Не мина ветото на президента за старите отпуски

Т. Младенов: Какво направиха синдикатите за хората с отпуски?
22 юли 2010 11:50,
99
Не мина ветото на президента за старите отпуски
Тотю Младенов. Снимка: БГНЕС

Със 128 гласа „за“ и 48 „против“ депутатите отхвърлиха ветото на президента върху промените в Кодекса на труда.

Според тях служителите могат да използват натрупаните си отпуски до края на 2011 г., а след това ги губят без право на обезщетение.

Преди ветото да бъде отхвърлено, социалният министър Тотю Младенов напусна ядосан парламента.

Той отново заяви, че проблеми с отпуските в частния сектор почти няма, докато в държавната администрация той съществува.

"Какво направиха синдикатите, за да могат хората да си ползват отпуските през тези години? След като те не могат да помогнат, ще го направим ние", категоричен бе министър Младенов.

Той призова хората да се обръщат към социалното министерство, ако имат проблем с ползването на отпуската си.

Министърът даде за пример законодателството в Германия, където не се допуска прехвърлянето на стари отпуски в новата година и не се плащат обезщетения, ако годишната почивка не се използва.

"Не случайно цитирах опита на Германия, която е локомотивът на икономиката в Европа – има закони, те ги спазват и затова тази държава е добре", заяви Младенов.

Още по темата

Той отново припомни, че хората ще имат година и половина, за да разчистят старите отпуски.

"От какво се притеснява президентът? От това, че след тези 18 месеца някой може да не е използвал това си право, но това е хипотеза", коментира той мотивите на Георги Първанов за ветото.

"Искаме да сложим ред, за да могат хората да ползват това, което им се полага", заяви още веднъж Тотю Младенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още по темата: неизползвани отпуски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
0
 
! Отговори
човек преди 13 години
преливат от пусто в празно , и сега КОДЕКСА НА ТРУДА позволява на работодателя да ЗАПОВЯДА НА работника ползването на платения отпуск - чл.173 ал.4 , просто е нужно кабинета да реши и да го приложи в държавната администрация . това в момента е разсейване от по неотложните неща като - НЕСЪБИРАЕМОСТТА НА АКЦИЗИ , МИТА И ДАНЪЦИ
95
0
 
0
 
! Отговори
voin преди 13 години
Лъсна поредната истина за социалния ни президент.С ветото си той успешно блокира за близо три месеца прилагането на антикризисната мярка за залежалите отпуски.Но можеше ли да се очаква друго, след като партията, която той скрито командва, отдавна не я е грижа за трудовите хора. А и нейните лидери нямат нито един ден трудов стаж.Изобщо не му дреме на човека, по-известен с харамийския си псевдоним, че с партизанските си действия превръща тружениците в свои заложници. И което е по-лошо, опитва се да ги изиграе пак, за да го върнат в политическата игра.Но хората не закусват карфички. Няма как да повярват на човек, който е крил сътрудничеството си с бившите тайни служби. И който е извършвал не едно предателство. Нека припомним как коварно се опита да спекулира с една стенограма и как ловко използва мюрета, за да блокира импийчмънта срещу себе си. А какво да кажем за жалкото му отсъствие от честването на 20-годишнината от Великото народно събрание.Всъщност провалът на поредното президентско вето показа, че в политиката номерата на ощипаните госпожици са до време.
94
0
 
