Осиновен си, а знаеш ли кой те е родил... иска ли да те види?

Всеки ще има шанс да стигне до биологичните си родители, но ако и те са съгласни
30 авг 2016 11:52, Петя Славова
34
Осиновен си, а знаеш ли кой те е родил... иска ли да те види?
Снимка: flickr

В проектозакона на Министерството на правосъдието и социалното министерство заляга да няма тайна на осиновяване, но да има тайна на произхода. Това означава, че ти ще знаеш, че си осиновен, но няма да знаеш кои са майка ти и баща ти. Една жена ще взима решение. Тя трябва да бъде подготвена, че дължи една среща на детето, което е оставила.

Това коментира Лили Апостолова, администратор и един от създателите на платформата "Търси се" пред Bulgaria ON AIR.

Вчера стана ясно, че промени в Семейния кодекс предвиждат отпадане на тайната на осиновяване. Всеки, който пожелае, ще има шанс да стигне до биологичните си родители, но ако и те са съгласни.

Още по темата

"Една биологична майка не може да взима постоянно решение от името на децата си. Тя веднъж е взела решение в годината, в която е оставила детето си. Но това не къса връзката, тя продължава да му бъде биологична майка. Иска или не иска - дължи му отговори", настоя Апостолова.

Тя издирва своя биологичен брат от 18 години. Знае, че има брат, но не знае кога е роден и това не й върши работа.

"Нашата биологична майка, която ни е дала за осиновяване, е починала. Кой ще реши дали ние ще се съберем? Той трябва да бъде уведомен, че го търся", каза Апостолова в ефир.

"В Семейния кодекс се защитава биологичната майка, а оттук нататък трябва да се работи с жените, които оставят децата си, да им се разясни: "Да, оставяте детето си за осиновяване, но не късате връзката, продължавате да му бъдете биологична майка", заяви Апостолова. Тя даде пример с германския закон, в който е залегнало задължението на една среща с детето.

"Децата винаги имат право на един разговор", посочи Лили Апостолова.

"Тези срещи са със социални работници, психолози, медиатори, в Закона е залегнало да има такива медиатори, което е окей, но въпросът е да не се прави пълна защита на биологичния родител", обясни тя.

Тя даде и обратния пример - много биологични майки търсят децата си и тях ги интересува дали децата им са живи и здрави.

"Това са жени, които са били принудени във времето да оставят децата си, това не е доброволен акт", посочи Апостолова.

Целият разговор проследете във видеото на Bulgaria ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
3
 
! Отговори
Аман от недоучили преди 4 години
Тъпаните, които не са внимавали в час по биология, да не пишат глупости. Двама родители с кръвна група А, могат да имат дете с 0.ДНК анализът е единственото доказателство, за всички, които се съмняват
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бм ги е страх..Мислят,че света се върти около тях.Господ гледа.Господ прощавс-аз не!Бъзиксм с
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз имам осиновено дете.Обича ме и аз го обичам.Знае за осиновяването от 4 годишно.Не виждам причина да търси биологичните си родители ако не иска.Травмата ще бъде голяма.Тази да не съди по себе си и да издава присъда на всички които са създали семейство!
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хубаво е да си знаеш корените. От какво семейство произлизаш. Гена. Генатичната обременост. Ако в рода ти има близнаци? Раждат се близнаци, но се оказва, че няма подобни. Има диабет с рак. Не е казано, че ще ти се отключи и ти ще заболееш. Но в гена ти го има. При осиновителите няма такова нещо. Правят ти кръвна каетина. Нито един от родителите ти не е с твойта кръвна група. Правят ти ДНК ти си съвсем друг, човек а дори не знаеш за това.
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Станал си на 40-50 години, *** сестри и братя те търсят. Но те отгледала друга жена, дала ти е любов обич. Старт в живота. Вече си с прителка, семеен с големи деца. И ти се налага да разбираш и приемаш, всичко това. Да се запознаваш с хора, които не са те искали. С братя и сестри. Доста тежко.
27
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обичта между майка и дете е свята и безусловна. Осиновителите са родители като всички други, имат право да вземат самостоятелно решения за своето дете. Всяка намеса и принуда, особено законова, е недопустима.
26
4
 
12
 
! Отговори
kak taka преди 7 години
Как така закона ще защитава интереса на биологичната майка? Що за интерес има тя? Луда работа, чудя се. За нейния интерес не ми пука каквото и да се е случило просто. Няма сила, мен да ме откъсне някой от детето ми, по някой начин.Просто няма. Ако го оставя, тогва това си е мое решение, и край, точка. Закона трябва да се грижи за интересите на детето, ако то иска да знае, ако то има нужда, ако трябва за медицински цели и т.н. Само тогава. Майката ако е искала да знае дали е живо, е щяла да знае
25
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи, понеже си биологична "майка", ако решиш можеш да удушиш детето си, да го удавиш в локва, да го продадеш, да го хвърлиш в кофата за б.оклук или да го зарежеш в болницата или там, където се е случило да родиш... И връзката не се къса, ако детето извади късмет да оцелее??? Че даже и по закон родителите му са длъжни да го запознаят с "историята" и "произхода" му? Да го заведат до затвора, до ромското гето или до магистралата?
24
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 23Абсолютно същата лична история - Научих и аз от подмяатания. Знам кои са биологическите ми родители, знам, че съм имала брат близнак, вече покойник.Никога не съм се интересувала за тях, за мене те са повече от чужди хора. Моите истински родители са тези, които ме обичаха безкрайно . И цялото семейство, лели, вуйчовци, братовчеди.Едно нещо само безкрайно съжалявам - докато бяха живи, трябваше да им кажа колко ги обичах. Но те го знаехаСамо едно
23
5
 
