Не мина ветото на президента за старите отпуски

Т. Младенов: Какво направиха синдикатите за хората с отпуски?
22 юли 2010 11:50,
99
Не мина ветото на президента за старите отпуски
Тотю Младенов. Снимка: БГНЕС

Със 128 гласа „за“ и 48 „против“ депутатите отхвърлиха ветото на президента върху промените в Кодекса на труда.

Според тях служителите могат да използват натрупаните си отпуски до края на 2011 г., а след това ги губят без право на обезщетение.

Преди ветото да бъде отхвърлено, социалният министър Тотю Младенов напусна ядосан парламента.

Той отново заяви, че проблеми с отпуските в частния сектор почти няма, докато в държавната администрация той съществува.

"Какво направиха синдикатите, за да могат хората да си ползват отпуските през тези години? След като те не могат да помогнат, ще го направим ние", категоричен бе министър Младенов.

Той призова хората да се обръщат към социалното министерство, ако имат проблем с ползването на отпуската си.

Министърът даде за пример законодателството в Германия, където не се допуска прехвърлянето на стари отпуски в новата година и не се плащат обезщетения, ако годишната почивка не се използва.

"Не случайно цитирах опита на Германия, която е локомотивът на икономиката в Европа – има закони, те ги спазват и затова тази държава е добре", заяви Младенов.

Още по темата

Той отново припомни, че хората ще имат година и половина, за да разчистят старите отпуски.

"От какво се притеснява президентът? От това, че след тези 18 месеца някой може да не е използвал това си право, но това е хипотеза", коментира той мотивите на Георги Първанов за ветото.

"Искаме да сложим ред, за да могат хората да ползват това, което им се полага", заяви още веднъж Тотю Младенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още по темата: неизползвани отпуски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
5
 
6
 
! Отговори
ТТ преди 13 години
Абе еееееееееей *** ... кой мислиш че заблуждаваш бе ... хората не са прости ... не могли да ги ползват ... да бе да ... просто не искат да ги ползват ... за да им се трупа и после да им ги платят ... излизат в болнични и ходят на море ... примерно ... аз пък подкрепям всякакви такива поощтрения на държавните служители ... за да ги е страх да загубят поста си ... и да се намали корупцията. Друг е въпроса че държавните служители трябва да са наполовина
75
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тотко ако в Германия има съвсем малко съмнение че не са ми дали отпуск ,спукана му е работата на работодателя, ама тука и да и скам и да не искам ако не ми дадат нищо няма да стане
74
2
 
6
 
! Отговори
MEFISTO преди 13 години
Я да видим сега как ще работи държавната машина без тия толкова нужни и постоянно работещи *** , като излязат по година в платен отпуск .
73
1
 
7
 
! Отговори
Честен Частник преди 13 години
от съседната статия........"В работното помещение на фирмата били останали едва 16 шивачки, които се нахвърлили срещу инспекторките. "Защо сте дошли, ще ни вземете хляба, защо ни тормозите?!", като първоначално отказали да попълнят раздадените им декларации, за да се удостовери в какви трудови правоотношения са.... " по колко дни отпуск дава такъв честен частник!
72
1
 
5
 
! Отговори
Дедка преди 13 години
Браво! Нека стегнем малко държавните служители - писнало ми е повечето от тях да си правят каквото и когато си поискат, и накрая и да се държат ужасно с нас, "гражданите", сякаш не ние им плащаме заплатите, а те на нас!! Сега остава да ги накарат и да работят повече и по-добре, защото някои от тях са си направо да не казвам....
71
0
 
8
 
! Отговори
ор преди 13 години
Колко проверки, предписания и актове направиха Младенов и Масларова в държавните учреждения? Защо толкова дълго време, с години не са прекратили порочната практика? Защо са получавали заплати? Колко болнични са взели държавните, според анализаторката Митрева? На тримата минимум по 5% от допуснатите щети, от неизползвани отпуски и фалшиви болнични!
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Говоря в частност за този закон, по-нататък ще видим какво ще направи правителството. Но като има много хора от администрацията, които не са на работа, но не си пускат отпуск, за да вземат пари, трябва да се вкара този закон. А за принципите - никой нищо не прави. Колегите студенти се пробваха да протестират, но никой не ги подкрепи, хората само плюеха че били малко, че нищо не направили и т.н.
69
1
 