4
 
! Отговори
БАУ преди 13 години
За пореден път питам кой и защо е допуснал лица от шибанта администрация да натруват 255 дни отпуск?! Тази Митрева защо не е германец, на какъвто се опитва да ни прави именно нейният шеф?! Къде останаха разпоредбите на КТ и защо съществуват толкова много хора, които не са ги спазили и то най- вече във висшата администарция? Не се ли полага някаква тговорност при явното неуважение на разпоредбите на КТ, отнасящи се до отпуските? Проклетници!
93
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Шефката на НОИ Христина Митрева е получила над 30 хиляди лева обезщетение за неизползван годишен платен отпуск.Това става ясно от отговор на социалния министър Тотю Младенов на въпрос на червения депутат Димитър Дъбов за размера на обезщетенията, които са получили шефове от осигурителя.Така например при освобождаването на Митрева от длъжността й на шеф на дирекция Анализ, планиране и прогнозиране е получила въпросната сума.Оказало се, че тя има 225 дни неизползвана отпуска за периода 20012009 година.В отговора на социалния министър се казва, че причината Митрева да не използва полагаемата си отпуска са функциите й като шеф на дирекция, които изисквали личното й присъствие през продължителни периоди от време.
92
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Първанката сигурно има много натрупана отпуска и се притеснява,че няма да го огрее ОБЕЗЩЕТЕНИЕ.
91
2
 
5
 
! Отговори
arhar преди 13 години
Аз предлагам с Гоце да си сменим работите, т.е. аз ще ходя вместо него на волейболни мачове, ще ходя на ' работни посещения ' до Австралия, ще ходя да си купувам нови дрехи през работно време и т. н. , а той да дойде да работи вместо мен на моето работно место !Любопитно ми е да разбера колко дни Гоце ще изкара без да използва отпуски или без да се ' разболее ' !? Е, тогава ще го питам дали е възможно човек, ако наистина работи и се изгърбва от работа, да не използва 10 г. отпуск ! Останалото е шменти - капелина ...Представям си го пък Сергей, който сутрин става в 9 .00 ч и няма на практика никакъв труд стаж !? Работата му като ' премиер ' и ' депутатин ' трудова дейност ли е или приказки на килограм без всякаква стойност ?
90
0
 
4
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Не ме псувай, плазмодийче ***, фуражкосано. Днешните по нищо не се различават от предишните и всичките им дърляния са за парлама. А че в закона, дето го бъркат, ще има нови убийства на работещи, е 100% сигурно. За да могат да смърдят такива като тебе.
89
0
 
5
 
! Отговори
Monti преди 13 години
Проблема много лесно може да се разреши оттук натам: значи ако към края на текущата година не съм си използвал отпуската от предходната година по вина на работодателя, и ако същия прецени че няма шанс (или възможност) да си ги използвам, да ми ми ги изплати.Проблема са обаче натрупаните до момента, че никой не иска да ги изплаща.Аиначе какво излиза- не мога да те пусна отпуска тая година (не въобще, но не можеш да си ползваш полагащите ти се дни), другата пак те не пуснат и какво - гориш!
88
0
 
14
 
! Отговори
а преди 13 години
Съгласен съм отпуските да се изчистят, само с една подробност : РАБОТОДАТЕЛЯ ДА СЕ ЗАДЪЛЖИ ДА ДАВА ОТПУСКАТА НА РАБОТНИКА" , а не работника да го е страх да си поиска отпуск, защото ще бъде уволнен. Защото това ще се случи, никой няма да си иска отпуск от страх да не загуби работата си, работодателя също няма да има интерес да дава отпуск, защото така или иначе в края на годината отпуска ще изгори и какво се случва - не стигат мизерните заплати а и неможе човек да си почине. КЪДЕ ЖИВЕЕМ?!?!?1
87
0
 
7
 
! Отговори
Iwan преди 13 години
абе оплаквания има колко искаш, ама да ти кажа ли как се правят проверките ;) Аз лично работя в частна фирма и съм на ненормиран работен ден и за 2008 и 2009 г. въобще не съм си ползвал отпуската, отделно за 2007 имамоще 12 дена та общо без тази за сегашната година 64 дена, отделно имам към 15 дена компенсации за извънредн труд. Гледам на тези дни като вид спестяване, и за това съм се скъсвал от работа без почивка в пиковите моменти, и са кво на некой му текнало айде ... да духате супата :)))
86
1
 
