Не мина ветото на президента за старите отпуски

Т. Младенов: Какво направиха синдикатите за хората с отпуски?
22 юли 2010 11:50,
99
Не мина ветото на президента за старите отпуски
Тотю Младенов. Снимка: БГНЕС

Със 128 гласа „за“ и 48 „против“ депутатите отхвърлиха ветото на президента върху промените в Кодекса на труда.

Според тях служителите могат да използват натрупаните си отпуски до края на 2011 г., а след това ги губят без право на обезщетение.

Преди ветото да бъде отхвърлено, социалният министър Тотю Младенов напусна ядосан парламента.

Той отново заяви, че проблеми с отпуските в частния сектор почти няма, докато в държавната администрация той съществува.

"Какво направиха синдикатите, за да могат хората да си ползват отпуските през тези години? След като те не могат да помогнат, ще го направим ние", категоричен бе министър Младенов.

Той призова хората да се обръщат към социалното министерство, ако имат проблем с ползването на отпуската си.

Министърът даде за пример законодателството в Германия, където не се допуска прехвърлянето на стари отпуски в новата година и не се плащат обезщетения, ако годишната почивка не се използва.

"Не случайно цитирах опита на Германия, която е локомотивът на икономиката в Европа – има закони, те ги спазват и затова тази държава е добре", заяви Младенов.

Още по темата

Той отново припомни, че хората ще имат година и половина, за да разчистят старите отпуски.

"От какво се притеснява президентът? От това, че след тези 18 месеца някой може да не е използвал това си право, но това е хипотеза", коментира той мотивите на Георги Първанов за ветото.

"Искаме да сложим ред, за да могат хората да ползват това, което им се полага", заяви още веднъж Тотю Младенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още по темата: неизползвани отпуски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ох, калинченце, недей приписва на останалото човечество твоите диагнози.... вредно е за собственото ти лечение...но все пак направи нещо за шизофренията си.... в един пост да лижеш боковия и да плюеш бсп, във втория да обяваваш боко и бсп в съюз....а за `комунистическите` лелки доста яко лъжеш :) просто истината е, че в министерствата и агенциите ***, костомолците и останалите бояджии са мнозинство :) и затова вкупом се записаха после в герб... та, калинчо, хапченцата....
55
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Напротив, отпуски се дават. Ела при нас (програмист съм) - хората си взеимат по седмица, по две. Никакви проблеми нямаме с отпуските. Това че иван или драган си е пипал х** на младини и после работи като сервитьор и го е страх да не бъде уволнен си е негов проблем. Не може всеки да чака на държавата и да не прави нищо сам за себе си. Ей за това сме на това дириже - всеки чака някой друг да направи нещо, че той да е добре. Трябват общи усилия за да потръгнат нещата.
54
2
 
3
 
! Отговори
Калин преди 13 години
куку мило.. истеричноста е признак на психично разтройство.. верно то е вградено в *** а *** .. хайде малко по малко нагло:)трудно се долавят разликите между гербавите и бсп-ту .. дори и тотю е бивш консомолски лидер :).. незнам в министерството да работят някакви по различни от комунистически лелки? ти би трябвало да си по добре запознат.. все още ли си кадър там :)
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Шефката на НОИ Христина Митрева е получила над 30 хиляди лева обезщетение за неизползван годишен платен отпуск.Това става ясно от отговор на социалния министър Тотю Младенов на въпрос на червения депутат Димитър Дъбов за размера на обезщетенията, които са получили шефове от осигурителя.Така например при освобождаването на Митрева от длъжността й на шеф на дирекция Анализ, планиране и прогнозиране е получила въпросната сума.Оказало се, че тя има 225 дни неизползвана отпуска за периода 20012009 година.В отговора на социалния министър се казва, че причината Митрева да не използва полагаемата си отпуска са функциите й като шеф на дирекция, които изисквали личното й присъствие през продължителни периоди от време.Ексшефът на НОИ Йордан Христосков пък е получил още по-впечатляваща сума като обезщетение за неизползвани отпуски.При освобождаването му от поста през май 2009 година той е получил над 47 000 лева за неизползвани 228 дни.
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
аре аре, калинчо маминзлатен :)бива ли така, всяко четно изказване казваш едно, всяко нечетно - друго?сега откри коалиция ГЕйБ - БСПайде обясни ни как стигна до тоя гениален извод? или това е просто новата парола, спусната от фидоска?....ти обади ли се на доктор терзийски? трябва да ти даде по-силни хапченца, шща знайш....
51
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вето, мето, тинтири-минтири! Има конституция и гарантирано право на труд и почивка! Все ще се намери кой да осъди държавата - Тотю и Дянков, ама после пак всички ние ще платим!
50
1
 
