Народното събрание е заявил, че бюджетът е подценен и с по-добра събираемост от акцизи ще могат да бъдат събрани още 1 млрд. лева. Икономистът попита защо сега не започват действия за реализирането на тези планове, заявени преди изборите.

Преди седмици финансовият министър Петър Чобанов заяви, че бюджетът няма да се актуализира. "За тези, които следят България, несигурното поведение на правителството е лош сигнал", предупреди Георги Ангелов.
Той обясни, че още от първия ден след изборите, преди да бъде съставено правителството и да започнат протестите, са започнали да растат рисковите премии. Според него е въпрос на време да се повишат лихвите по кредитите и вместо икономиката да се съживи, да потънем по-дълбоко в рецесията.

За проф. Иван Ангелов, икономически съветник на премиерите Георги Атанасов, Андрей Луканов и Жан Виденов, решението за актуализация на бюджета е изненада, но само при текущото състояние на бюджета. Пред bTV той обясни, че има няколко основания за теглене на заем.

В смутни времена събираемостта на данъците понижава, а самото правителство има намерение да предложи по-сериозни социални пакети до края на годината.

Проф. Ангелов обаче не препоръчва като първо действие емитиране на дълг. В писмо до премиера Орешарски той предлага "драконовски мерки" за събиране на данъците, както и съкращението с 10% на административните разходи.

Все пак тегленето на заем в размер на между 1-3 млрд. лева не би застрашило икономиката.

Георги Ангелов обаче не се съгласи с тезата, че ситуацията застрашава събираемостта на данъците и посочи, че служебното правителство е успяло да ги събере без пълни правомощия и без действащ парламент зад гърба си. За него най-лесното действие за повишаване на приходите е емитиране на дълг и вероятно към това ще пристъпи правителството.
 

Още икономически новини четете в Investor. bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
0
 
3
 
! Отговори
Alex преди 10 години
Дядо ми Алекси Иванов беше вицепремиер и министър на земеделието и горите в правителството на Георги Атанасов от 24 март 1986 до 19 декември 1988г.по същото време в което проф.Иван Ангелов бе икономически съветник на премиера Георги Атанасов , но в онези времена нещата бяха добре.Как днес да имаме развита икономика като нямаме развито земеделие а България е земеделса страна :давам пример средния годишен добив на пшеница за 1988 бе 450 тона от декар , сега е само 250 това е катастрофа 20 г
153
0
 
4
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
Икономиста Г.Ангелов е умен мъж и Експерт.В случая обаче нещо се е чалнал.ЗАЕМ,ЗАЕМ и ПАК ЗАЕМ...!!!Големи отличници сме с Малката задлъжнялост(18% от БПВ) и най-ниските доходи в ЕСС-НЯМА ЩО! Такива като него ,да гледат и да Коментират КАК СЕ ХАРЧАТ ПАРИТЕ ОТ ЗАЕМА.! Това е положението-до там сме я докарали.
152
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До bariera_61Не пишеш нищо ново, за съжаление... Ясно е, че с другарите ни чака Национална катастрофа, ако ги оставим още месец, два да "управляват"...
151
2
 
7
 
! Отговори
мммммммммм-да преди 10 години
Георги ,че и Ангелов ? Айде поне фамилията ти да не бе ангелска.Какъв икономист си ти като не си разбрал за какво ще се употребят средствата и дали икономиката ни ще тръгне или ще стои зациклена.И да те попитам с 300 лв месец изкарвал ли си? А имаш ли кредити или просто парите ти са в излишък и не ти се е налагало да вземаш.А толкова ли са *** българите като 70% са със заеми?
150
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ало,ДСК я първо провери какъв резерв остави по предното правителство ,сравни го с това на Б.Б. и тогава се мъчи над клавиатурата
149
1
 
3
 
! Отговори
skitnik32 преди 10 години
До153 до 151werno e towa 4e towa koeto boiko ne moja da naprawi za 4 g tiq *** go naprawiha za mesec - toest FALIRAHA darjawata i zarobwat naroda i sledwa6toto prawitelstwo s nowi zaemi s koito da pla6tat na elektorata si ot gnusni *** i turcismart na komunistite!!!!!!!
148
3
 
8
 
! Отговори
коментар преди 10 години
Май само ти не разбра , че т.я си е ФАЛИРАЛА.Не съм от социалистите и не разбирам , защо не подадат оставка ?Това е нещо което не разбирам , защоо или те лъжат за състоянието на бюджета или просто са ....глупави.
147
3
 
