На море в България... ама друг път!

Акциите за стимулиране на вътрешния туризъм са неубедителни
Обновена: 6 май 2015 14:53 | 6 май 2015 09:38,
224
На море в България... ама друг път!
Снимка: архив, Булфото

За много от българите въпросът на море у нас или в чужбина отдавна вече не е въпрос. От години бягаме... за здраве в чужбина, започнахме да бягаме... и за почивка.

Като че ли родните туроператори и хотелиери неглижираха българския турист въпреки ясната и отчетлива тенденция все повече ние да почиваме на Бяло море, а рускоговорящи – на Черно море. За цялото това време не видяхме специални мерки, ориентирани към българския турист, не виждаме и сега, когато поради обективни причини руските туристи по нашето море това лято ще бъдат доста малко.

И на прага на сезона, когато картината с руските и украински туристи се избистри съвсем, родните хотелиери се сетиха да потърсят позабравения български турист. А държавата също – самият премиер призова нацията да прекара лятната си ваканция по родните курорти. Новото министерство на туризма също започна с отчаяни мерки в отчаяна ситуация. А именно да стимулира вътрешния туризъм с билбордове в страната и с ваучери, които трябва да ни върнат на българските застроени плажове.

В крайна сметка инициативите на Министерството на туризма, към което очакванията са оправдано големи, излезе с две мерки в помощ на това българките туристи да захранват българската туристическа индустрия и така да спасим сезона. Става дума за спорната инициатива за реклама на 50-те малко познати туристически обекта и за това всяка от общините да се саморекламира с билбордове не само в рамките на самата община, а на територията на цялата страна. И до тук.

Идеята работодатели да осигуряват ваучери на служителите си за почивка на българското Черноморие също остана неясна.

Дори обаче патриотизмът у всички нас да вземе връх, едва ли билбордове, ваучери и телевизионни реклами ще подобрят туристическите ни услуги, обслужването в хотели и заведения. Едва ли ще повишат качеството на предлаганата храна, уменията на персонала, който ни обслужва... едва ли ще направят морето по-чисто и сервитьорите по-усмихнати, а бетонът на първа линия по-малко.

И вместо хотелиерите да предложат ексклузивни оферти за българи, да обявят безплатни чадъри и шезлонги (поне това лято), те поискаха нулеви концесионни такси за плажните ивици!

А българският турист продължава да чака по-качествени услуги, по-добро обслужване в хотели и ресторанти, не вносна, а българска храна, по-добри пътища до морето, приемливи условия за настаняване... И докато не извървят хотелиери и ресторантьори трудния път, едва ли българските туристи ще започнат голямото завръщане към родните курорти без лош туристически привкус!
 

Икономически новини четете на Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама този въпрос трябва ли да се обсъжда въобще? Когато предлагат адекватни условя и не се оправдават, че все някой им е виновен, тогава да агитират да им посещаваме хотелите. Без професионализъм нищо не ставала.
147
4
 
0
 
! Отговори
преди 8 години
1. Пречиствателните станции са построени, за 2015 са 4 нови, не съм 100% сигурен дали и 4те са завършени.2. Ако махнат концесиите, не виждам кой ще поддържа плажовете? Общините ли? Не ми се иска и да си го помисля.3. Чадъри и шезлонги се плащат и в Южна Франция, в може би най-скъпите морски курорти в Европа и цените за тях стигат до 10 пъти по-високи от тук. И хората си ги плащат, интересно но факт.4. Пътищата ни наистина на места са много ама много тесни и се получават зверски тапи.
146
3
 
2
 
! Отговори
Един друг преди 8 години
Безплатни шезлонги и чадъри по -ефтини хотели и заведения повече чистота и до три години се връщат българските туристи .
145
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1. Да разкарат концесиите от плажните ивици.2. Да оправят пътищата и да осигурят паркинги до плажовете.3. Да построят пречиствателни станции, за да не се изливат ла*ната в морето.Направят ли всичко това и туризмът ще се оправи.
144
1
 
