Бъчварова за доброволците: Не отхвърляме помощта!

Пограничните села знаели как да се държат с мигрантите
Обновена: 13 апр 2016 09:45 | 13 апр 2016 09:37,
79
Бъчварова за доброволците: Не отхвърляме помощта!
Снимка: архив Bulphoto

Работата на доброволците е съществена за нас, но отговорност на Гранична полиция е да осъществява защита и да се въведе ред на границата, отбеляза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Още по темата

"От вчера живеещите в пограничните райони са получили инструкции как да реагират при среща с непознати хора и мигранти – те трябва да сигнализират компетентните органи – да се обадят на гранична полиция или 112. Гранична полиция има всички правомощия да провери какви са тези непознати хора, дали имат нужда от помощ, дали отговарят на условията за бежански статут и прочие", поясни Бъчварова пред bTV.

Все пак вътрешният министър заяви, че при среща с мигранти, те трябва да бъдат спирани и да бъдат помолени по някакъв начин да останат на място.

"В процес сме на изясняване на цялата картина около тях. Не искаме да обезкуражаваме всеки един добросъвестен гражданин, който иска да помага на органите на реда", допълни Бъчварова.

"Трябва да се опита да им се обясни да останат, да изчакат Гранична полиция, която да поеме функциите си. Това е помощта, която могат да дадат гражданите", обясни тя.

Министърът заяви, че задържане се допуска само когато става въпрос за установено престъпление. В нашумелия в последните дни случай, в който т. нар. "граждански отряд" завърза мигранти със "свински опашки" и се похвали за това в интернет, "няма доказателства, че тези мигранти са извършили престъпление, не знаем дали наистина имат нужда от защита или спекулират. Това може да установи Гранична полиция", каза Бъчварова.

По думите ѝ прокуратурата ще реши дали извършвайки този "арест" Петър Низамов – Перата е помагал на държавата.

Бъчварова подчерта, че МВР работи с доброволци – "те ни помагат много при пожари и пр. Не можем да отхвърлим тази възможност, но тя трябва да е регламентирана", настоя МВР шефката.

Министърът също така каза, че думите на премиера Бойко Борисов, който благодари на гражданските отряди и каза, че всяка помощ към държавата е добре дошла, е "твърдение по принцип, което е правилно, а помощта от гражданите е съществена за нашата работа, но тя трябва да е според закона".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
4
 
! Отговори
МН преди 8 години
До fsdТака е, прав си. Чакат нареждане. А рекли нещо от себе си, а са им дали обратното нареждане и заявяват обратното, в рамките на един ден си противоречат. Да, унизително е за националното достойнство, да, никой не ще да са му сложили чатал на врата. Но за да се излезе от това положение на позорна зависимост, трябва да имаме силите и средствата. Убеден съм, че ако не тези управници, то други вече биха го направили, ако можеха. Да не се делим българи срещу българи, а да се обединяваме.
65
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Набутахте ни в ЕС абсолютно незаконно, без референдум, без да се пита суверена, а това нарушава конституцията и Лисабонския договор за присъединяване, факт. Така, че изпълнението на каквито и да било европейски директиви също е незаконно, включително и тези за нашествениците. Много скоро ще отговаряте пред народа продажници безродни, много скоро. Този път няма да ви чакаме 45 години.....
64
0
 
1
 
! Отговори
Боже, пази България! преди 8 години
До 52Колко каналджии хванали нашите? Повече отколкото западняците. И това при цялата привидност на борбата с трафика на хора. Това не е българско явление, просто сме му на пътя. Това е договореност между европейския елит и ислямските сили, всичко е организирано, България е дребна и слаба пионка в голямата игра, прави каквото може. Не е малко, че отклонихме основния поток през Гърция, представяте ли си какво би било, ако тези около милион бяха прегазили през България. Да пази Господ!
63
2
 
2
 
! Отговори
То и аз искам, ама преди 8 години
Какво ще се постигне, ако се смени Бъчварова, че не смеела да рита с бос крак срещу ръжена. Ще сложат някой хептен послушен и продажен. Направо мюсли ще ни турат.Кой ще допусне на този пост някой твърд и несговорчив защитник на националната независимост? Нали ще го махнат преди да сме го сложили. С какви средства ще бъде извършен този завой за изтръгване от хватката на световните поробители? Де ни въоръжената сила, която да го защити, де ни финансовата обезпеченост? Не че не искам.
62
0
 
2
 
! Отговори
ДК преди 8 години
До ГеоргиВ София тези, дето организират преселението, не само не пречат да се струпва полиция на протести, ами и го насърчават. По границата е друго. Защо Гърция преди време потапяше лодките, колко и да я обвиняваха, а сега ги превозва с фериботи. Защо италианците ходят да ги вземат щом нагазят морето при Либия. Защо Германия ги кани, а Швеция ги гунка. Всичко е външен натиск на мощни и престъпни сили, не е Бъчварова. Не мисля, че ни позволяват да си пазим границата, а тя просто не знае как.
61
0
 