18
 
! Отговори
DidaT преди 7 години
а къде са правата на осиновителите? нормалната ситуация е *** да го е изоставила поради всякакви причини. взема го читаво сeмейство, отглежда го, бърше му сополите и осраното дупе и го прави човек. Хайде сега ми кажете как ще е ситуацията да му натресете новата рода викаща и крещяща, още 10-тина налюпила..????? колкото и да е с желязна психика това дете, ще откачи. пък биологичните като го видят, сетете се дали няма да се опитат да го манипулират и тотално да му се обърка живота на това де
22
5
 
13
 
! Отговори
Крум преди 7 години
Важно да се знае какви генетически обременености има всеки човек.Моето лично мнение, е че генетиката не те превръща в родител. Родителят е този който се грижи за теб този който пръв ти помага до определен момент когато вече ти трябва сам да се оправяш. Относително е и не може да се каже еднозначно добре или зле е да се разкрие тайната на осиновяването.Що се отнася до това предложение което в момента са дали за промяна-явно не само не им се мисли в/у важни неща, а въобще не им се мисли.
21
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има само една единствена причина детето да иска да знае кои са биологичните му родители - да се информира дали не носи някакви генетични заболявания. Семейството на мой братовчед осиновиха момиче. Тя вече е голяма, омъжи се, ще има деца. Но тя не носи нашите гени и въобще не знае какво носи. И когато отиде на гинеколог и я попитат - в семейството ти има ли боледували от рак на гърдата - тя какво ще отговори ? Не знае. Не знае от какво да се пази, не знае какво ще наследят нейните деца.
20
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Говорила съм с много осиновени деца - повечето искат да знаят. Може и странно да е за другите, да го смятат на грешка, ама потърпевшите имат думата. Плюс това по нашите географски ширини винаги се намира една добронамерена леля или съседка да уведоми детето в най-неподходящия момент.
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а и моите родители никога няма да ми кажат нищоте са от старото поколениеа и аз не искам да питам
18
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България има толкова важни неща за решаване,а тези седнали с подобни лични неща да се разправят?!Оправете въпросът с детските надбавки!!!Не може ние да внасяме пари в бюджета,а да не получаваме детски,защото видите ли сме били богати?!А другаря Асан и другарката Айше,щото секса им е хоби,не знаят,немогат,а и ги мързи,да произвеждат малки носърчета,ние да ги храним,помощи и детски да им заработваме!Ай сиктир на тая умница и на подобни като нея!
17
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аз съм осиновена, научих като дете от подмятанияно никога не съм искала да знам историятаимам прекрасни родители,майка починано те дадоха живота си за мен имам всичко, живота ми беше по-добър и от на др.децапо комунизма-екскурзии в чужбина,морета татко беше тогава добре платенсега като си мисля- имам само любопитство да науча коя е тая,на кого приличамно не търся в нея т.н.родител--аз ги имам,имам майка и татко,те са моите родителитака разсъждавам аз
16
5
 
26
 
! Отговори
Joko преди 7 години
Отново се предлагат някакви глупости.... Биологичната майка, която ДОБРОВОЛНО е изпставила детето си, морално , а и де юре няма по-вече никакви права. Приемното семейство са действителните родители на детето. Тази "ГЪЗка" с нейното изказване ....
15
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно дете има право на истинско семейство, независимо дали е осиновено или не. Аз съм против да му се разкрива на едно дете, че е осиновено, освен по медицински/здравни причини или е било на възраст достатъчно голямо да разбира какво се случва. Чисто и просто тази нова "суперидея" е поредния пирон за унищожаването на здрави семейства и осакатяване психиката на децата.
14
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Една твърде възможна ситуация: Обяснява се на дете по неподходящ за самото него начин,че е осиновено / защото не всички осиновители имат еднакъв капацитет,а и не всички деца са с еднаква психика,а точна рецепта няма/,следва промяна в поведението на детето,към по-лошо,тръгва по лош път,бягства,залитане към дрога и др.подобни,питам аз,какво трябва да получи госпожата Лили Апостолова?дайте да не се лъжем,това е дълбоко лична история,всеки е направил избора си,а децата като порастат ще направят сво
13
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак се симулира някаква дейност за усвояване на някакви пари! Тая госпожа да си наляга парцалите и да не се вживява в роля,че ще оправя света!