БСП и ДПС гласуват твърдо против Бюджет 2012

Финансовата стабилност като самоцел убива икономиката, обяви Станишев
16 ное 2011 13:50, Красимир Ангелов
52
БСП и ДПС гласуват твърдо против Бюджет 2012
Снимка: Булфото

"Коалиция за България" и ДПС ще гласуват против бюджета за 2012 година, обявиха в парламента лидерът на БСП Сергей Станишев и заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

"Финансовата стабилност е важна, но когато се обърне в самоцел, убива реалната икономика. Нали вие обещавахте, че след лошата Тройна коалиция, ще увеличите приходите с 2 милиарда лева“, обърна се Станишев към управляващите.

Червеният лидер определи проекта за финансов план на държавата като "бюджетно упражнение" на ГЕРБ.

По думите му последиците от това ще са трудно оцеляване на икономиката, масови фалити, мизерия и безработица за хората, закриване на социалния характер на българската държава и покровителстване на сивия сектор.

"Приходите за следващата година ще са с 1 млрд. лв. по-малко от тези през 2008 г. Това са приходи не на европейска, а на африканска държава. Потреблението е още по-смазано, а доходите ще са бетонирани на мизерни нива. А преките чуждестранни инвестиции бележат още по-силен спад“, продължи с критиката Станишев.

Той отбеляза още, че въпреки „четири провъзгласявания, че кризата свършва“, икономиката на България е заплашена от рецесия, а здравеопазването ще се задъхва от недоимък.

Още по темата

В заключение Станишев бе категоричен, че в проектобюджета за 2012 година липсват други цели, освен по-нисък дефицит.

Според ДПС проектобюджетът е нереалистичен и кабинетът или трябва да го изтегли, или да го ремонтира основно между първо и второ четене, заяви от своя страна Йордан Цонев.

"Как ще се реализира икономическият ръст, при положение че през последните две години основният фактор на растежа е износът, а при настъпващата рецесия в ЕС едва ли може да се разчита, че износът ще запази своя темп“, посочи Цонев.

Той отбеляза, че не намира икономическо основание и за заложените инвестиции, както и за ръст на данъчните приходи.

„Това не е бюджет на финансовата стабилност“, категоричен бе Цонев.

От своя страна лидерът на Атака Волен Сидеров отбеляза, че заложеният ръст от 2,9% е нереален.

"Да се обсъждат параметри на бюджета, днес е нелепо, защото тези параметри ще бъдат променени в следващите 5-6 месеца, което каза и самият финансов министър. Там е заложен ръст, който не е реален. Не може да имаш заложен ръст 2,9%, при положение че целият ЕС има 0,6%. България изскача с космически висоти внезапно нагоре", отбеляза Сидеров.

Лидерът на РЗС Яне Янев определи бюджета за 2012 година като „най-консервативния“ за последните 22 години.

"Ние ще внесем повече от 50 конкретни предложения и искаме по тях да има реакция”, заяви от парламентарната трибуна Янев.

Той поиска образованието да стане стратегически приоритет за България, за да може страната да стъпи стабилно на европейския път.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
9
 
! Отговори
Професор Бучков преди 12 години
А какво ще кажат ДПС И БКП ЗА ПЕНСИЙТЕ
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
...защото за тях няма да има ли?
10
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще е много по добре БСП и ДПС да се целуват и да правят любов, вместо да се занимават с държавни дела!
9
10
 
5
 
! Отговори
До 6 преди 12 години
ОК, ама от 2 години коня го гледат от ГЕРБ, и като го гледам колко е мършав, скоро може и да се спомине.
8
2
 
