ДСБ с поправка: Независим зам.-главен прокурор

Това било пряко въвеждане на румънския антикорупционен модел
1 юли 2016 12:52,
4
ДСБ с поправка: Независим зам.-главен прокурор
Радан Кънев. Снимка: архив, Булфото

В българската прокуратура да се създаде институцията на независимия съдебен зам.-главен прокурор с антикорупционно звено към него, поискаха отново депутатите от ДСБ. Този път те внесоха промяна за това в закона за съдебната власт. Предишният им опит беше с последните промени в Конституцията.

"Това е пряко въвеждане на румънския антикорупционен модел в нашето законодателство", обяви лидерът на тъмносините Радан Кънев.  

Той припомни, че партията му подкрепя правителствените промени в закона за съдебната власт в частта за съдийското самоуправление в България.

ДСБ обаче били категорично срещу частта за прокуратурата, където нямало достатъчно промяна за "тази най-тежка язва на българското правосъдие".  

"Многократно сме казвали, че няма да допуснем замитане на проблемите на българската прокуратура", обяви Кънев.  

Той обясни, че същността на предлаганата промяна е законодателна, а не конституционна и не е нужно да се прави непременно с изменение в основния закон.

Радан Кънев изрази надежда, че ще се събере достатъчно мнозинство за нея.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: прокуратураДСБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
1
 
! Отговори
проф. Колимечков преди 7 години
Как един юрист като Кънев може да предлага институцията зам.-главен прокурор за борба с корупцията, който да е независим от обвинител 1. Такъв пост е невъзможен, а какво остава за институция, сякаш няма Конституция, в която ясно са описани трите власти? Цели се иницииране на безсмислено говорене, което да се използва за политически дивиденти, с произтичащите от това обилно разливани аргументи, че ето ние искаме, но лошият Борисов саботира нашите усилия да изпреварим Румъния, която ни поведе в борбата с корупцията! Плитък сценарий и жалки аргументи, но доста хора не притежават по-широк
2
4
 
3
 
! Отговори
Фен преди 7 години
Рада THE DEEP, с ново проникновение!
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дам, а защо не независим Главен прокурор? Аман от лаици, ходете в производството, работете по две-три години и после се правете на умни.