Протестите в столицата не стихват

За 38-и пореден ден имаше шествие срещу кабинета "Орешарски", 25-и ден за контрапротеста
Обновена: 22 юли 2013 08:14 | 21 юли 2013 19:32, Елка Василева
619

Снимка: БТА

 

Протестиращи се събраха пред сградата на Министерски съвет за поредна 38-а вечер на протест срещу правителството. Движението по бул. „Цар Освободител” и в района на площад „Независимост” е спряно.

Събралите се носят български знамена, някои от тях носят и флага на Европейския съюз. Сред протестиращите има група хора с тъпани, гайда и дайре.

Сред издигнатите лозунги са: „Скъпа” Мая, у парламенто немаш добро дело по-добре оди си на село”, „Вън мафията от парламента”, „Вече трябваше да ви няма”. Сред множеството протестиращи има хора с деца и велосипедисти.

По-късно протестиращите тръгнаха на традиционното си шествие. Една част от тях се насочиха към Орлов мост, като ще блокират кръстовището там и това пред СУ „Св. Климент Охридски“. Другата част ще направят т. нар. окупационна обиколка на заградената зона около Народното събрание.

Голяма част от протестиращите остават към 21.20 ч. пред Народното събрание. Там има подписка с искане за оставката на правителството и провеждане на предсрочни парламентарни избори. Протестиращите пред Народното събрание скандират „Оставка” и освиркват парламента. Млад мъж държи плакат, на който пише: „Къде сте?”, под надписа са изобразени логата на синдикатите КНСБ и Подкрепа, а под тях е нарисувана мишка. Има издигнат плакат, на който пише: „Орешарски, ако си мъж подай оставка”. Много хора носят табели с надписи „Оставка” и „Мафия”. Пред сградата на Народното събрание има полицейски кордон. Сред протестиращите се движат Антиконфликт екипи на полицията.

Стотина души се бяха събрали на протест и при Моста на влюбените в столицата. Те надуваха свирки, тромбони и скандират. Намерението им е да отидат пред централата на партия ГЕРБ, която да освиркат. В района на протеста – под Моста на влюбените и по бул. „България” има засилено полицейско присъствие.

От днес вече има Антиправителствена информационна служба. Целта й е да публикува точна и обективна информация за протестите срещу правителството, обясниха инициаторите. Екипът на сайта е от хора с медиен опит, които ще работят на доброволни начала за каузата на гражданското общество в България. Няма спонсори или политически покровителства, твърдят още от сайта "noresharski.com". Първата пресконференция на новата информационна служба ще бъде утре на тема "Ненужната актуализация на бюджета". Тя ще се проведе на открито пред Народното събрание.

По-рано днес привърженици на правителството на Пламен Орешарски се събраха на поредния си 25-и контрапротест пред пилоните на НДК. Присъстващите заявиха, че ще продължат да излизат и да подкрепят правителството дотогава, докато продължават и протестите срещу него. Протестиращите негодуват срещу това, че всеки ден има провокации на пилоните на НДК. Те са подали оплакване до столичната Регионална здравна инспекция за шума от протестите срещу правителството и чакат отговор в десетдневен срок. Утре те ще се съберат в десет часа пред френското посолство на мирен и тих протест, според думите им, защото посланикът на Франция се е намесил във вътрешните работи на страната, като е подкрепил протеста срещу правителството. Продължават и двете подписки в подкрепа на кабинета, в която са събрани повече от 200 хиляди подписи и тази за оставката на президента Росен Плевнелиев, в която само в София подписите са около 12 хиляди.

Информацията е актуализирана в 21.24 ч.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


619
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
362
6
 
18
 
! Отговори
аблюдател/сеирджия/ преди 10 години
Нека да гладуват, по-малко ще осират.
361
9
 
20
 
! Отговори
НЕпротестиращ преди 10 години
Айде бе серсеми, не се ли уморихте! Имам работа в София и не мога да си я свърша. Като ви гледам *** изказвания по телевизията, май някои от вас стачкуват и без пари. Просто сте си ***.
360
12
 
31
 
! Отговори
Сорос Мега Проджект преди 10 години
Ами да спрат да им плащат по 30 лв. и ще секнат.Една позната изкара 280 лв. и вече се стяга за море...Кой как се уреди!
359
12
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
***, Е НЕМА ТОЛКОЗ ПРОСТИ ОРА, ГЛЕАМ НЕКВИ ПАЛАТКИ, НЕКЪВ *** ГЛАДУВА, ОТСЕКАДЕ СБЪРКАНА РАБОТА, ЕЙ МНОО СМЕ *** И ОГРАНИЧЕН НАРОД, НЕКВИ ХОДЯТ НАГОРИ НАДОЛУ КАТ МУХИ БЕЗ ГЛАВИ РИВАТ НЕКВИ ПАРЧЕТА ОТ 90 ГОДИНА, КАТ ГИ ПИТАШ ЗА КВО СТЕ ТУКА БЕ, ГЛЕАД МЕ НЕРАЗБИРАЩО И ПОСЛЕ ПАК "КОИ НЕ СКАЧА Е ЧЕРВЕН", ПСИХОДИСПАНСЕР ОТСЕКАДЕ, МОЛЯ ПРИБЕРЕТЕ ГИ , ПИСНАХА МИ.
358
2
 
24
 
! Отговори
Соросиада преди 10 години
Алоууу Мунчу Димъкрата, ни са еб..ай с мойти ора агентити на ЦРУ! От бъ'зане да платим на ората да не останат без парички, не остана времи да отпечатими плакатити с новите месиджи! Затуй набързинко зимааме тия старити от складовете на СДС-то от 1997ма и някои други от тая с метлата как беше името...ааа Мозер ( и тя българка завалията с тая фамилия кат Тицин и тоя Портних)
357
15
 
