По света лекуват с телемедицина, у нас - региони са без медици

Д-р Мими Виткова и д-р Станимир Хасърджиев за здравната криза в България
17 окт 2022 11:42, Анисия Иванова
20

Тази седмица се очаква да заработи електронната система за свързаност между екипите на Спешна помощ и болниците.  Със специалната система ще бъдат оборудвани около 500 линейки в страната.

"Решението на този проблем можеше да намерено много отдавна и да си пожелаем да заработи системата. Би трябвало да помогне, ако тя заработи веднага. Проблемът в спешната помощ е много голям, има кадрови дефицит. Но докато не решим проблема с кадрите, не можем да очакваме, че ще се подобри значително обслужването на пациентите. Знаем, че за всички здравно неосигурени единствената им комуникация е със спешната помощ, така тя се занимава с несвойствена за нея дейност", каза бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова в студиото на "България сутрин".

Според директора на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев тази система ще бъде в помощ.

"Това е първата стъпка, която развитите държави правят, когато има недостиг на кадри, както е при нас. Това са първи стъпки към т.нар. "телемедицина", по-добро организиране на целия процес. Дошъл е моментът и тук да осъзнаем някои неща", сподели той.

Попитана как може да решим въпроса с недостига на кадри, Виткова отговори: "Би трябвало да помислим защо, след като завършват достатъчно кадри, те напускат страната. Причината не е една, за мен основната е кадровото развитие на лекарите. Имаше момент, в който им спряхме специализацията. Самата аз не вярвах, че такова нещо може да се случи. След това са тежките диспропорции във възнаграждението на лекарите."

По думите ѝ ставаме свидетели на това как някои лекари получават по 1000 лв., други - 50 000 лв..

"Да не говоря за милионите, които взимат някои директори на болници в страната. Редица болници са в много тежко финансово състояние, дори с увеличението на клиничните пътеки - те не могат да покрият нуждите си. Толкова години работим в осигурителен модел, нито едно правителство и нито една политическа партия не постави острия въпрос за остойностяване на дейността на здравеопазването. Няма никакви реални изчисления кое колко струва на болниците", допълни тя пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Хасърджиев смята, че имаме и огромен дефицит в образователната система.

"В България продължаваме да обучаваме кадри така, както сме го правели преди 50 години, искаме да има медицинска сестра до всяко гише за взимане на кръв, да има медицинска сестра до леглото на всеки болен във вкъщи. Това няма как да се случи. Отдавна по света развиват цяла армия от специалисти, които не е задължително да бъдат нито лекари, нито медицински сестри. Това са технически специалности, които са в помощ на лекарите и на медицинските сестри", отсече той.

Бившият здравен министър смята, че политическата нестабилност у нас през последните 2 години също влияе върху здравеопазването.

"Не виждам нищо съществено по отношение на здравеопазването в програмите на партиите. Ако не се постигне политически консенсус в парламента - системата ще продължава да деградира, това се стоварва върху болния човек. Има цели региони в страната, в които нямаме определени профили в медицината. Свръхконцентрацията на кадри в най-големите градове у нас - София, Пловдив и Варна, лиши цели региони от медицинска помощ", добави д-р Миткова.

По думите на д-р Станимир Хасърджиев у нас сме изоставили както профилактиката, така и дигитализацията на здравеопазването.

"Чудим се как хората пътуват по 60 км за преглед, а в развитите страни вече говорят за отдалечено наблюдение, поставяне на диагнози, лекари от цял свят, които работят в мрежа и пациентите могат да бъдат сигурни, че ще получат най-доброто в глобален мащаб. Българските лекари са достатъчно образовани, системата е готова да бъде дигитализирана, години наред това се отлага умишлено, защото то ще изсветли много от процесите в здравеопазването и много от това къде изтичат парите на хората, и колко неефективна е нашата система", посочи той.

