На изпроводяк: Парламентът с жест към селската ракия

Разрешиха казаните да са с вместимост 1000 литра
18 яну 2017 15:00,
39
На изпроводяк: Парламентът с жест към селската ракия
Снимка: архив, Булфото

Броени дни преди да се разпусне, парламентът направи жест към селската ракия. Депутатите решиха окончателно селските ракиджийници отново да имат казани с вместимост 1000 литра.

Народните представители промениха на второ четене Закона за акцизите и данъчните складове. Те го направиха малко повече от година след като самите те забраниха на ракиджиите по селата да имат казани с вместимост над 500 литра.

След протести на ракиджии и по искане на Патриотите и РБ днес парламентът върна изискването максимална вместимост на съдовете за варене на ракия да е до 1000 литра. 

Така ракиджиите ще варят двойно повече ракия, без да плащат висок акциз.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов припомни, че Народното събрание е нанесло тежък удар след приемането на решението, което е ограничило производството на спиртни напитки в селски казани.

"Това са хора, които са дребни производители. Хора, около които се изхранват по няколко семейства, така че става въпрос за няколко хиляди човека", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
2
 
! Отговори
bigpick преди 7 години
На богатия на филията и на бедния на ракията няма да се месите. Червена точка за Валери Симеонов. Тия от правителството що не сложат и данък на въздуха. Така ще хванат повече хора да им пълнят касичките. На тоя народ само това му е останало, господа управляващи. Като не може да ходи на Хавай, пие една ракийка и мечтае. Стига дране , че кожи не останаха
16
3
 
3
 
! Отговори
избирател преди 7 години
Голяма победа за патриотите. Срамота. За тях е важно огради да се правят, казаните да работят, малцинствата пречат на държаваета. Българските политици сами си създават проблеми и после с голями популистки изявления ги решават. В ЕП се обединиха срещу социалистите но в България няма коалиране с ДПС, значи ценностната система в страната винаги се гледа през призмата на национализма и етническото разделение.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ФАШИСТМерси.Пий бре приятел ти да не мислиш, че аз съм трезвеник.не съм казал да не се пие , а просто да не се вари ракия по къщята и аз варях по 3- 4 казана докато не ми извадиха коловете от лозето.
14
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно време е варенето на алкохол да бъде забранено , че тоз народ се опиянчи нацяло (акцизи така и така не се събират).Алкохолът трябва да стане изключително държавен монопол - няма "Пещера", мещаера домйен н'ам квоси, вила еди коя си- всичко в държавата и цялата печалба в хазната.Ама е трудно иска организация, а не само прибиране на смешни акцизи.П.С. нека минусите започнат сега
13
1
 
6
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
ДОБРЕ ЧЕ БОКО СИ НАПРАВИ КАЗАН ЗА РАКИЯ В БАНКЯ.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАКТО ВИНАГИ СТАТИЯТА Е ТАКА НАПИСАНА,ЧЕ ДА НЕ СЕ РАЗБЕРЕ НИЩО.СТАВА ВЪПРОС ЗА ОБЩИЯ ОБЕМ НА КАЗАНИТЕ В ЕДНА РАКИДЖИЙНИЦА , А НЕ ЗА ОТДЕЛЕН КАЗАН С ВМЕСТИМОСТ 1000 ЛИТРА. НОРМАЛНО КАЗАНИТЕ СА С ВМЕСТИМОСТ 250 ЛИТРА И НА ПОВЕЧЕТО МЕСТА МИТНИЦИТЕ БЯХА ЗАПЕЧАТАЛИ КАЗАНИ ПРИ НАДХВЪРЛЯНЕ НА ОБЕМА ОТ 500 Л.
11
3
 
5
 
! Отговори
ор преди 7 години
Джибрето не обръща ,капата, не става едновременно във всички съдове за печене, варене. 1000 литрови казани не са рентабилна за клиент, но са изгодни за държавата и общините, защото ще са им собственост и *** ще го изнудят да плаща акциз за собствените си нужди, не за продан. Е те това е селски тарикатлък. Очаквам кметовете да съберат личните казани. Ама и Цар Крум не е успял.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хубаво гроздови джибре, а то е течност, фашист, при захарност около 24 градуса пуска 7 процента алкохол на 100 литра. Да се залага джибре с по-ниска захарно съдържание е пълна загуба. А болшинството казани са под 300 литра. Тук нещо пак ни баламосват. Трупат точки за наивници.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голяма борба е било, а колко казана има за по тон?както и кой казанджия дълги години ограничаван да няма казан над 500кг сега ще тръгне да слага голям след като могат да се ползват 2 малки? :)
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да махнат забраната за шестте месеца.
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ако казанът за ракия е в малко градче, пак ли е селска?!
6
0
 
8
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
А какво стана с другата голяма рестрикция,да се...вари само 6 месеца юли-декември.Не виждам тя да е отменена.Останалите 6 месеца да ходят да ги вари Винкела в Бургас,иначе ще...вкиснат -като него.
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз до сега заа 50г не съм виждал в селска казанджийница по-големи казани от 500л. Не знам за какво беше тази дандания.
4
0
 
13
 
! Отговори
спец преди 7 години
не стана работата на големият ЧЕСТЕН РЕВИЗОРО,който лобираше през цялото време за еолемите производители,хак им е,напълниха му ГУШКАТА,сега да го д....т
3
6
 
8
 
! Отговори
pepe преди 7 години
1000 литрови казани са си 100% за търговски цели, ама хайде.
2
13
 
3
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
Ние уплашихме целия свят.Пиеме много, даже ментак.Нищо не спира *** юнак,смело надига шише с първак.
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гражданите настояват за казани с вместимост 2000 литра.