29
 
! Отговори
neg91 преди 10 години
Според мене почти всички червени в коментарите са платени, за да заблуждават хората, че мнозинството от българите подкрепят правителството и да ги демотивират да протестират.
356
4
 
26
 
! Отговори
митака преди 10 години
Много са прави протестиращите да наричат синдикатите "мишоци". КНСБ и Подкрепа са се изпокрили и се правят на глухи, защото им се заделя процент от откраднатото от новото правителство. Бившата съветничка в КНСБ Росица Янкова сега е зам. министър на труда и социалната политика и работи за тях, отчита им се редовно, за да кротуват и да не протестират.
355
7
 
33
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
"***", "Свобода или СССР", "Червени ***" - каква интелигенция! Изтърканите лозунги на ЦРУ от 1989 г., носени от милионери като Найо Тицин, Кирил Маричков, Севда Шишманова -шеф на БНТ!?!, манекенката с постната цица - пюбовница на Руши Виденлиев и тем подобни "демократи". Внуците на Киряк Стефчов се вдигат на защита на интересите си - тоест на западните банкери. "Милеещите" за България ръкоплещат пред западните посолства, носят плакати на латиница..Завърна се и мумията - Мозер...Народе?
354
4
 
26
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
"***", "Свобода или СССР", "Червени ***" - каква интелигенция! Изтърканите лозунги на ЦРУ от 1989 г., носени от милионери като Найо Тицин, Кирил Маричков, Севда Шишманова -шеф на БНТ!?!, манекенката с постната цица - пюбовница на Руши Виденлиев и тем подобни "демократи". Внуците на Киряк Стефчов се вдигат на защита на интересите си - тоест на западните банкери. "Милеещите" за България ръкоплещат пред западните посолства, носят плакати на латиница..Завърна се и мумията - Мозер...Народе?
353
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименДо 530 , Те, половината петокласници се затрудняват при четенето. За писане без грешки да не говорим. Ти депутати ли искаш да ги правиш?
352
0
 
26
 
! Отговори
val 789 преди 10 години
Всяка една система има своите положителни и отрицателни черти.Просто трябва да се отсява всичко положително от двете системи,а не да се действа с отричане или нихилизъм.За добро или лошо в нашата близка история бяхме в блока на комунистическите държави.Тази част от българската история винаги ще я има,колкото да не ни се иска и с протести и викане едва ли ще я заличим.По-лошо е,че заличихме индустрия,образование,наука,здравеопазване и т.н.,но историята не можахме.Някои имат сега това,което имахме
351
6
 
28
 
! Отговори
Соросиада преди 10 години
Здравейте циркаджии! Как е на панаира? Има ли достатъчно забаления кат на селски събор? Ако няма, да налее дядко ви Сорос още некой долар да има и за банички и боза. Нашето момче Желю за ко го пуснахме от маймунарника 1990 г. ми за да махне жителството и да додитье сите селяне на събор у Софието и докат се забавлявате аборигени ние да си токаме кинти към УСА- то!
350
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До vals'odarПротестират 1."бордоваци" - назначени по бордове от Герб, ДСБ и др. 2. "реститути" задължени на Костов и искат да върнат ДСБ и др. "изритани" или не допуснати на изборите обратно в парламента (да гризат кокъла), 3. Наивници (***) които не съзнават че оставка означава или излишни пари и време (ако се повторят резултатите) или връщане на Герб. Платени Гербери - виж как всеки ден има нещо уредено. От къде пари, от къде хора без работа се мотаят сутрин...
349
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преди да има избори е важно да се организират поне две партии. А това иска натиск от гражданското общество което сега е заглушено от искането за оставка. Ето кои са исканията: 1. Намаляване на субсидиите до 1 лв/глас за парламентарно представените партии 2. Приемане на закон за бора със спекулата. При ясни правила той би могъл да елиминира поне 1/3 от сегашната корупция3. Вдигане на бариера за влизане в парламента поне на 5% (елиминира маргинали). 4. Приемане на образователен ценз от 5ти клас.
348
2
 
29
 
! Отговори
weloe преди 10 години
През социализма поне имаше някакъв ред, а не като сега всеки престъпник и хулиган да е с права и недосегаем. Поне учеха децата на труд и уважение към възрастните, а не да ругаят, бяха чисти, спретнати, а сега рошави, неугледни, с тежък грим, оскъдни дрехи като малолетни ***. Срамота в какво се превърна държавата ни и децата ни.
347
0
 
31
 
! Отговори
ivianoff преди 10 години
КЪДЕ Е ЯНЕ-ГОЛЕМОТО ГЪРЛО?!
346
4
 
44
 
! Отговори
vals'odar преди 10 години
Като гледам кой протестира срещу комунистите е все едно аз да протестирам срещу динозаврите. Нито те са виждали едните, нито аз другите! :)
345
18
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
пак много 4ервена *** тука..еи,мирно няма да стане
344
9
 
24
 
! Отговори
Смърт за вас преди 10 години
Винаги е едно и също, герб или бсп и рязана компания... Кога по дяволите българи ще управляват България , а не долни *** карабини или ***?
343
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До До 517Първо, благодаря за комплимента :). Какво прави Орешарски приятелю? По-безволев премиер не сме имали от Жан Виденов насам. Ще ти кажа какво прави - каквото му кажат БСП/ДПС, като за БСП съм с леки съмнения. Да не би да вярваш, че въпросните две партии целят развитието и просперитета на България и Българите?! Още ли не разбирате, че протестите са срещу цялата политическо-мафиотска "класа" която за 24 години ограби и зароби Българите?!