Полицаите излизат на протест, искат по-високи заплати

Те настояват за покачване с 10%
15 юли 2023 06:30, Александър Попов
45
Полицаите излизат на протест, искат по-високи заплати
Снимка: БГНЕС

Синдикалната федерация на служителите в МВР организира национален протест пред ведомството на Асен Василев, откъдето ще тръгне и протестно шествие към Народното събрание. Те приканват всеки, който ги подкрепя в исканията им, да дойде на площада.

Oт синдиката напомнят, че искат увеличение на основните заплати на служителите във ведомството с 10 на сто. Те призовават “заедно да се противопоставим на подигравката с работещите във ведомството!”

Недоволните служители ще се съберат в 13.00 часа пред Министерството на финансите, където публично ще отговорят на изказаните от Министър Асен Василев неадекватни твърдения, касаещи заплащането и мотивацията на служителите, както и тезите от последните дни, че ако е имало увеличение на заплатите предходната година, то не се полага ръст на възнагражденията в Бюджет 2023.

В 13.15 часа, протестиращите ще тръгнат на шествие към Народното събрание, където ще изразят своето несъгласие с поведението и позицията на народните представители от 49-тото Народно събрание, които с мълчанието и бездействието си подкрепят тезите на министъра на финансите.

От СФСМВР припомнят, че полученото увеличение на възнагражденията през 2022 г., компенсира една тежка несправедливост от 2020 г., когато представители на 35 държавни ведомства получиха увеличение на заплатите, заради положените усилия за борба с COVID - кризата, а работещите в МВР не бяха в този списък. Това само по себе си беше тежка обида и унижение за професионалистите, които извършваха денонощни проверки, организираха контролно-пропусквателни пунктове и проверяваха хиляди карантинирани българи.

От СФСМВР виждат доста сходства между министър Василев и неговите предшественици – Владислав Горанов и Симеон Дянков, чиито неадекватни и несправедливи решения взривиха не само социалния мир, но и доведоха до десетки блокади на ключови кръстовища и магистрали. Важно е да се припомни, че равноправното членство в Европейския съюз не касае само приемането на България в Еврозоната и Шенген, но изисква да се гарантира сигурността на всички български граждани и да се осигурят достойни условия на труд и заплащане на работещите в МВР.

Представителите на Федерацията отправят покана към всички депутати, които имат желание да чуят аргументите на протестиращите и се интересуват от мнението на работещите в системата на МВР, да дойдат на 15 юли 2023 г. на площад „Народно събрание“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: протестполиция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Най-скъпоплатените безработни са пенсионираните полицай! Имат само представителна функция, куп любовници и една торба пари на месец.И нищо не правят, точат бюджета и чакат увеличение на заплатата. Брутален теч на пари от бюджета
38
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ушеви защитават мафията ,защо хората като протестират пазят националните предатели?
37
2
 
15
 
! Отговори
Факт преди 9 месеца
По високи заплати,да но първо работа,чистки,реформи в бардака полиция.
36
3
 
14
 
! Отговори
Спокоен преди 9 месеца
Никога не съм разбирал, че полицаите ни протестират или стачкуват. Сериозно, ако не са по новините то няма как да се разбере. Всичко си върви както си върви. И като ми кажат "Ама то има специфика на работата ни". Чакай бе, в моята работа няма ли специфика? Ела при мен, ще вземаш по 2500 нето заплата. Е, няма чистички дрехи и кафенца, няма 1-ва категория. Има здрава работа ама нали заплащане искаш?
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
АСАВ
34
2
 
11
 
! Отговори
Itso преди 9 месеца
Не им ли стигат рушветите дето ги събират от нас - прosтите църрввулли
33
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А ние искаме да започнат да разобят и за тези
32
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз колкото пъти съм искал повече пари съм сменял работата или преквалифицирал, само тия вдлъбнати и нагли същества мислят, че трябва цял живот народа да ги хрантути. Като не ви харесва марш на полето с мотиката потляци.
31
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Заплатата на един депутат не бива да надвишава заплатата на един учител!" - Мустафа Кемал Ататюрк. Камо ли пък заплатата на един обикновен фатмaк с фуражка.
30
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Полицията е най-жалката и безмислена организация в БГ.
29
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мързеливи, корумпирани, дебели, неугледни и плашещи хората, аз поне като видя милиционер и по-скоро се стряскам и притеснявам, свързвам ги с престъпнци.
28
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ушев е толкова дебел и зле трениран че ще има много припаднали на протеста! Това не е като да спиш в патрулката на тежка сянка!
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Леко с тези протести в тази жега, че ще заслабнат от толкова физическа дейност.
26
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
това на какво отгоре - защото вършат много работа? Я айде на който не му стигат да ходи да разнася глово!
25
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И аз искам ушеф да работи, не само да се вози и да гледа лошо и да носи стълби на наркоманите, ама уви, от ушеф нищо не става и това дето им го дават е много.
24
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
кой колкото сам си изкара, не може цял живот на държавната софра
23
1
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 9 месеца
Полицаите излизат на протест - ще трепят де когото видят...
22
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Във Бремерхафен един път ме беще изпратил един път шефа ми *** по нощите да довърша една работа която колегите не са успели. Обикалям и търса отврен хотел, нама. Спря ме патрулката един и половина през ноща, провериха ми документите запитаха защо обикалям град, обясних им ситуацията, полицая каза кара след нас, и ме заведоха до отворен хотел. Даже и ми пожелаха приятна вечер. Вземат чисто околу 2000 евро след данците. Ушеви за вас МРЗ.
21
2
 
18
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 9 месеца
Еиииий не наядоха са ба? Кво праат толкоз ,чи плачат за повеке пари? Май рушветите са понамалели?
20
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Еми да им намалят администрацията. С действащи и свързани информационни системи става всичко по-лесно, а не на гишетата при лелките. Реално действащите полицаи са по-малко от администрацията им. Тогава ще има по-високи заплати за тях.