6
 
! Отговори
Волен преди 12 години
А какво става в земеделското министерство МУНИСТЬРА не знае за изчезналите язовири и сьоражения Пак КАЛИНКИ Не е ли е време БСРИСОВ ДА МУ ПСКАЖЕ КУЧКАРНИКА
7
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много им се иска на БСП да бутнат ГЕРБ в пропаста на финансовата криза и след това дойдат като спасители на бял кон! Няма нищо по ценно в тези кризисни времена от финансовата стабилност!
6
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Баща и син купили кон. На следващия ден тръгнали през селото. Бащата казал:- Сине, качи се ти на коня, а аз ще походя.Като ги видели, от БСП рекли:- Е, гледай какъв син - баща му ходи пеша, а той язди!На другия ден бащата се качил на коня, а сина ходел. БСП рекли:- Ц, ц какъв баща бе, детето му ходи пеша, пък той язди!На третия ден се качили и двамата на коня. БСП:- Нямат милост тия, ще уморят добичето!На четвъртия ден и двамата тръгнали пеша, водейки коня. А БСП се присмели:- Ха-ха-ха, гледай какви ***! Кон имат, пеша ходят! Хахаха...На следващия ден, от притеснение какво ще направят, конят умрял.И бащата рекъл на сина:- Виждаш ли сине, ако слушаш какво говорят БСП, ще свършиш като коня!
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изненадан съм?!защо така бе другари?!
4
6
 
27
 
! Отговори
... преди 12 години
майната им на БСП и оюе повече на ДПС
3
6
 
10
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Никой в ЕС и по света не ни приема на сериозно, заради Американският свръхлиберализъм на БСП и ГЕРБ, който е пагубен за България и антинационално безумие за нормалните държавници в ЕС... - Налаганите ни, чрез ПАРТИЙНО НАСИЛИЕ (както и при комунизма), смешно ниски заплати и пенсии, както и облагане на депутатските безотчетни пари не стигат, ЗА БЛАГОДЕНСТВИЕ НА НАЦИЯТА - Много е просто... ТРЯБВА САМО, от американски СВРЪХЛИБЕРАЛЕН (високи косвени и ниски преки данъци), ВЕДНАГА да преминем към европейски ДЕМОКРАТИЧЕН финансово-икономически модел на ДАНЪЧНО РАВЕНСТВО, като:1. Всички физическите лица да плащат еднакви подоходни данъци, здравни и пенсионни осигуровки без таван за облагането, независимо дали произлизат от труд, доходоносна собственост или СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ 2. Преките данъци (за богатите) и косвените (за бедните) се изравнят Сега съотношението им е 1:7, а такова чудо няма никъде в Европа!!!3. Заплатите БЕЗПРИКОСЛОВНО да се повишат до нивото на РЕАЛНАТА НИ ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА Производителността ни е 27%, а заплатите 17% от средноевропейските БНП е 45% от средноевропейския, а средните ни доходи са 20% от средноевропейските4. Печалбите се обложат по европейски- За инвестираната в България част от печалба данъка ДА СЕ НАМАЛИ на 5%..., а за останалата данъка ТРЯБВА да е 37.5% (колкото са удръжките на физическите лица от труд) и да се удържа при източника, тук в България - тогава в бюджета ще влизат поне още 10 милиарда, които сега се изнасят зад граница от честните частници!!!- Данък печалба за миналата година е 2.2 милиарда..., значи декларираната печалбата е 22 милиарда... (а истинската е по-голяма, около 35 милиарда). Целият бюджет на държавата е 24 милиарда...!!! Следователно..., печалбите от експлоатация на чужд ТРУД у нас, са фантастично високи, дори за представите на Американците, които междувременно, заради свръхлиберализма си, на 2-ри август ПРАКТИЧЕСКИ ФАЛИРАХА, а народа им се разбунтува Защо да се увеличи точно данъка върху печалбата ли...? - Защото неинвестираната печалба е ЛИЧЕН ДОХОД и трябва да се облага с 37,5% данъци и осигуровки както при всички нормални българи (сега ДАНЪК ДЕВИДЕНТ е само 5%...!), а съгласно Чл.60 от Конституцията ни, РАЗЛИЧНОТО ДАНЪЧНО ОБЛАГАНЕ И ТАВАНИТЕ за облагане и осигуряване са ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ!!! Народе!!!!
2
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Финансовата стабилност е важна, но когато се обърне в самоцел, убива реалната икономика."Какво предлагаСърГей? Поголовно вдигане на заплати и пенсии, никаква финансова стабилност, пък когато към средата на годината инфлацията закове доходите на 5-6 долара месечно, майната му! Те от върхушката на БКП нали са се уредили, така че да му мислят хората! Тоя филм вече сме го гледали през 87 г.
1
18
 
10
 
! Отговори
БСП-ар преди 12 години
Браво, горд съм с партията!