Лекари искат: Таксата за посещение при джипи да е 1% от МРЗ

Готови са на протести, ако няма решение по въпроса
27 фев 2023 12:15, Анисия Иванова
179
Лекари искат: Таксата за посещение при джипи да е 1% от МРЗ
Снимка: БГНЕС

Потребителската такса за посещение при лекар да стане 1% от минималната работна заплата. Около това становище се обединиха голяма група лекари в онлайн дискусия за специалисти, която се провежда в професионалната медицинска платформа CredoWeb.

Медиците искат още, НЗОК или социалното министерство да започнат да покриват пълната сума на таксата за социалните групи, като децата, пенсионерите, хората с ТЕЛК и др. Темата на дебата е „Каква потребителска такса при лекаря е реална, допустима и справедлива“, съобщи БНР.

Освобождаването от такса на тези групи в момента води до прехвърляне на социални дейности към лекарите, смятат участниците в дискусията. Нашата работа е диагностика и лечение, а не да компенсираме работата на институциите, коментира педиатър.

"Като педиатър с над 1000 деца в практиката бих коментирала, че сме крайно ощетени. Едно дете идва от един до три пъти на преглед за едно заболяване, а платен е само профилактичният преглед – веднъж годишно за деца над 7 години. Лично не одобрявам наличието на касичка в лекарски кабинет. Би трябвало здравната каса да заплаща всеки преглед с различна сума според типа на прегледа", смята детски лекар.

Медици смятат, че много от освободените от такса за заболяване са работещи и не са социално слаби.

В гилдията тлее натрупано недоволство през годините заради факта, че социална политика се прави чрез лекарите, които в доболничната дейност са принудени да се регистрират по търговския закон и да реализират приходи. Участниците изказват дори готовност за протести, ако проблемът с потребителската такса не намери решение в обозримо бъдеще.

Предишният председател на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев смята, че потребителската такса е замислена като форма за co-payment - вид доплащане, с което да се саморегулира желанието за ползване на услуга, за да не се стига до свръхупотреба. Според него трябва да има плавно повишаване на таксата, което да стане на няколко стъпки.

Според лекари таксата няма за цел да регулира потока на пациенти, към кабинетите, а има дофинансираща функция. Медиците отбелязват, че без тези пари заплащането им би било прекалено ниско и не би покрило разходите им. Те напомнят, че през последните години цените на режийните, като ток и вода, са се вдигнали многократно, увеличени са и данъците.

Бивш общопрактикуващ лекар от Златица разказва, че за да оборудваш една практика са необходими минимум 5000 лв. за консумативи като хартия, ЕКГ, такса за медицински софтуер, ток и вода, заплата на медицинска сестра, осигуровки и др. Освен това лекарите плащат и наем за помещение. В същото време капитацията е 1,50 лв. на пациент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
0
 
1
 
! Отговори
gogo преди 1 година
"оборудваш една практика са необходими минимум 5000 лв" - само че жи-пи-то от Златица НЕ споделя, че тези пари ги изкарва за 1 месец!!!!ай сиктир(както казват турците)! Никаква такса, нула,разбирате ли!!!
157
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен то и по закон таксата е само за преглед, но законите у нас не се спазват
156
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Aз предлагам така щом няма нужда от лични лекари то нека наистина излязат на ефетивен протест тогава ще се види А що се отнася за доплащането то и всички лекари си доплащ щом опрат до това и те самите да бъдат лекувани Сбъркана е системата Всеки трябва да си ползва здравните осигуровки да се унаследяват и тн какво е това солидарно значи някой плаща 20лв друг 200лв а всички солид получаваме едно и също затова трябва да се протестира
155
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те искат ама обслужването не е качествено под всякаква критика е
154
4
 
6
 
! Отговори
Куку преди 1 година
Махайте ги тези лични лекари.
153
8
 
5
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
Аз одобрявам така пенсионерите няма да ходят и да правят тарапана за най малките неща аз като ида и си плащам прегледа щом аз си плащам няма само аз да страдам готованците станаха много в тази държава така че да си плащат и те 7,80 е разумна цена за такса Тея лекари как да си плащат наема и ръжейните а пенсионерите получават редовно добавки и надбавки за какво ли не някой ще ми каже че са ги изработили,и аз си изработих преди но никой не се интересува аз как си посрещам нуждите.
152
3
 
12
 
! Отговори
Елементарно преди 1 година
Те нали са търговци... Спират им се парите от здравнатА каса.И който е кадърен ще оцелее.Щом заслужавА ще му дам пари .Некадърните ...на пазара...
151
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо така! Личната лекарка неведнъж е спасявала детенцето ми и е винаги на разположение. Никога не е сбъркала с нещо и смятам, че за огромния брой пациенти е заслужено прегледите да се плащат с една такса, административните неща със символична сума. Имах педиатър, който и в работно време няма да го откриеш. Много хора разчитат на jpтата, не омаловажавайте техният труд.
150
2
 
9
 
! Отговори
Системата е: преди 1 година
Ти плащаш, друг ползва, а когато на теб ти се наложи - доплащаш като поп над 50%. Иначе системата ще се срути финансово.
149
3
 
5
 
! Отговори
До 153 преди 1 година
НИ КО ГА!!
148
4
 
9
 
! Отговори
О хо хо преди 1 година
Да го направят 20лв че да спрем да ходим окончателно!!!
147
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моите наблюдения са, че се плаща при личния лекар, когато то издаде някакъв документ - амбулаторен лист след преглед, изписване на лекарства по здравна каса, издаване на направление за някакъв специалист или изследване. По мое мнение такса трябва да има само при преглед.
146
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При осигуровките е така - много хора внасят, а ползват тези, на които им се налага, както е например при автомобилите. При здравните осигуровки е същото. Таксата е нещо различно и трябва да се определи смисъла на тази такса. Първоначално говореха за да не се ходи при личния лекар за щяло и нещяло, а сега говорят за дофинансиране, което е нещо много по-различно.
145
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди години беше оправдано таксата да е 1% от минималната заплата, която беше под 300 лева. Сега разумният вариант е да се определя или от правителството или като половин процент от минималната заплата.
144
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Винаги са ми давали касова бележка при посещение на личния лекар. На вас не ви ли дават?!
143
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май не схващате. Внасяте здравни осигуровки и не ги ползвате, но това е до определена възраст. После наваксвате, че и повече ползвате, отколкото сте внесли, а някой с жълто около устата реве, че ползвате неговите осигуровки.
142
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 136. А адвокатите дават ли ти касова бележка! Като там броиш не 2.90 а 2900 лв.
141
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А колко давате за алкохол и цигари ( и дрога) месечно???
140
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя такава си беше таксата 1 % от МРЗ. Просто се връща старото положение!
139
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакайте сега. Кой е длъжен да издържа бизнеса на друг? Аз си харесвам магазинчето за алк и цигари, но те не ме задължават с такса да ги харесвам като личната, която нищо не ми дава. Дори и преглед, дори и направление. Всичко си плащам когато ми трябва, на който ми трябва. Искам да плащам абонамент на Пирогов ако може.ямвсто на личната, защото ги ползвам за всичко като.спепвн кабинет и те затова са мега претоварени, не съм единствената която се разболява петък, уикенда или празник и няма помощ