Румен Радев пред Le Monde: С НАТО, но не срещу Русия!

Санкциите вредят на Москва, но също и на ЕС, смята новоизбраният президент
14 дек 2016 20:01,
192
Румен Радев пред Le Monde: С НАТО, но не срещу Русия!
Снимка: Reuters

България иска да се утвърди като най-надежден партньор на НАТО, но това не означава, че трябва да бъде враг на Русия.

Тази позиция застъпи новоизбраният български президент Румен Радев пред френския вестник "Le Monde". Интервюто е взето от френския журналист Ален Сал в София и е публикувано днес.

Радев коментира критичните очаквания към него, че ще промени евроатлантическия курс на страната ни заради проруските си позиции. Подобни опасения обяви в петък външният министър Даниел Митов.

Още по темата

"Имаше опити да бъда дискредитиран по време на предизборната кампания. С Илиана Йотова, която ще бъде вицепрезидент, защитавахме ясна позиция, че България е лоялен член на НАТО и на Европейския съюз", отвръща Радев.

Той припомня, че в исторически и културен план България винаги е била европейска.

Новоизбраният президент допълва, че страната ни е избрала стабилен и траен път на проевропейско развитие и няма да се отклони от него.

"Не бива да има никакво съмнение в това. Искаме да се утвърдим като най-надежден партньор в НАТО. Но това не означава, че България трябва да бъде враг на Русия, с която имаме важни икономически интереси", казва още Румен Радев.

Френският журналист го пита и защо се е обявил за вдигане на санкциите срещу Русия. Радев отвръща, че санкциите не са решение на проблема.

"Те вредят на Русия, но също и на ЕС. За силните икономики това не е проблем, но за крехка икономика като българската е проблем. Това води до преки последици в селското стопанство. Затварят се български фирми, губят се работни места", казва още новоизбраният държавен глава на България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Русия е Братска Страрусия си гледа интересите , а ние какво гледаме ? нашия интерес или тоя на ?$ ...
108
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Да живее Русия много ми е интересно за коя демокрация говориш тая на сорос ли или ричард ран и поналд ът ....за коя бе ? или двете взет заедно ....
107
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боже, тоя ако се разкрачи още малко ще му лъснат червените бикини !
106
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре бе , Радев лош . Вие , да не би да сте от хубавите и от добрите .
105
11
 
9
 
! Отговори
Рангата преди 7 години
С това изказване Румен Решетников си отвори врата за посещения във Виетнам, Казахстан и сев. Корея. Никъде другаде няма да го поканят. Ще си виси в кабинета на "Дондуков" и Йотова ще му прави "турски чикиии" по цял ден.
104
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отворете руски сайт и вижте коментарите за това изказване. 99% са злоради и ругателни - българите са к...ви, черноджобци; спряли ни парите от Европа и сега сме хленчили; че не им трябваме; да сме си заврели българският перец еди-къде-си, ЕС - пак там. И това са по-умерените.
103
11
 
10
 
! Отговори
Да живее Русия преди 7 години
Бедният и изтормозен руски народ, отчаяно се нуждае от демокрация. Диктатора Путин трябва да бъде съден в Хага. Всички помните комунизъма и издевателствата на Живков и приближените му върху народа, народният съд и трудовите лагери. Е, управлението на Путин също е изградено във основата на репресии. Русофилите в България не подкрепят руският народ, а подкрепят неговият кошмар. Европейският съюз и Западът скоро, ще подадат ръка на народа в Русия.Свобода за руският народ
102
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
гоце 2
101
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Един българинлесно, ще пратим радев и йотова в сибир
100
8
 
8
 
! Отговори
Striker преди 7 години
Луи Дьо Фунес с поредното си лумпенско изказване. Абе, лулумба, не може хем-така, ама хем-онака. Както ти казваш, ние сме малка икономика и следваме избрания път на НАТО и ЕС, а именно - санкции за азиатската *** до пълен фалит на Мужикистан.
99
10
 
8
 
! Отговори
Да живее Румен Радев преди 7 години
До червената болшевишка с.г.а.нВ България, русофилите са объркани хора. Да си русофил, означава да си привърженик и подръжник Русия, а не на Путин, защото Путин всъщност е кошмара на руският народ. В България има само путинофили, но русофилите са кът.
98
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕВРОПЕЙЦИТЕ СА СРЕЩУ РУСИЯ И СЪС САЩ.
97
3
 
13
 
! Отговори
българин преди 7 години
приятелството си е приятелство, на сиренето е с пари, прочетете статията от този сайт "Последно от ЕК: Туризмът ни е по-важен от US визите за българи" и как западна Европа подрежда приоритетите синаздраве
96
16
 
13
 
! Отговори
супер преди 7 години
Браво на Радев. Европейците смятат същото и затова и там върви смяна на правителствата, забравили волята на народа си. На всички им писна САЩ да им натрисат "измислени врагове" и талибани.
95
22
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С това си изказване Радев си осигури пълна изолация в ЕС като предишната ушaнка Гоце.
94
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РодолюбецГен. Радев прави впечатление на изключително *** ***. Тези му лафове може и да предизвикват *** възторг сред проруската сгaн, но за ЕС са нонсенс.
93
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 104евроатлантическа България заедно с натовските бази които са разположени там ще бъде изпепелено буквално в рамките на минути.и как ще стане тая работа бе ушaнко? С ръждивите на алкохолиците ли?
92
20
 
19
 
! Отговори
Родолюбец преди 7 години
Ген. Радев прави впечатление на изключително умерен и разумен човек, а именно такъв трябва да бъде българският президент. За сегашният Мистър Бийн коментарът е излишен.Пожелавам успех на новия президент!
91
17
 
17
 
! Отговори
Троянски кон преди 7 години
В НАТО не допускат ,,троянски коне,,! Тогава накъде? Към Евразия ли?
90
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАТО Е ВРЕДНА ЗА ЕВРОПА СТРУКТУРА, ЧРЕЗ КОЯТО САЩ Я КОМАНДВАТ.ПРАВИЛНОТО РЕШЕНИЕ Е СЪЗДАВАНЕТО НА ЕДИННА ЕВРОПЕЙСКА АРМИЯ.