Прехвърляме майчинство на баба и дядо

Това ще става 6 месца след раждане
Обновена: 11 окт 2023 20:50 | 11 окт 2023 20:15, Стела Стоянова
33
Прехвърляме майчинство на баба и дядо
Снимка БГНЕС

Шест месеца след раждане ще можем да прехвърляме майчинството си на бабите и дядовците. Това предвиждат промените в Наредбата за работното време, почивките и отпуските, качени за обществено обсъждане. Чрез редакция в Кодекса на труда  ще се регламентира възможността майчинството да се прехвърля освен на таткото и на един от родителите на майката или на бащата. Преди тази промяна отпускът можеше да се прехвърля само на мъжа. Според сега действащите правила майчинство можеше да се поеме от баба или дядо само при смърт на бащата или ако е неизвесте
Аналогични промени са приети и за правото за прехвърляне на отпуск при осиновяване на дете след изтичане на 6 месеца от деня на предаване на хлапето. С промените в тази разпоредба отпадна изискването осиновителят да е починал, за да има право новият родител да прехвърли отпуска на баба или дядо.

С промените в наредбата се предлага служителите в социалните услуги да имат право на удължен платен годишен отпуск.

Друга промяна, заложена в кодекса, е да се удължи на 36 дни отпуската на педагозите и ресурсните учители, както и на тези в домовете за сираци.

В момента те имат право на 29 дни годишно. 26 работни дни пък ще бъде отпускът на основните специалисти, осъществяващи дейности по ръководство и предоставяне на социални услуги, служителите, пряко ангажирани с обслужването на потребителите на социалната услуга, както и препоръчителните специалисти, които работят на трудов договор и на пълно работно време. 30 работни дни отпуск на година ще ползват тези, които управляват дейността по предоставяне на социални услуги, като се запазва съществуващото към момента право на този размер на отпуска и на директорите на домовете за медико-социални грижи за деца и на детските ясли, пише "Телеграф".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Stamat Kodzhabashev преди 6 месеца
На Лена и Киро дедо Петко ще гледа още една внучка... Е, ако леля Асенка разреши, естествено...
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 11 - Бреееей, я отиди в някоя от индийските махали, да видиш дали е трудно да правят деца хора под 30-годишна възраст, които вече имат внуци!
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Таня , лъжеш. Нямаш мъж. Затова си и толкова злобна към останалите хора. Никой не те поглежда. Със сигурност не и мъжете , които на теб ти харесват. Не можеш да се погледнеш отстрани , иначе щеше да видиш колко очевидно си издаваш реалното положение с начина , по който съскаш.
15
0
 
8
 
! Отговори
Ръждив Капур преди 6 месеца
Те циънте на 25 са вече дядо и баба!антибългарите пак измислиха как да ги хранят!
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Таня Та тия всичките неща, които изброяваш, нормалните хора ги правят между другото. Не разбирам с какво се хвалиш?
13
2
 
7
 
! Отговори
ФлякФ до Таня преди 6 месеца
Таня, Таняяяя... Да ти го натъпаня... Омръзна ми да чета само твоите коментари. Твоите рискови адреналинови дейности изобщо не привличат вниманието на хората. Намират адреналин във всекидневието и не се занимават с глупости, гмуркане, планинарство, парашутизъм и подобни...
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Е ти първо пишеш "12 години нон-стоп купон" пък сега пишеш, че не си се интересувала от "плюскане, наливане и възпроизвеждане"? СтанА ми интересно кво правите като купонясвате, медитирате ли?
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Таня Танче, щом не си поискала деца, значи не е твоят човек. Няма значение от колко години сте женени. Това е просто някакъв взаимноизгоден хибрид между брак и бизнес сделка. Не се самозалъгвай.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Дядото и бабата трудно ще родят.
9
3
 
3
 
! Отговори
До 14 преди 6 месеца
Именно заради хора като теб белите държави ще изчезнат. И последствята от това са описани от мен. Ако не твоето поколение, то зуумърите ще станат свидетели на това.
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Таня Говориш така, защото не си срещнала и ти като Ленчето твоя Кирчо! Когато го срещнеш и оправена ще се почувстваш, и деца ще поискаш! Помни ми думите.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Звучи като "Внуците са си ваши, никой не ви е длъжен да ви ги гледа."
6
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До АнонименЧетенето с разбиране не ти е сила нещо.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А те искат ли?
4
6
 
1
 
! Отговори
x преди 6 месеца
Не правете деца. Гледайте си живота.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Как може да пишете статиите толкова неграмотно? Пропуснати букви, сгрешени букви... Някой грамотен има ли изобщо да проверява написаното?
2
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какви са тези глупости? Щом жената тръгва на работа, майчинството трябва да се спира, а не да се прехвърля. Това е заместващ доход. Аман от феминизъм и социален паpaзитизъм! Жените искат да си прехвърлят задълженията на някой друг.
1
1
 
8
 
! Отговори
Поредното преди 6 месеца
Селско заглавие от мисирките ДНЕС.БГЗнам какво се случва с това население толкова опростяло толкова опростяло, че вече няма и накъде