Пълен абсурд: Мъж със 100% инвалидност няма право на личен асистент

Съпругата му починала преди три месеца от коронавирус
16 юли 2021 19:45, Екип на Bulgaria On Air
26
Пълен абсурд: Мъж със 100% инвалидност няма право на личен асистент
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Абсурден пример от Димитровград. Мъж със 100% инвалидност няма право на личен асистент. Това е записано в последното му ТЕЛК решение. Той е в безизходица, защото няма кой да му помага, а е неподвижен.

Със сълзи на очи ни посреща 76 годишният Петър Иванов. От много време той има диабет и съпътстващи заболявания, които го водят до пълна инвалидност. Вече две години е с ампутиран крак. Оказва се, че доскоро не е търсил домашен помощник, тъй като е обгрижван от своята  съпруга. Коранавирусът отнел живота й  преди 3 месеца. В новото ТЕЛК решение, което възрастният мъж получава, е вписано, че има 100% инвалидност, но без право на чужда помощ.

"Подадохме документи, но съм без право на придружител", разказва Петър Иванов.

Роднини на Петър Иванов все пак опитват да кандидатстват за придружител в социални грижи Димитровград. От там отказват подкрепа, тъй като в документа изрично пише, че инвалидът, макар и 100 процентов няма право на услугата. Потърсихме за коментар директорът на ТЕЛК - Димитровград доц. Любен Атанасов.

"Аз не мога да ви кажа, не знам какво е състоянието му, но както е по документи, не се предвижда чужда помощ след загубата на крайник", обясни доц. Атанасов.

Петър Иванов е обжалвал решението, но засега без резултат.

"Никой не ми дава надежда, това е", споделя още Иванов.

Повече вижте в репортажа на кореспондентите на Bulgaria ON AIR 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: асистентинвалид
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Babalu Petrova преди 2 години
Преди девет години от нелеп инцидент баща ми остана прикован на легло и *** катетри , 8месеца лежа в болница и на телка решението беше 100% инвалид без право на лична помощ. Едва след 6-тата година неправителатвена организация задейства нещата ,а 6години агония
23
0
 
2
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Ами то всички минават само по документи?!? Може ли такова нещо, това често не отразява реалното състояние, как може да дават телк без да видят случая, без да преценят, не знаел бил какво му е състоянието, ама по документи... Срамота!!!
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да благодарите на кабинета на червената военна хунта и на видния дофтор Кацаров белким до следващите избори на есен вземат та помогнат
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
фигуранта ви обеща промяна-ЕТО Я!!!!!!!!!!!!!!
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Само да споделяИ в Германия ги подпомагат и в Холандия, но в България е крайно трудно да им предоставят някакви услуги, а има други или от махалата, които си вземат всичко, дори да не са болни . А на долния ще му кажа, че болен човек ,който продължава да си кара колата и пие по една ракийка е силен човек, ти какво очакваш , да седи като мумия на стола и да няма личен живот ли?
19
0
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
мм.да,а има хора вземащи пенсии за инвалидност от десетилетия...и работят в германия...и като шофьори в градсикият транспот на София ...на плюещите го...внимавайте какво си пожелавате...има Бог!...вода има за всички...демек колички,строите ко.и.а...и децата ви ще я обитават,и парите ви няма да имат стойност...и сега нямат!!!...колите ви,яхтете ви..хотелите ви,офшорните ви...не са въздух и вода...не се дишат и пият...не ни са жизнено важни...Кой ни убива през вируса....за"преймущество"?
18
5
 
3
 
! Отговори
Решението преди 2 години
Всеки българин - с личен асистент!
17
11
 
3
 
! Отговори
Системата ма убива преди 2 години
Много лошо! На един колега баща му е с 95% инвалидност, пък си кара колата и си пие ракията. Това с ТЕЛКа, май... Системата *** убива...На тъпана ли да вярвам или на х..я си???
16
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
много добре ги изигра , ако не те познавах и аз щях да повярвам . - разговор в коридор на болница пред ТЕЛК кабинет .
15
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека всички благодарим на Бойко и нефовоте приятели от ГЕРБ и патриотите.ВМРО на протестиращите за правата на тези хора им хвърляше бомбички и ги заливаше с вода,а Бойко се хилеше на седващия ден.Благодарете на ВМРО и ГЕРБ за това решение.
14
0
 
6
 
! Отговори
123456 преди 2 години
До Анонимен 12: това наистина ще реши проблемите на болните хора! Що за фашизъм, ти нормален ли си?! В следващ коментар е описано как е в белите държави, а на теб желая да се покаеш, защото...
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България няма надежда.Ако беше от ГЕРБ или от патриотите или беше платил на комисията не един а три асистента щеше да има.В България само скотовете и олигарсите са добре.
12
1
 
12
 
! Отговори
Съд преди 2 години
За такива комисии затвор.синът ми е със Даун,колко години по мъките ни беше.на две години телкове.ное сми знаем за боляването,а комисията защо ни вика на две години.мафия са тия комисии.
11
0
 
24
 
! Отговори
Само да споделя преди 2 години
Тук, в Англия, този човек ще има личен асистент или ще минават по четири пъти на ден да му сменят гащите, ще има електрическа количка, ще има нова кола (лизингът се плаща от друга организация), платени: пътен данък, застраховка и годишна поддръжка на колата, безплатни лекарства и безплатни прегледи, операции и др., безплатна карта за пътуване, безплатни очила, право на общинско жилище на много ниски цени наем (плаща се от държавата), ще има месечни парични добавки за инвалидност и др. неща
10
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова белите държави разрешават евтаназията - ама трябва и да имаш топки да кажеш аз бях дотук, няма да се мъча поввче.
9
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Телка дават на цели села и римски махали пенсия срещу съответно заплащане. Който е тръгнал по нормалния ред, нищо няма да види.
8
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом не му разрешават личен са длъжни да му назначат служебен или избран по желание от служебните на разположение както е в ЕС,който всеки ден да е на разположение за домашно хигиенични здравни нужди-да му купува храна,нещо да почисти,да сготви,да следи за необходимите лекарства,да го съпровожда на разходки извън дома,при нужда да изисква транспорт от типа бърза помощ за превоз до болницата в зависимост от здравното му състояние при влошаване и възможно да са 2 лица служебни разпределени в часове
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ги съди! Е...държавата!
6
3
 
16
 
! Отговори
:( преди 2 години
Имам един доктор и за 150лв ти изкарва ТЕЛК и инвалидна пенсия, нищо че цял живот не си внесъл и лев.Е тва е България.
5
3
 
7
 
! Отговори
До 2 преди 2 години
Явно си от ТЕЛКа.