3
 
! Отговори
tani преди 13 години
a kakvo 6te stane s otpuskite na bremenite i tezi koito sa po mai4instvo
68
2
 
5
 
! Отговори
HA преди 13 години
ТОВА ТЯХНО БЕЗУМИЕ !!!!ДЪРЖАВАТА ИМА ПРОБЛЕМ С ДЪРЖ СЛУЖИТЕЛИ ЗА ОТПУСКИТЕ КАКВО СА ИМ ВИНОВНИ ХОРАТА В ЧАСНИЯ СЕКТОР ТОЯ МИНИСТЪР НЕ Е ЗА МЯСТОТО СИ-НИЩО СВЯСТНО НЕ Е НАПРАВИЛ .....
67
0
 
6
 
! Отговори
!?!?! преди 13 години
И аз нямам проблем с отпуските! И не съм си питал х.. на млади години! Не съм програмист, но работя това, за което учих и специализирах 9 години. Няма смисъл да се насъскваме един срещу друг! Въпросът е принципен - днес отпуски, утре ток и парно, после осигуровки и пенсии и т.н. Но щом и ти, програмисте, интелигентен човек, не ги схващаш нещата - никога няма да се оправим! Пък за сервитьорите - не с лошо! И това е труд и там се иска професионализъм и квалификация
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
бе не знам, ама тук в съседната статия има за един такъв работодател, направо съм сигурен, че пуска всичките си работници в отпуска и нито един ден отпуска няма да им изгори...
65
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами, прав е Младенов. Навсякъде цари хаос и безредие из нормативните бази. В момента, в който се опитат да сложат ред в нещо, Първанов се прави на спасител и защитава някакви измислени каузи с цел ПР. Толкова е глупаво!
64
3
 
8
 
! Отговори
Калин преди 13 години
мм похвално е, че напомни за миналото на тотю.. ортак на масларова в момента с грижа, към трудещите се .. бивш шеф на агенцията на труда.. проводник на политиките .. хаха, не били комбина гърбавите и бсп.. айде бе.
63
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще се пукат комунистите, ама от радост! Защото техните кадри са в герб - де юре и де факто ;) Не е ли така, а не си криви душата!
62
2
 
9
 
! Отговори
ор преди 13 години
"Какво направиха синдикатите, за да могат хората да си ползват отпуските през тези години А ти Тотю Младенов какво направи като шеф на инспекцията по труда? Основният виновник си ти! Частните фирми, най-вече строителните ги юркаше.
61
11
 
4
 
! Отговори
! преди 13 години
ГЕРБ са велики, пукайте се комунисти
60
1
 
2
 
! Отговори
Калин преди 13 години
приятно ли е сам да си вярваш, хаха .. виж вместо по цял ден да предписваш онлайн лечения ..що не не се въдворите най накрая в специализирано заведение.
59
0
 
6
 
! Отговори
Iwan преди 13 години
така е скъпа, в момента има свещени крави дето не се пипат щото власт имащите имат крупни интереси там, и една от кравите е туристически бранш :)))) ако незнаеш кой е основен акционер в Пампорово и кредитор на 3/4 от хотелите да ти кажа :)))
58
0
 
5
 
! Отговори
емилия преди 13 години
никъде не се проверяват работещите по морето ако имаше такива проверки медиите да са гръмнали до сега а те говорят само за тези отпуски като не са ги ползвали да са ги вземате ги и толкова
57
0
 
5
 
! Отговори
емилия преди 13 години
ами министъра да не гледа само отпуските на чиновниците ами да си поразмърда *** и да отиде на морето например в слънчев бряг и да провери колко българи работят по 14 15 часа на ден без почивка цели пет месеца като сметниш че работиш двойно то тогава трябва накрая да ти изплатят и 20 дни отпуск а там работодателите те изтискват като лимон и нищо не ти дават и не те осигуряват като вземим предвид колко ратещи има на морето представете си какви пари ще влязат в