Посланик прозря: Коренът на проблема с ромите – бедността!

Швейцария ни дава пари за здраве и образование на деца от гетата
169
Посланик прозря: Коренът на проблема с ромите – бедността!
Снимка: Булфото, архив

Инвестиция в ранното детско образование и интегрирани програми, фокусирани върху жените и децата ще бъдат в основата на проект за социално включване на роми и други уязвими групи, който ще се изпълнява в три общини в България.

Вицепремиерът Ивайло Калфин и швейцарският посланик Денис Кнобел подписаха днес споразумения с общините Бургас, Русе и Сливен по "Програма за подкрепа на социалното включване на роми и други уязвими групи".

Още по темата

Швейцарската страна финансира 85 на сто от общата стойност на бюджета на програмата (8 088 500 швейцарски франка), а българската - 15 на сто.

Според Давид Кнобел ромското малцинство страда от няколко основни форми на социално изключване - недобро образование, липса на заетост, лоши здравни услуги и невъзможност на жените да са обществено ангажирани.
Швейцарският посланик смята, че коренът на проблема е бедността, а най-уязвимите групи са децата и жените.

Калфин посочи, цитиран от БТА, че решението на проблемите със социалното включване на уязвимите групи преминава само през интегриран подход - по-добри жилищни условия, достъп до добро образование, здравни услуги и заетост.

До края на следващия месец ще бъде направен анализ на досегашната работа и политики по включване на ромите, съобщи той.

По думите му този анализ ще послужи за изработване на краткосрочни и дългосрочни мерки за периода 2015 - 2020 година.

По подписаните днес споразумения се очаква да има повече места за деца от ромската общност в предучилищното и началното училище в община Бургас, както и в по-малките общини Средец и Малко Търново.

В бургаския квартал "Победа" досега не е имало детска градина и по проекта ще бъде изграден комплекс с ясла и здравни услуги за децата и техните родители.

Ще бъдат обучени и здравни медиатори. А за общините Средец и Малко Търново се очаква да има допълнителни места за предучилищно и начално образование.

В Сливен, в квартал "Надежда", също ще бъде изградена нова детска градина и ясла за около 150 деца, като към детската градина ще се предлагат социални и здравни услуги, съобщи кметът Кольо Милев.

В Русе пък ще бъдат открити нови яслени групи, здравни кабинети, педагогически услуги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
2
 
! Отговори
потърпевша преди 8 години
Всичко трябва да става за сега в гетат и образованието и цялото им съществуване ! Когато покажат , че са социалицирани , тогава ще се приобщават с българската нация . Навсякъде носят със себе си разруха , мръсотия , лоши навици . Кому е нужно още мизерия и пороци ? Парите някой ги дава , но други трябва да ги управляват и да отиват по предназначение .
86
0
 
2
 
! Отговори
до 107 преди 8 години
Вината за тяхната бедност е крадливата БГ пасмина........за интеграцията на робите са преведени 2 мил евра!!!Заплаща се обучение на медиатори за работа в ромските гета и може би и други полезни инициативи ,но ......огромната част е потънала в джобовете на бароните им
85
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей ,тоя умен швейцарец взе ,че откри топлата вода ! Но му се чудя на акъла защо не вземе да каже и кой е виновен за тяхната бедност- ние или западната "димукрация"?
84
1
 
3
 
! Отговори
работодател преди 8 години
Витнаги бих наел ром на работа, ако е образован и има умения за нужната длйжност. Когато има много кандидати определящи са качествата на човека, а не цвета му. Стига с тия приказки за дискриминация. Не може човек без никакви умения и неговорещ български да се конкурира за работа където и да е и никой не му е виновен за това.
83
0
 
2
 
! Отговори
Истината наяве преди 8 години
Преди малко споменах за изследванията на Гаряев. Очаквам, че това научно доказателство на зависимоста на Човешкия геном от речта и мисълта на всеки човек ще бъде обявена като расистка. За съжаление, това е научната истина. Останалото са брътвежи на разни политици, шмекери и демагози.
82
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А като съм живял в бедност ,защо някое не дойде да помогне *** самотната ми майка. ДИСКРИМИНАЦИЯ СРЕЩУ БЪЛГАРИТЕ
81
3
 
9
 
! Отговори
ХХХ преди 8 години
Абе тия какво са се юрнали да ревът за тия роми ? Вземайте си ги като ви е болно за тях бе ....не не не не не ......признал съм хора като Путин ......по точно МЪЖЕ като Владимир Путин ! Тия от ЕС имам чувството че ако на куп загинат 20-30 рома и докато родата им фърлят гюбеци с обезщетенията тия от ЕС ще ревът 1 месец по медиите ще ги оплакват и прочие ! ПУ !
80
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Посланикът има проблем с главата.
79
1
 
2
 
! Отговори
refren преди 8 години
bat Sali - novia bg prezident! :)
78
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПАК ЛИ ще им даавт на тея ...неща?
77
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ima problem niama chovek e problema vie reshen...
76
0
 
7
 
! Отговори
0 преди 8 години
Ти да видиш в момента няма цензура.
75
1
 
3
 
! Отговори
0 преди 8 години
Проба,проба 123
74
0
 
17
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 8 години
Тоз посланик е мн. умен да знаете! :)
73
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Посланиците хабер си нямат какво е това български ром.
72
1
 
12
 
! Отговори
едем преди 8 години
Ами да ги направим богати.Да им дадем послефен тласък преди да изчезнем.Завинаги.
71
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали по Тошово време ги бяха настанили в блокове и какво стана, те оглозгаха и разкъртиха всичко. Тези хора са напаст.
70
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
дядовците им може да имат стаж щот навремето ром, българин ако не бачкаш чукаш камъни в затвора. Сега след89-та бай Шорос ги научи да раждат деца за детски надбавки, да крадат, мамят и да реват че има дискриминация по цвят и етнос. Права без задължения тоест. Не е бедността а глупостта на един цял народ - българският. До 2 деца и социална помощ само ако учат и тестове за грамотност като *** едно време в САЩ за да гласуват. тва е не сложно.
69
1
 
12
 
! Отговори
Наивни швейцалци! преди 8 години
Не са живели в условията на социализъм, не знаят как той е разглезил ***!Най-напред трябва да бъдат научени на ТРУД и ОТГОВОРНОСТ - щом искаш да ядеш, ще работиш, за да си произведеш храната или за да спечелиш пари, с които да си я купиш! Щом живееш в тази държава, ще плащаш данъци и такси, за да могат да функционират държавните институции и да се поддържа държавната собственост!Докато се учат на това,ще се включат в социума и ще оценят образованието!Но щом дават пари, да ги използваме
68
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Умен , да се чуди човек как е стигнал до това гениално прозрение.