В парламента: Плевнелиев – саботьор, Радев – дезертьор

Депутатите се разделиха в оценките си за решението на президента
21 дек 2016 13:22,
213
В парламента: Плевнелиев – саботьор, Радев – дезертьор
Снимка: Булфото

Депутатите се разделиха в оценките си за решението на президента Росен Плевнелиев да не състави служебно правителство.

Още по темата

От БСП обвиниха държавния глава, че умишлено е поставил в сложна ситуация наследника си Румен Радев. 

"Плевнелиев забави умишлено процедурата, проточи срокове и сега постави и парламентът, и кабинетът на Борисов, както и новоизбраният президент, в изключително сложна ситуация", каза Валери Жаблянов и допълни:" Смятам, че го направи умишлено като демонстрира и в края на мандата си всички онези качества, които наблюдавахме четири години и заради които загуби".

Той повтори тезата на БСП, че Румен Радев става президент на 22 януари, а дотогава отговорността е на Плевнелиев. 

От ГЕРБ пък обвиниха Румен Радев в дезертьорство. Цвета Караянчева нарече позицията на Плевнелиев "изключително отговорна".   

"Той дори е направил предложение на новоизбрания президент да получи неговия кабинет и да назначи неговия кабинет. И въпреки всичко Радев дезертира от отговорността, която трябва да поеме като бъдещ президент", каза тя.

Според нея да се съставят две служебни правителства за кратко време би било смешно.

И Симеонов обвини Радев, че дезертира,  като не иска да състави служебно правителство сега. "Това е поведение на некомпетентен и страхлив човек", каза още Симеонов.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадъйъ нарече поведението на Плевнелиев държавническо. Той припомни, че ходът на президента е бил теза и на движението, която то защитавало. 

"Няма нужда, не е сериозно от още едно служебно правителство. Това сме го казали и на президента, аргументирали сме го, считаме, че това е правилният подход", каза Карадъйъ. 

Той обаче защити позицията и на новоизбрания президент. "Ген. Радев не е встъпил в длъжност, няма как да предприема каквито и да е действия", каза лидерът на ДПС.

Лидерът на АБВ Георги Първанов обвини Плевнелиев, че е нарушил Конституцията. "След един мандат от гафове и грешни стъпки, на финала грубо наруши Конституцията", каза той.  Според него президентът е задължен в случай на несъставяне на кабинет да назначи служебен.

"Плевнелиев би трябвало да знае, че това не е концерт по желание", каза лидерът на АБВ. Първанов отсече, че в случая става въпрос за нарушение на Конституцията, за което държавният глава носи отговорност и единственото, което го спасява от импийчмънт, е липсата на време.

"Тежкото нарушение на Плевнелиев е под диктовката единствено на този, който го посочи преди пет години", каза още лидерът на АБВ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
1
 
! Отговори
Дима преди 7 години
Гади ми се от всичката тази политическа и медийна ***...Палячовци и смешници,едни плезейки ви се всяка вечер ви правят уличен концерт и ви внушават да поискате нещо което не разбирате,други ви поднасят веднага спасение с дезертирал младоженец-генерал,който хабер си няма да ви спасява-не му дават още- и по конституция не,трети абдикира,а четвърти си късат задниците да спасяват неспасяемото,пети прави партия,шести напуска,щото и той обиден,...какво изтървах,а,да. МАХАЙТЕ СЕ ВСИЧКИ,НЕ ВИ ЩЕМ!!!
156
2
 
3
 
! Отговори
IMK преди 7 години
Що нарушаване на конституцията бе. Пет пъти му каза на Радев дай списък със министри и ще ги назнача, но Корнелия явно не е готова още.
155
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия или са *** или ни правят на профани. Кой е Радев?- никой в момента и няма никакво право да прави каквото и да е. След като постъпи на поста Президент и положи клетва тогава носи пълна отговорност. Тия депутати конституция не са ли чели? Смятам че българина е над средно интелектуално ниво, не ни правете на американци и германци...
154
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бе тоя Радев нали още преди няколко дни заяви че е готов с неговият си кабинет. Сега какво пак ли се уплаши ? Явно ние българите си избрахме един страхлив и безотговорен генерал дезертьор за президент. И пак се е скрил под полата на Корнелия Нинова и не взима позиция.
153
6
 
