Кариера или деца? Кой да ги отгледа?

Иван Нейков: Нужни са нови начини за подкрепа на родителите!
22 юли 2015 20:21, Анисия Иванова
46
Кариера или деца? Кой да ги отгледа?
Снимка: Bulgaria On Air

Без подкрепата на държавата работещите родители не могат да се справят с отглеждането на децата си и задълженията си, каза пред телевизия Bulgaria On Air Иван Нейков, бивш социален министър и председател на Балканския институт по труда и социалната политика.

"Никой не освобождава родителите от тяхната грижа за децата, но в 21 век без подкрепата на държавата не може", обясни той.

Ако се обърнем към статистиката, в България има около 400 хиляди деца до предучилищна възраст и ако се приеме, че само половината са във възраст, когато могат да ходят на детска градина или ясла, проблемът с помощта за родителите е много сериозен, коментира Нейков.

Още по темата

Думите му бяха по повод вчерашния случай на побой над тригодишното дете, извършен от двама младежи, наети от работещата му майка да го обгрижват, докато тя била на турне в чужбина.

По думите на Нейков у нас познаваме два модела на грижа за малките деца – моделът "баба“ другият е общинската детска градина.

"Двата модела работеха добре близо век. В последните десетилетия поради динамиката на времето първият модел вече не работи така добре, а другият в момента е единственият, основен", каза той.

Експертът оцени като правилни промените, приети в НС, за промяна на критериите за отпускане на детски помощи. Според тях се спират парите за деца, които са родители на деца. При тях помощта ще е вече само в натура.

Тези промени обаче нямат за цел да решат другия проблем – грижата за самите децата, подкрепата на родителите им, отбеляза Нейков.

Той посочи други два варианта, които държавата е имала преди като грижа за децата на работещите родители - единият да се наемат безработни жени и срещу заплащане да се грижат за малчуганите, а при другия - работодателите с финансовата помощ на държавата да направят детска градина за работещите си служители.

"За съжаление и двата просъществуваха за кратко", допълни той.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
To pone, kato rabotime maikite, i pari da imahme, to e edna parodiq, ni pari, ni vreme za dete, dreme mi, moito uchi ezici i kato napravi 18 izchezva ot Bg to
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държавата това и е работата ,да ни накара да вървим с маршова стъпка.Запълва живота ни с хиляди" прозрения" ,които ни превръщат в единни граждански номера.Танцувайте вашия танц,слушайте вашата музика и всичко ще се случва лесно и приятно.Не вярвате-пробвайте.Децата са нашите малки слънчица-обичайте ги и те ще ви отвърнат със същото.
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Възможност за добър баланс с подкрепата на държавата, възможност жената да е активна, но не да работи от 9 до 18 и да се чуди как да си вземе детето от градина, както и дълго деградиращо майчинство, гъвкаво раб. време. В Европа децата не учат до 24-30 май в началните класове, а и през юни, юли също..но това не означава, че са изтормозени и ангажирани като нашите с излишен материал, напротив...уч. програма с много излизане, адекватно уч. съдържание, посещение на музеи и добри резултати.
27
0
 
3
 
! Отговори
gogo преди 8 години
кой докара нещата до тук. Нали и ти беше в управлението промяна, реформи ДРЪН ДРЪН
26
3
 
3
 
! Отговори
mihala преди 8 години
На тези им липсват мозъчни гънки,че лежат на левия си хълбок.Защо не осигурите живота на майките за да си гледат децата.Тези,които искат кариера са жени общественици , а не майки.
25
0
 
13
 
! Отговори
Х преди 8 години
Държавата гледа само ромските деца ,без пари.Кога ще започнат да искат пари от без-отговорните родители ,които оставят децата си за отглеждане в социални домове?
24
1
 
2
 
! Отговори
Бланга преди 8 години
Жена ще вземе властта след хипер инфлацията 1996г.,ще се казва Иванка Нейкова.Ще лъже като дърта "ромка".Много пари ще лапне,заедно с Амед Доган и Данчо Ментата............
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До анонимен 26Ти си докачзателство на тезата, че не всичко, което има две бузи е лисе
22
1
 
22
 
! Отговори
555 преди 8 години
Когато жените се пенсионираха на 55, помагаха в гледането на внуците и майките нямаха проблеми. РИформата, която така и до днес не е приключила, създаде проблеми за всички и най-малкото е неуместно, авторите и да се изказват сега!
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 9 А мен въобще не ме интересува,каква пенсия вземат или ще вземат неграмотните ***,като тебе па макар и да не сте от ДС!
20
1
 
15
 
! Отговори
счети преди 8 години
До онбашиятаДреме ми за Америка! Идеята ми е мързелите да нямат стимули да се множат чрез детски надбавки.Данъчни облекчения за трудолюбите !
19
15
 
14
 
! Отговори
ххх преди 8 години
Когато са ни женели родителите-българката е раждала от 5 до 10 деца.И си е стояла в къщи да ги отгледа.Днешната българка- и пр.Създава безразборни сексуални контакти,и за нищо не света не иска да бъде съпруга и майка.Тя иска да прави"професионална кариера".В това е проблемът,а не някакви социално-икономически причини.Тежкия срив на морала на българската жена,гарнирано с с безрезервната подкрепа от страна на женските родители,в безумията на дъщерите,и........изчезваме като народ
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди е нямало детски надбавки, майчинство и пенсии и България растеше Предлагам да се спрат тези
17
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всяка жена родила 2 и повече деца имаща 25 години стаж да се пенсионира 5 години по-рано.
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 15Производителноста е ангажимент на работодателя - технологии и организаия.Младеж със сърп е по-непроизводителен от дятка с комбайн.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди е нямало детски надбавки и България растеше. Предлагам да се спрат детските и майчинството
14
6
 
1
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
До счетинадушвам ти подлия замисъл, искаш като в америка. америка е една много прогресивна държава, където всичко хубаво се насърчава с данъчни облекчения. резултата е толкова сложно дачнъчно законодателство, че всеки човек наема счетоводител за да му оправи бакиите. искаш и ти така ама няма, тук сме назадничава българия и ако не те кефи марш в америка.
13
0
 
19
 
! Отговори
Работеща майка преди 8 години
Не може този, който създава проблема, да се натрапва като решение на проблема. Нашите деди са си гледали многолюдни семейства, но е имало една мааалка подробност - доходите на мъжа са стигали, за да се покриват нуждите на цялото семейство, а жената е работела, но за децата си и за мъжа си. Откакто държавата поема все повече семейни функции, семейството има само проблеми. А семейството е основната институция, която може да се грижи за децата добре. Децата си искат бащата и майката.
12
2
 
14
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
да се чуди човек как 3 милиарда години всяка пъплеща гад е имала деца без подкрепа от Държавата, и как реките са текли към морето като я няма Държавата да им чисти коритата от клони и наноси.
11
0
 
18
 
! Отговори
Мен преди 8 години
Подкрепа само за работещите!