Виткова е категорична, че с увеличаването на университетските болници ние няма да подобрим качеството на здравеопазването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато сестра ми умираше от рак, т. нар. медици ми казаха да не й давам вода, защото така и така щяла да умре. Когато спря да диша и дойде линейката (след 20 мин без сирени!) само констатираха смъртта с видно задоволство !!! В болницата влизаш с настинка и излизаш с краката напред ! Никога няма да стъпя там, НО си плащам всеки месец здравните !
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Таз кукумявка Мими Виткова да всемем да се скрие някъде, че що народ измря заради нея....
18
0
 
3
 
! Отговори
до 17 преди 1 година
Точно затова говорим-как ще бъде закупена поредната партида китайски бракми с които сестрите ще правят кардиограми срещу 1000 лева месечно,докторите ще"консултират"срещу 2000 ,а вносителите на тези бракми ще си разделят по няколкостотин милиона скоито ще си купуват яхти и замъци в чужбина!След 2 години като им изтече гаранцията творенията на китайското инженерство ще отидат за скрапи ще купуват други. И все на наш гръб!
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-много обичам технократи, които да ми обясняват как развити държави, които нямат достатъчно кадри, както е при нас /и развити като нас/ ... Телемедицина означава консултиране с лекар от разстояние, чрез свързано с интернет устройство компютър, таблет или смартфон. Обаче означава "консултиране". Никой не е длъжен да ви консултира без заплащане. Никой не може да гарантира, че интернет устройствата които се използват не са хакнати. На последно място по киберсигурност в ЕС сме. Какво ще чуете?
16
0
 
6
 
! Отговори
счетоводител преди 1 година
Ако апаратът за телемедицина е 60000 знази не е изгоден.Дайте на младеж приет да учи медицина по 1000 лева на месец стипендия.За 5 години пак са 60 000 нали? През 6-тата година той е на държавен стаж-значи вече работи и му се плаща.И ето ви обучен лекар.Но вие ще внесете някакви устройства дето ще напишете,че са по 60 000,те няма и година да работят,но от тях печелите,нали? От тях пълните джобове!Затова напъвате за тях!
15
0
 
6
 
! Отговори
до 11 преди 1 година
Познат лекар ми сподели как преди 25 години синът му се заглеждал в атласите му по анатомия и искал да следва медицина.Доктора хванал атласите и го бил докато се скъсали!Не повярвах,но видях атласите-масивни твърди жълти корици и много красиви и детаилни рисунки.Жалко за книгите!Обаче днес синът му работи друго и има завидни доходи.Та и боят помага понякога!Тогава се възмутих,но сега като се замисля го оправдавам.Синът му днес е университетски преподавател-не вегетира в болничната мизерия.
14
0
 
6
 
! Отговори
до 12 преди 1 година
Телемедицината е нещо такова-значи доктор няма-има но я е избягал в чужбина,я работи като представител на фармафирма,я нещо друго!Тогава намират медицинска сестра.Качват я в линейка.Тя отива при пациент с гръдна болка прави кардиограма и я изпраща през интернет на някой който може да я разчете.След което оставя пациента на място или го кара в болница.Апарата за тази дейност е към 60 000 лева! Е,тя може да изпрати и по Viber кардиограмата,но така няма да се усвоят едни 60 000 лева. Няма как!
13
0
 
6
 
! Отговори
лекар преди 1 година
Преди 2-3 години имаше и репортаж по повод на инцидент с кола на НСО.Тогава генералът шеф на НСО каза,че всеки ден в София пътуват между 13 и 19 линейки и над 100 коли на НСО.Доктор Хасърджиев е шеф на НПО. Но едва ли някога ще организира протест на НПО с искане за повече екипи на спешна помощ.Озалагам се че няма да го направи!
12
2
 
8
 
! Отговори
Що е телемедицина?! преди 1 година
Лекуват по телепатия; дават указание от разстояние, като обясняват на пациента как да се лекува сам; ветеринарни медици (специализирали да лекуват телета) церят човеците? Значи не случайно някои бабички, чакащи пред кабинета на джипито твърдят, че ни лекуват "конски доФтУри".
11
0
 