3
 
! Отговори
коментар преди 10 години
Май само ти не разбра , че т.я си е ФАЛИРАЛА.Не съм от социалистите и не разбирам , защо не подадат оставка ?Това е нещо което не разбирам , защоо или те лъжат за състоянието на бюджета или просто са ....глупави.
146
3
 
3
 
! Отговори
коментар преди 10 години
Май само ти не разбра , че т.я си е ФАЛИРАЛА.Не съм от социалистите и не разбирам , защо не подадат оставка ?Това е нещо което не разбирам , защоо или те лъжат за състоянието на бюджета или просто са ....глупави.
145
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще фалират държавата за нула време тези комунисти "експерти"
144
0
 
14
 
! Отговори
провинцията преди 10 години
До до 151провинцията също не е съгласна да се теглят заеми защото и пра внуците ни няма да ги върнат.Кой най вече се възползват от майчинските,много са малко Бълкарките който ще получат тези пари,повече са ромки и туркини така ,че мерките са за техните гласоподаватели.
143
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гадните комунисти освен всичко друго ще ни заробят да връщаме и заемите дето теглят сега, за да раздадат по някой лев на пенсионери, *** и т.н (техния електорат)
142
4
 
40
 
! Отговори
ДСК преди 10 години
Безспорен факт: през целия 23-годишен преход БСП/сама или с други/ идваше на власт при относителна финансова стабилност на държавата, започваше да харчи и естествено губеше изборите.Следващото правителство трябваше да икономисва, за да възвърне стабилността си и така си навличаше народното недоволство, което ги сваляше.Хайде отново БСП и отново разходи с вече насъбрани с мъка и лишения пари. Абе тия са ***!
141
16
 
3
 
! Отговори
до 151 преди 10 години
Бойко да те заведе в пожарната да ти промият ушите,че не чуваш и после да идеш на очен лекар да ти сложи най-големите диоптри,че и не виждаш това което направи правителството за месец,а ГЕРБ не можаха да го направят за четири години.Но и ти си на тяхното котило,нали?само че ние не сме балъци.СТИГА ВЕЧЕ!!! Пък и ти софиянче не си България! Боже *** народ,думи нямам.Пък и колко са истинските софиянци а,повечето хора от провинцията,отишли за парче хляб.Огледайте се,близките ви са в провинцията!!!
140
2
 
26
 
! Отговори
ИНТЕРЕСНО !!! преди 10 години
Защо никой не говори за корумпираната СЪДЕБНА СИСТЕМАНикой ли не вижда, че без радикални промени в съдебната система и власт, ще има винаги поръчкови прокурори и съдии --ПРИМЕР ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР Г-Н ЦАЦАРОВ.Този човек по гьовсуратлък надминава всички -- къде е да съобщи как върви делото с бюлетините, защо тресеше бузи във "справедлив" гняв в деня на размисъл, къде е сегаАко си сгрешил, това е главен прокурор трябва да има доблестта да си подаде ОСТАВКАТА, а не да се гъне сега като плазмодии
139
4
 
17
 
! Отговори
Малко време понвече преди 10 години
Малко време повече, значи повече време за кражби, завличане и сключване на договори благоприятни за Русия. Това е целта на БСП и ДПС -- те друго не могат. Това са най-корумпираните политици и хората с най-нисък интелектуален потенциал. БСП никога не е работила за България. Те се ръководят от принципа -- МАЙНАТА Й НА БЪЛГАРИЯ, въпросът е ние да сме добре и да работим за хората които ни финансират отк Русия.
138
2
 
12
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Започна предизборната кампания.
137
3
 
20
 
! Отговори
ИЗБИРАТЕЛ преди 10 години
ВИДЕНОВА ЗИМА 1997-ВАРИАНТ 2013 ГОДИНА
136
3
 
16
 
! Отговори
Рори преди 10 години
Все по-прозрачно става това, което се цели: умишлена дестабилизация, финансова криза, дискредитация на България в Европа, изолация и изхвърляне от Евросъюза, ново зануляване на задлъжнялостта на олигарсите, икономически крах, избутването ни в лоното на путинския проект "Евразия".
135
3
 
19
 
! Отговори
antikomunist преди 10 години
Комунистите са родени да плащат и да харчат чужди пари. Вземат 2 милиарда, повишават детски и пенсии, другите си ги поделят и после народа да връща. Техният девиз е След нас и потоп. Да се оправят тези след нас, ние сме си добре...