2
 
! Отговори
ами преди 8 години
отговори, защо избягваш въпросите? Кажи ми къде са тия небостъргачи в Несебър та да отида и аз да ги видя?
143
3
 
3
 
! Отговори
абе преди 8 години
***. Къде ги видя тия високи сгради точно пък в Несебър. И вземи една карта та виж къде е Поморие преди да пишеш глупости. А, и вица за надписаните сметки - това да не ти е светлия социализъм, хайде кажи в кое заведение ти надписаха сметката и кога стана това, че наистина искам да чуя.
142
2
 
9
 
! Отговори
gdrgv преди 8 години
Е как изливайте асфалта директно на плажа, паркирайте си скапаните ламарни там и ако може и някой в устата да ги храни...просто разказаха играта на красивото ни море Костов, Велчев и сие ...държавата на анцузите и кифлите
141
4
 
2
 
! Отговори
затвор преди 8 години
Казвай си мнението колкото искаш, получаваш ли пари да работиш срещу България, както всички *** ... има си членове в наказателния кодекс за вас.
140
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който от познатите ми е ходил на море в Гърция или Турция, не е стъпил повече на родното ни Черноморие. По-голяма антиреклама за родните мутрохотелиери, здраве му кажи.
139
0
 
10
 
! Отговори
до 167 преди 8 години
До ъхъ да бе как може 200 човека от цялата страна да си позволят да влизат в интенет и да си казват мнението ps утре мнението на мнозинството ще е същото -мутротуризма си заслужава съдбата.
138
7
 
11
 
! Отговори
Разумен преди 8 години
Най- хубавия морски курорт в България е Албена, широка и чиста плажна ивица, няма презастрояване и храната и чудесна!
137
1
 
1
 
! Отговори
сс преди 8 години
Плюя
136
1
 
9
 
! Отговори
Тролю преди 8 години
От години къмпингуваме на Перловската река няколко семейства. Повече природа, по-малко бетонирано, само вадя стиропора от мазето и се пускам по вълните.
135
17
 
6
 
! Отговори
ъхъ преди 8 години
Точно на празника ей така едни 200 коментара се изсипаха, плюейки морето ни. Нямало *** - време ви е да минете през съда.
134
0
 
28
 
! Отговори
абе има ли прокурори преди 8 години
Какви *** какви пет лева другарю комунист-социалист. Да си чул някой да говори против зимните курорти , не нали. И там има нарушения но малко . А по морето твоите ментори от БКП-БСП го бетонираха цялото . Нещастници .
133
18
 
9
 
! Отговори
абе има ли ДАНС или преди 8 години
няма? ***, платени от чужди правителства работят срещу България денонощно и никой нищо не прави. Ами 97% от къментарите тук са на ***, на които им е платено да плюят всичко българско. Който си харесва Гърция да си коментира и да си ходи в Гърция, няма лошо, но който получава пари да работи срещу България, да си влиза в затвора!!!
132
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
май ли беше или юниич не спомнем си билясамо спомням си, че каза дай да пием по една боза
131
0
 
34
 
! Отговори
икономист преди 8 години
Ние никога няма да станем търговци. В момента българските домати са 6-7 лв. Е това нормално ли е или производителите искат с два домата да забогатеят . Ами кашкавала е 15-20 лв. и т.н. Затова всеки сам преценява какво да прави и как да си харчи парите .
130
1
 
46
 
! Отговори
турист в Гърция преди 8 години
Повечето коментари се въртят около кухата фраза дали обичаме нашето море и дали сме патриоти. Никой обаче не казва , че щом като плащаш ще искаш и обслужване и качество за цената. Не може да плащаш като в Сен Тропе , а да те обслужват като в селска кръчма . Например даваш 50 000 евро и получаваш Москвич . Е няма как да стане, освен ако другаря собственик не ми плати почивката .
129
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На българина му дай да мрази иначе няма да себе си