6
 
! Отговори
Димитър преди 13 години
Аз не съм държавен служител, но имам натрупани отпуски. Никога не ми е отказван отпуск, когато съм поискал. Явно съм работохолик, обичам си работата и като отида на море или планина след 4-5 дни, започва да си ме тегли наобратно. Обаче не искам някой да ми казва какво да правя с дните които ми се ПОЛАГАТ. Ако ми потрябва за нещо отпуска, искам да си имам, а не да се чудя сега година и половина как да си разпределям дните. ГЕРБ уж щяха да увеличават срока до средата на 2012, ама... шменти капели.
85
6
 
2
 
! Отговори
Антон преди 13 години
Ти си много *** бе момче! Закона още не е влязъл в сила. Плюй по тия преди ГЕРБ, че са направили така законите, че да може и след като одъртеят пак да лапнат големи суми. Ей, мамка ви, непрокопсаници ***, дето живеете в тази държава.
84
2
 
5
 
! Отговори
Аз преди 13 години
*** си ни е министъра. нищо не постига, освен, че частника сега е почти пълен робовладелец (сега дори отпуската не може да си ползва човек), а администрацията не я мислете. на много места малко преди края на срока ще има напуснали за по час и после веднага назначени, но преди това пак гражданите ще отнесат последствията от 6-7 месечните отпуски на служителите, защото това означава блокиране на апарата. който може нека се сети какво искам да кажа. наздраве за частния раяботник, и Бог да го прости
83
1
 
7
 
! Отговори
doomchant преди 13 години
"Той отново заяви, че проблеми с отпуските в частния сектор почти няма, докато в държавната администрация той съществува."Няма проблем в частния сектор според министъра, защото няма оплаквания. А няма оплаквания, защото ако частника те усети, че си от типа "Отстоявам си правата" ще те изхвърли веднага на улицата с известна доза досада!
82
1
 
5
 
! Отговори
Калин преди 13 години
тук е каквото кажат тотю и социалните "експертки" .. международните конвенции да си нямаме, в болшевистан консомола и партията управлява по закон!
81
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По всякакви международни конвенции е забранено замяна на годишен платен отпуск за пари. Изключение се прави само в случай на прекратяване на трудовите взаимоотношения.
80
1
 
4
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Естествено, а фуражките и селските хитреци в министерствата и агенциите, до един червени, ще се гоят пак.
79
2
 
7
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Ей, пишман министърът разядосан, стига селска червена пропаганда, ами кажи, защо изплати по 30 000 до 50 000 лв. за "неползвани отпуски" на Митрева и предшественика и в НОИ? Защо не ги санкционира по новия закон? *** калпав! Имало проблем само в държавната администрация с оптуските. Ами вие, министрите сте им началници. Защо не ги санкционирахте, а ги позлатихте? Не само че заради бълхата изгорихте юргана, ами и бълхата стана златна!
78
2
 
3
 
! Отговори
Хей преди 13 години
...решението Е ПРОСТО ......НЕПОЛЗВАНИЯТ ОТПУСК ДО МАЙ СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА ......СЕ ЗАПЛАЩА ЮНИ.......ТАКА ПРОСТО СЕ РЕШАВА ПРОБЛЕМА......НЯМА НЕ ИСКАМ , НЯМА ШЕФА НЕ ДАВА ,НЯМА НЕПОЛЗВАНИ..ОТПУСКИ.....................САМО ЧЕ НЯМА КОЙ ....!!!!!!!!!!
77
2
 
5
 
! Отговори
Iwan преди 13 години
на държавните служители им е през оная работа за промените в "Кодекса на труда" защото са назначени по "закона за държавни служител" по същия начин е и с воените и полицаите, от тези промени ще бъдат засегнати преди всичко работещи по кодекса в частните фирми, работници и служители, които няма кой да ги заметства и са на ненормирано работно време.