7
 
! Отговори
? преди 7 години
до 163, 164А защо преди няколко дни имаще обширна статия със снимка на Радев, че е ГОТОВ със съставянето на СЛУЖЕБНИЯ кабинет и ВСЕКИ МОМЕНТ може да го ОБЯВИ!!!????ЗАЩО и кому беше нужно ИЗЯВЛЕНИЕТО?ЕТО- Радев има възможност да го представи.Тъкмо НЯМА да има смяна от 22 01.2017.Така се действува ЦИВИЛИЗОВАНО, в полза на РБългария.И Плевнелиев го ДОКАЗВА.( доказа, че е класи над всички , които сипят недостойни фрази по негов адрес- приличащи на жени от женския пазар от 14.век)
152
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"От ГЕРБ пък обвиниха Румен Радев в дезертьорство."Какво дезертьорство бе неграмотни тиквеници, мандатът на Плевнелиев е до 22-ри януари. Не може Радев отсега да поеме функциите на държавен глава, защото е равносилно на преврат.
151
2
 
9
 
! Отговори
хат преди 7 години
Не мога да разбера Плевналиев какво саботираили инструкциите от Москва са "бой по канчето" независимо от това Плевналиев какво прави.
150
3
 
6
 
! Отговори
бай иван преди 7 години
Споко бе! Само 1 месец има и Товарищ Радев ще назначи кабинета на БСП.
149
2
 
7
 
! Отговори
костадин преди 7 години
по конституция новия президент ще стъпи на поста президент до тогава нее никои.герб кво се прават на интересни нали непрекъснато ни набиват че вършат всичко по конституция. стига са се правили на интересни.
148
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Забранете на физкултурниците да управляват и да се намесват в политиката! Забранете го! Те убиват България!
147
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как стана така, че в тая загубена държава безгръбначните са на почит? Как стана така, че тези, който газят законите, са герои?Как се случи, как, става тук, на тази безумна и обезлюдяваща се територия, мерзавците и умствените кастрати да са на почит?Лъжа и робство на тая пуста земя царува... Ботев , великият Ботев... А ний, ний сме ***!
146
2
 
9
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
роската дори на човек не прилича бб искаше да е нейната к......а да е президент но не стане сега тези големи играчи ще пречат да се развие чесноста в българия.искаме нова бългприя без тези стари мух лясали к радци
145
9
 
13
 
! Отговори
Поканен преди 7 години
Радев беше поканен да участва в дискусиите за правителство, но отказа, защото Нинова му каза , че БСП ще му предложат служебен кабинет. Сега не е ясно какво искат всички агенти на ДС от абевето и бесепето. Тях хем ги боли хем ги сърби. Искат само да дават акъл- а отговорност никаква. Точно като с Белене - купуват реактори , а договор няма подписан , нама отговорност, има само комисионни.
144
4
 
10
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
агент гоце сервитьор. ако нема рима утрепима
143
4
 
11
 
! Отговори
леле мале преди 7 години
Дори и Плевнелиев да променеше нещо от евентуалните предложения на Радев, самият Радев можеше след встъпване в длъжност да си назначи така или иначе. Просто още няма опорни точки.
142
4
 
26
 
! Отговори
пенсионер преди 7 години
И какво като Плевнелиев направи служебно правителство?Да не би да свърши нещо до назначаването на Радев.Да си карат с правителство в оставка и след това Радев да направи червен служебен кабинет.
141
4
 
26
 
! Отговори
късата памет преди 7 години
гледам всички тука разбират от политика и знаят конституцията наизуст. Да се чуди човек как тоя грамотен народ е все последен в Европа. Лично аз не виждам причина за драматизиране, Президента Плевнелиев нищо не саботира, а Президента Радев от нищо не дезертира. И двамата имат своите аргументи за да постъпят както постъпват и аргументите им изглеждат убедителни. Само че идат избори и политическите централи трябва да "заклеймяват" врага.
140
14
 
16
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
До #141. Марчо. Познах те твоето име не е Марчо,а ***. Само ще ти кажа,че народът вече не иска крадливата мутренска партия Герб да е на власт. Така,че може да злобеете е да плюете по човек,който още не е стъпил в длъжност,но нищо не можете да направите повече. Вие отивате на *** при партията на вашия господар-НДСВ. Сбогом...
139
25
 
19
 
! Отговори
летец преди 7 години
Тоя Румен Радев все още лети в облаците,нищо няма да направи на земята!
138
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За Цвета Караянчева Плевнелиев бил отговорен държавник. ....ама това че нарушава Конституцията като отказва да състави кабинет е нищо....всички герберуги ли са такива кухи *** бе?