2
 
! Отговори
fsd преди 8 години
Вчера не каза ли друго? Не става ясно дали приемат действията на хората или не. Така става като се опитва да говори без да са и дали инструкции и после се почват едни обяснения, че всъщност можело ама не било добре и т.н. Между другото 90% от хората на управленски постове, включително и министри, не говорят това, което мислят, а чакат нареждания от някой. Кой е този някой и той ли е най-компетентния по всички въпроси?
60
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искам госпожата да ми каже, незаконното пресичане на държавната граница не е ли установено нарушение? Ако ги срещна и ги помоля да изчакат ....??? Да пием по кафе докато дойдат властите ли? Лекувайте я тази женица бе!
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тая иска да ни докара до гражданска война
58
1
 
1
 
! Отговори
Георги преди 8 години
До 64,Ти колко я виждаш? Кордона не е задължително да следва всяка извивка. Относно немощта на министъра да извади армия...абе как виси жандармврия денонощтно в София да "респектира" кортежите с нулев резултат? Имат "човекочасове" на автоматчици в София, нямат за границата. Идиотското учение дето го проведе? Няма такъв цирк. Няма ресурс жената, да! Умствен ресурс основно и липсва.
57
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ОСТАВКА! На секундата. Има един стар принцип: "Когато правото няма сила, то силата има право". Капиш, Бъчварова?
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ГеоргиНаистина ли турска-българската граница е 100-тина км?
55
3
 
5
 
! Отговори
нннн преди 8 години
Не е Бъчварова. Унищожаването на армията и въоръжението беше условие да ни приемат в НАТО. Там ни вкараха царят и Пасито с трабанта, те приеха условията. Сега ни пази НАТО, да видим колко ще ни опази. Доброволците са си доброволци, малобройни отряди без въоръжение. Турската армия си е армия, една от 10-те най-силни в света. Имигрантите са милиони, ако тръгнат с боси крака ще ни прегазят, а те само засега са въоръжени само с ножове.А Бъчварова не е вълшебница, да извади армия от джоба си.
54
1
 
4
 
! Отговори
Георги преди 8 години
До 54,Стига , стига, границата с Турция е 100 тина км. 1000 въоръжени с по 1 автомат са достатъчни законно да осигурят законно неприкосновеността на границата. Може в софия на 20 протестиращи да има по 200 полицая, за границата не може и трябва да си отглеждаме още бандити. Ясно е на всички, че таз другарка е само една кукла на конци и не става за министър на МВР.
53
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Учете сирийски, ливански и афганистански и си носете рахат локум в джоба като видите терорист талибан или друг изнасилвач на жени в Кьолн влязъл незаконно да го поздравите да го почерпите за не му нарушите правата.
52
1
 
3
 
! Отговори
Да, де преди 8 години
До НационалРазбираем е калибърът, ама кой ти дава да го използваш. Да си припомним как виха световните сили, когато застреляхме имигрант на българска територия. И не е само вой, може да бъдем уверени, че са включили един куп механизми срещу нас.После, имаш ли го тоз калибър? Колко броя от него има, колко боеприпаси? Колко мъже българи има в държавата? Колко са боеспособни и обучени? В НАТО сме, то е сила вярно, ама дали ще ни защити и кого ще избере, нас или Турция?Кипър е урок и половина.
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докавателство за преминаване през граничен пункт е печата с дата на минаването и граничния пункт,сякаш никой не пътувал през граници,нататък вече според споразуменията,на определени гранични пунктове където се събират потоците пътници има пунктове за строга проверка,пример-големи аерогари от-до за пътници,стоки и като крайна-начална такава граница на съюз всеки преминаващ трябва да си получи печата без да се оглежда насам-натам,правило,което в оня съюз бе задължение,няма не искам,не мога,не знам
50
1
 
5
 
! Отговори
отврат преди 8 години
тая баба е жалка! какво може да те мотивира повече като си взел достатъчно пари вече и не можеш ги изхарчи доживот? ми направи нещо и за нас българите бе бабче! стига само лапане, знам че искаш да векуваш на този пост и да лапкаш, но спри да угаждаш на нашите душмани непрекъснато! имигрантите трябва да се ловят и гонят, това е жизнено важно за нас, не ни предавай защото ще дойде денят за възмездие, а покрай сухото гори и суровото! имай страх от Бога!
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая да вземе да каже, колко нелегални тарамбуки са по затворите,за нелегално преминаване на границата/при много има и рецидив/, а не да репресират българи, които хващат нелегалните тарамбуки.Да каже и колко сме депортирали в Турция и Гърция/ вчера от Идомени са хванати в Гоце Делчев/.Ако не ги връщат, какво искат?!!-да ни ислямизират ли. Да каже и какво стана с разследването на граничарите,които пропускаха джихадисти.Да каже ,защо МВР не спират *** на влизане,а само на излизане от България..
48
1
 
3
 
! Отговори
до 49 преди 8 години
Какви хора са това бе? Някакви диваци от територии, където не са спрели да се колят с десетилетия. Сиктир.
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С цялото тъпоумие и неспособност на държавата, въпрос на време е да се стигне до по-сериозни инциденти със замесени в тях мигранти. Значи, не само че разчитаме на МВР да възпрепятства проникването в държавата на мигрантите - а то не го прави въобще - но и после нямаме право да ги пипаме с пръст, докато не дойде представител на МВР?!