Стойнев за "Белене": Аз спрях плащанията!

Ексминистърът се защити от критиките на сегашната енергийна шефка
25 окт 2016 14:52,
55
Стойнев за "Белене": Аз спрях плащанията!
Снимка: архив "Булфото"

Бившият енергиен министър от БСП Драгомир Стойнев обясни, че именно той е спрял плащанията за АЕЦ "Белене".

Вчера сегашният шеф на енергетиката Теменужка Петкова защити екминистърът от ГЕРБ Делян Добрев, който получи обвинение от прокуратурата за умишлена безстопанственост около спирането на втората централа като препрати към наследника му Стойнев.

Според Петкова по времето на Добрев не са били извършвани плащания към "Уорли Парсънс", а това било правено по времето на Стойнев.

Още по темата

"Аз встъпих в длъжност като министър на 29 май 2013 г. През юни 2013 г., уволних целият Съвет на директорите на БЕХ, след като разбрах, че процесът с прекратяване на отношенията с компанията-изпълнител е напълно забатачен. Тогава спряха и плащанията. Спазих правилата и се съобразих като министър с едно решение на МС и на НС, срещу което бях гласувал като депутат от БСП. Те дори и това не можаха да направят – да си изпълнят административно и юридически, политическото решение за спиране на "Белене", отвърна днес Стойнев, цитиран от пресцентъра на партията си.

Той обясни, че подобно на Петкова може да извади протоколи на БЕХ от началото на 2013 година с разрешени разплащания.

"С документи обаче се занимават съответните органи, да ги оставим да си свършат работата", казва Стойнев и допълва, че работата на министрите е друга - да осъществяват контрол и да правят политика.

"Права е министър Петкова, няма как един министър да стои на вратата на НЕК и да дебне фактури, но един министър може да контролира БЕХ. Аз направих точно това – спрях процесът и го обявих публично на пресконференция, след която се самосезира и прокуратурата", каза още бившият енергиен министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
2
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
Към #38(за цените):Соларът директно преобразува слънчевата енергия в електрическа. При ВЕЦ от пада се върти турбина и се произвежда електричество. АЕЦ и ТЕЦ НЕ произвеждат ел.енергия - произвеждат п А р а ! И от тук следва другото. Пак ще го напиша : ТЕЦ и АЕЦ НЕ произвеждат електричество_вода подгряват!!! Защо тогава цените са наобратно? Защото цялата система/в световенмащаб/е безумие!!! Специално АЕЦ/ЯЕЦ е някакъв кошмар - използваш термоядрена физика за да направиш ... чайник!!!
48
2
 
4
 
! Отговори
До 51 преди 7 години
Прав си колега! Има и друго-почти при всички договори е предвидено,че при предсрочно прекратяване на договор,виновната страна дължи неустойки на изправната такава до момента! А при този вид договори неустойките са огромни! А е и меко казано липса на управленски качества,да не пуснеш надолу по веригата указания за неприемане фактури и извършване плащания по прекратен договор!Така че обв. в липса на контрол е напълно оправдано! Оше веднъж показват колко са невчасови с управлението!
47
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не съм привърженик на БСП но в случая Стойнев е прав. Приемането на фактура е равносилно на съгласие със сделката. Това че не е платил предходния министър не означава, че е прекратил договора.
46
2
 
5
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
ОВЧия вече има готов раиран костюм!ГЕРБ , му търсят южна килия .
45
4
 
6
 
! Отговори
Топчо преди 7 години
Драго пак е прекалил със свиренето на СерГей:)
44
8
 
8
 
! Отговори
Mopcku_ преди 7 години
Драгомир Стойнев е един от свестните в лявата партия, а вероятно и най-качествения Министър на енергетика, който страната е имала през последните двайсетина години ...
43
1
 
7
 
! Отговори
избирател преди 7 години
Кой какво е направил но някои са проявили безстопанственост и крайно време да им се търси отговорност.
42
11
 
10
 
! Отговори
Смех преди 7 години
Стойнев за "Белене": Аз спрях плащанията!---------------------------------------------Абе чичка, нали ТИ ДОКАРА УЕСТИНГХАУС с техния реактор за 8 МИЛИАРДА лева.
41
2
 
4
 
! Отговори
Joko преди 7 години
До Анонимен 38 За АЕЦ-а ти е МНОГО ПОГРЕШНА сметката !
40
19
 
14
 
! Отговори
Карамански преди 7 години
Стойнев лъже!
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И бай Ташко,вдигна баджаци и се идиотизира рано,рано!
38
20
 
17
 
! Отговори
Караманов преди 7 години
На този му заповядаха да намали тока за да се покажат добри бесепето. А това че нек трупа дългове е без значение.
37
12
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо ли мисля, че Делянчо и Теменужка са от едно котило?
36
6
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Цена на 1 киловатчас произведен от соларни инсталации - 20 стотинки, цена на 1 квч произведен от вятърни генератори - 17 ст, цена на 1 квч произведен от АЕЦ - 4,5 ст (включително разходите за деинсталиране след 50 години). ВЕИ-тата направиха АЕЦ Белене излишна, но АЕЦ Белене ще направи ВЕИ-тата излишни (защото те са неконкурентноспособни спрямо нея).
35
8
 
29
 
! Отговори
ФАКТ преди 7 години
ПЪРВИЯ КАБИНЕТ НА БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ Е СЪСТАВЕН ОТ КРЪГА КАПИТАЛ ВТОРИЯ ОТ ПЕЕВСКИ
34
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плевневлиев също тръгна срещу Баце в негово интервю днес - Бойко си променя мнението по пет пъти на ден, всичок му е за предпоследно, кой знаес какво ще ни сюрпризира утре!
33
1
 
17
 
! Отговори
Крупие преди 7 години
Проверете ако е възможно камерите за години назад в казина Принцес и ще видите Б.Манчев колко милиона евро е изиграл.Почти всяка вечер в разстояние на години играе по куфарче пълно с евра целия персонал знае те се издържат от него.
32
11
 
31
 
! Отговори
МУТРИТЕ В ЗАТВОРА преди 7 години
БАЦЕ СЕ Е НАКАЛ ВИЖДА СИ КРАЯ.ПОСЛЕДНА ЗАПОВЕД ОТ БОЙКО КЪМ ПЛАТЕНИТЕ МЕДИИ: СЪСИПЕТЕ ГЕНЕРАЛ РАДЕВ, ХВЪРЛЯЙТЕ ОГЪН И ЖУПЕЛ!КМЕТОВЕ ПЛАШАТ С УВОЛНЕНИЕ, ВОДЯТ ПОД СТРОЙ ОБЩИНСКИ СЛУЖИТЕЛИ НА МИТИНГ НА ЦЕЦКА МАМАТА .Ако не осигуриш трима човека да кибичат пред Цецка Мамата си заплашен с уволнение.Подобаващо се мотивират и *** махали.Те това е любовта на народа към ГЕРБ. Под строй, със заплахи и страх за хляба
31
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Покрай Белене може да се запитаме какво работят прокуратурата и съответните служби
30
6
 
6
 
! Отговори
wikileaks.npp.belene преди 7 години
белязан с много технически, политически и финансови проблеми, проектът за АЕЦ Белене продължава да напредва, въпреки категоричните предупреждения от експерти от проекта за безопасността и качеството му.