Радев и Борисов се разбраха по генералски

Шефът на ВВС оттегля оставката си, ще има 80 млн. лв. за авиацията ни
Обновена: 1 окт 2015 16:20 | 1 окт 2015 14:19, Веселина Йорданова
81
Радев и Борисов се разбраха по генералски
Снимка: Правителствена пресслужба

Командирът на ВВС ген.-майор Румен Радев оттегля оставката си след разговор с премиера Бойко Борисов. За подадения от него рапорт се разбра по-рано днес, но мотивите не бяха обявени.

Още по темата

Министър-председателят се е запознал подробно с проблемите на военната авиация, изложени в мотивите за оставката на ген. Радев, съобщиха от правителствената информационна служба.

В рапорта генералът е посочил, че броят изправни изтребители за носене на бойно дежурство по Air Policing и за водене на летателна подготовка е крайно недостатъчен.

Същевременно броят на подготвените летци намалява и те летят опасно малко. Това не само силно увеличава вероятността от допускане на тежки летателни произшествия, но и води до невъзможност за подготовка на млад летателен състав, свърхнатоварване и застаряване.

Поетите като ангажимент срокове от ръководството на Министерството на отбраната за сключване на договори за ремонт и доставки за самолетите МиГ-29 не са изпълнени и остават неясни във времето, посочва още генералът в мотивите си.

Разработеният от ръководения от него екип проект за придобиване на нов боен самолет с обоснована конкретна програма не е внесен за обсъждане в Министерскяи съвет, въпреки поетия ангажимент.

При цялата тежка ситуация полетите допълнително се ограничават месеци наред поради липса на гориво, изтъква още Румен Радев.

"Оставката ми няма политически мотиви. Основният ми мотив е липсата на ясна перспектива за бойната ни авиация и невъзможността ми като командир на ВВС да осигуря професионалното развитие на нашите пилоти и инженерно-техническия състав и да гарантирам здравето и живота им”, е заявил ген. Радев.

Министър-председателят е поел ангажимент при съставянето и приемането на новия бюджет средствата за военната авиация да бъдат увеличени с 80 млн. лв., за да се отговори на най-належащите нужди и потребности.

Двамата се договориха ген. Радев да изготви подробен разчет за необходимите средства, който да представи на следващото заседание на Министерския съвет. Те изразиха увереност, че увеличението на бюджета ще получи необходимата подкрепа от Народното събрание, защото бъдещето на българската военна авиация е национална кауза, допълват от правителствената пресслужба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
Ачо преди 8 години
И двамата сте пълен резил!Не ми се мисли за бъдещето на България.Поправете се час по скоро,защото утре е късно. Подпис:ЕФРЕЙТОР ОТ БНА
58
2
 
4
 
! Отговори
simeon simeonov преди 8 години
РАДЕВ Е ГЕНЕРАЛ А ДРУГУЯТ КАКЪВ ГЕНЕРАЛ Е, НА КАКВО КЪДЕ МУЕ АРМИЯТА
57
3
 
2
 
! Отговори
bio oprashvane преди 8 години
Mnogo eftin toz general - samo s 40 mln evro she se opravi - sigur ot namalenite stoki sha kupuva 100 na cenata na 1?
56
1
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Генерали без армии.
55
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аве с тези 16 милиарда какво се случи че не разбрах нищо
54
0
 
13
 
! Отговори
Голям майтап ! преди 8 години
На снимката виждам само един генерал-пилот и един пожарникар-кофпомпаджия. Единият е летял на бойни самолети, когато държавата имаше такива, а другия е разпъвал маркучите и гасял тук-там пожари с лопата или клони от дървета. Ген. Радев е достоен човек, подаде си оставката заради пълната мизерия в авиацията. Единстеният читав самолет може да се движи само на влак. Пожарникарят обаче не си подава оставката, въпреки абсолютната мизерия в държавата. Той утре ще бъде поръсен с кладенчева вода от Божо
53
0
 
11
 
! Отговори
да преди 8 години
Ако имаше истински офицери, след проявите на военния министър трябваше вкупом да си подадат оставките. Всичко, което той прави е срам за армията, срам за държавата.
52
0
 
8
 
! Отговори
непукист преди 8 години
Ха-ха разбрали са се по генералски и как е станало по-точно виждам една тиква и един генерал. Да не би на генерала да му бил поднесен един *** на изпроводяк?
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
tyka selskite ytaiki mojete da my mirishite 4orapite na general radev
50
1
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Като знам как стана генерал мутрата,предполагам че и вие знаете ,не ми е ясно какъв "генералски"разговор се е провел.Стига сте го четкали този футболист,генерал,тенисист,велик държавник,май беше и художник,и какво ли още не.Г-да журналисти смешни ставате ,не се ли усещате.Цялата държава знае що за в"велик" е този човек,виждаме го и чуваме всеки ден,стига вече,
49
0
 
6
 
! Отговори
турчин преди 8 години
Сързи за повече пари и накрая пак няма подготвени хора и техника. Преди се отпуснаха пари на разузнаването следващите сигурно ще бъдат МВР. Кога ще има пари за образование и здраве.
48
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този се оказа обикновен/ник, щом клекна на тиквата.пфу!
47
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че какъв генерал е борисов сигорно е завършил Будиската военна академия
46
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Воце не просто генерал.Той е управител на Вселената ве.От Бакня лично ръководи вселенските дела.
45
5
 
9
 
! Отговори
...един... преди 8 години
И тоя е толкова достоен генерал,колкото аз съм .......извънземен!Хайде-като е толкова честен,профи-...и истински патриот-нека да каже истината за ония фърчила по небето ни,дето усърдно и непрестанно ръсят отгоре ни отровни нано-частици!Какви са,от къде са,на кого са,кой ги финансира и защо??!!...Да,ама-НЕ,защото веднага губи сладкия тлъст кокал,а съвсем сигурно-И СЕБЕ СИ-физически,имам предвид,......Напълно си заслужаваме жалката,незавидна съдба и това-да си заминем час по-скоро.....
44
1
 
25
 
! Отговори
ко да се прави... преди 8 години
Значи теглиме 16 милиарда под предлог за модернизация на армията, пък след месец като позабрави материала обявяваме край на суверенитета и поканваме потуркювците да ни охраняват. Честита гурберя на Турция! Няма ли кой да му вдинген гащите на този момък, че те така както се е нагъзил всички му се изредиха то не беха турци, не беха амерканци, не беха германци...
43
3
 
19
 
! Отговори
zdr преди 8 години
Единият си мисли,че управлява държава-другият,че командва авиация,а то ...чушки!
42
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За България- най-бедната страна в европа, където пенсионерите се хранят от кофите за болкук най-важното е да има правилна външна политика, а не да налива пари във военните фабрики на държави от нато.
41
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Големи генерали. Единият наркотрафикант, осъждан в Страсбург, другия му стига доволно ръката.
40
4
 
17
 
! Отговори
СЕРЖАНТ преди 8 години
ПРЕДНАТА СТАТИЯ ЗА ПОДАДЕНАТА ОСТАВКА СИ КАЗАХ ЧЕ ВСЕ ОЩЕ ИМА ГЕНЕРАЛИ С ДОСТОЙНСТВО, НО СЕГА СЕ УВЕЕРХ , ЧЕ СЪМ СЕ ЛЪГАЛ