5
 
! Отговори
гэох преди 13 години
какъв тъжен поглед........аха.....аха..... да ти проговори.........
49
2
 
6
 
! Отговори
зъболекар преди 13 години
ТОТЮ Е ТЮФФФЛЕК......а и няма да е лошо да си оправи и зъбките, все пак е министър и не му подхожда тая крива усмивка.......
48
3
 
13
 
! Отговори
Iwan преди 13 години
не се нервете, и без това в поправките има противоконституцинни текстове и ще бъдат отменени от КС, това което прави ГЕРБ само ми доказва, че са пълни олиговфрени, и вече за всички е ясно, че целта им е да реабилитират БСП/БКП/ и президенту
47
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами елате в частния сектор, като в държавния не ви дават отпуските. Голям рахатлък е!
46
2
 
1
 
! Отговори
Калин преди 13 години
куку .. мисля, че видно за всички.. коалицията гербави/бсп.. експертният персонал на боко си е ваш партиен...докога други ще ви плащат сметките обаче.
45
1
 
0
 
! Отговори
до 35 преди 13 години
kyky, пак не си пил хапчетата си днес.
44
0
 
6
 
! Отговори
!?!?! преди 13 години
1, уважението между държавата и гражданите й е взаимно! Щом в Германия се декларират като доход и бакшишите, значи тези хора вярват и уважават държавата си - просто ТЯ никога не ги е лъгала и предавала! Тук непрекъснато се променят закони и все в по-неизгодна ситуация е народа. За отпуските в частните фирми - ПОВЕЧЕТО отпуск не дават, заместват се колеги помежду си, или си плащат отработените дни на колегата - магазини, охранителни фирми, заведения. А тая от НОИ с 30-те бона - нямам думи!
43
1
 
6
 
! Отговори
Жълтички преди 13 години
"Искаме да сложим ред, за да могат хората да ползват това, което им се полага", заяви още веднъж Тотю Младенов.Именно Министър Младенов, годишен платен отпуск. Годишен. Всички непочиващи хитреци с многогодишни отпуски ще изгорят.
42
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ХРИСТИНА МИТРЕВА ДА ИЗЛЕЗЕ В ОТПУСК !!!ДО КРАЯ НА 2011 Г.ЩЕ СИ ПОКРИЕ ОНЕЗИ 9 ГОДИНИ ВМЕСТО ДА СЕ БЪРКА В БЮДЖЕТА!!!!!!!!!!!!
41
5
 
1
 
! Отговори
Калин преди 13 години
просто факт .. проблема с отпуските е на станишевци.. вместо да дерибействате, да бяхте сложили някаква нормалност в тази страна.. колкото до закончето на тотю.. виж разни консомолски сводки .. не ме касаят .. отврат ми е да коментирам...похвално е, че станахте прообществени .. но де да бяхте такива :)
40
5
 
5
 
! Отговори
отпускар преди 13 години
Аз съм в отпуск и си пиша тук във форума .... а вие всичките дето се оплаквате на работа ли сте? Защото ако сте на работа, защо не работите а си цъкате из нета, А?Ако не ви пускат отпуска, значи имате много работа, но си и цъкате ... нещо не се връзва ??!!?
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В БЪЛГАРИЯ КОДЕКСА НА ТРУДА СЕ ПОГАЗВА ОТ РАБОТОДАТЕЛИТЕ. ТОВА Е ГОЛЕМИЯ ПРОБЛЕМ. ЗА ДА СЕ РЕШИ ТОЗА ПРОБЛЕМ СА НУЖНИ СИНДИКАТИ И ОСЪДЕНИ РАБОТОДАТЕЛИ. КОГАТО НЯКОЛКО ТАРИКАТА ПОЛЕЖАТ В ЗАТВОРА ИЛИ В БОЛНИЦАТА ЩЕ Е ОПРАВЯТ НЕЩАТА.
38
3
 
5
 
! Отговори
Иво преди 13 години
"Какво направиха синдикатите, за да могат хората да си ползват отпуските през тези години? След като те не могат да помогнат, ще го направим ние", категоричен бе министър Младенов.Прав си Тотьо, само че ти като беше синдикалист какво направи по въпроса? Отговор: едно голямо нищо!
37
4
 
6
 
! Отговори
ДАНЪКОПЛАТЕЦ преди 13 години
И какво излиза сега комунистите понеже са против всичко - сега искат да се плаща на куп всички неизползвани отпуски от всичките години досега? И аз да им плащам далаверите?