7
 
! Отговори
лекар преди 1 година
Влезте в която и да е областна болница. Вижте стаите,леглата на боните,тоалетните,коридорите,местата за хранене на болните.Вижте стаите за персонала-условията в които работят лекари,сестри,санитари.Ако го направите-дори децата ви да искат да следват медицина вие ще направите всичко възможно да не го направят!Защото в тези условия ще трябва да работят 40 години!Преди 2 години имаше репортаж как в областна болница носят болен с брезент.Сградата е от 1912-та и досега няма асансьор-вече 110 години!
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя птеродактил каквото каже , да се прави обратното.
9
2
 
5
 
! Отговори
Баба Вуна преди 1 година
Отлично по селата имат всичко електричество и интернет плющат wifi и си плащат мобилен интернет. ААА КАКВО става там където няма ток, няма интернет и нямат пари за смартфони, нито за лаптопи ??? КАКВО ще ПРАВИ ТЕЛЕМЕДИЦАНАТА там?
8
1
 
10
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
Де да беше само това! Медицината в България е 20 години НАЗАД! Някаква пародия цари по болниците! Болните хора са доят до смърт. После се доят роднините им! Гнусно е и е много грозно!
7
1
 
6
 
! Отговори
с бкп напред! преди 1 година
До Христо Христов - стига с тоя китай бе, и там е една мизерия по-голема от тука ... 5Г операция на уйгурите, марс, ...откраднати технологии, само се фукат, като тоя дето води война в 21 век понеже некой го плашел ... и тая откъда изпълзя за да дава оценки...
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Това е първата стъпка, която развитите държави правят, когато има недостиг на кадри, както е при нас. Това са първи стъпки към т.нар. "телемедицина", по-добро организиране на целия процес." - Много развити, а нямат медици. Телемедицината става, само да ти изпишат сироп за кашлица. В чужбина съм виждал лекар, който проверява симптомите ми в интернет и стига до заклщчение, че имам грип. Аз това вече го знаех. След 2 дена ми звнна,да ми каже, че ще ми изпише лекарство...
5
3
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
В комунистически Китай оперираха през 5G, но в евроатлантическа българия Тиквата пращаше медицинските лица да работят в чужбина. Защото евроатлантическа българия е член на "клуба на богатите" и "най-добро място за живеене" - ес, където между другото, болниците трябва да са търговски дружества, а застрахователите картел, който трябва да печели.
4
1
 
7
 
! Отговори
ПЛЕВЕНЧАНИН преди 1 година
ТОВА ВТЪЛПЯВАНЕ НЕПРЕКЪСНАТО КАК СМЕ НАЙ ИЗОСТАНАЛИТЕ ТР. ДА СПРЕ! ЕТО ВИЖДА СЕ СЕГА ГЕРМАНЦИТЕ КАК СЕ ГОТВЯТ ДА СТУДУВАТ И ДА БНЕ СЕ КЪПЯТ, А НИЕ СИ ИМАМЕ ЕНЕРГЕТИКА И СМЕ ОК! А ТОЯ ДА ВЗЕМЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕ С НОВОСТИТЕ В ПРОФЕСИЯТА СИ, ДА НЕ СЕ ИЗЛАГА КАТО КИФЛАДЖИЯ! В ПЛЕВЕН СЕ СЛУЧВА ТЕЛЕМЕДИЦИНА ПОД РЪКОВОДСТВОТО НА АКАД. ГОРЧЕВ!
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво е това "телемедицина"? Звучи като Кашпировски.
2
1
 
10
 
! Отговори
аз преди 1 година
Точно дър.тата комунистка Виткова преди 30 г остави хиляди млади лекари без специалност. Когато като министър обяви няколко нулеви години за специализация. Супер нагло е точно тя да говори за това.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
навън - държави, тук - ОПГта