Данни на БНБ: Парите бягат от България

Преките чужди инвестиции са на минус към края на март
19 май 2017 07:00, Елка Василева
92
Данни на БНБ: Парите бягат от България
Снимка: архив, Reuters

Преките чуждестранни инвестиции в страната за първите три месеца на годината са отрицателни в размер на минус 106 млн. евро, а за година понижението им е с 323.2 млн. евро, съобщиха от Българската народна банка.

На практика това означава, че повече пари на чуждестранни компании излизат от страната, отколкото влизат.

"Имаше период на служебно правителство и когато няма яснота кой взема решенията, малко по-трудно се случват нещата. Обикновено в турбулентна политическа обстановка това се отразява на инвестициите и те намаляват", заяви за "Труд" Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

Данните на БНБ показват, че само през март е отчетен спад на вложенията от 206,2 млн. евро при увеличение с 55,5 млн. евро за същия месец на миналата година.

От БНБ обясняват, че причината е в предоставен през март заем в размер на 222,6 млн. евро от българско дружество на компанията майка зад граница.

Статистиката сочи, че най-много са се стопили инвестициите от Германия, Белгия и Австрия. Германските инвестиции са с 57,7 млн. евро по-малко спрямо март 2016 г., а тези от Белгия и Австрия са се понижили съответно със 75,9 млн. евро и с 55,7 млн. евро.

Янев обясни, че въпреки сегашния срив се очаква вложенията през следващите години да се увеличат.

През първото тримесечие най-големите нетни преки инвестиции в страната са от Норвегия (17,8 млн. евро, 16,7% от общия размер за периода), Малта (15 млн. евро, 14,2%) и Холандия (12,3 млн. евро, 11,6%).

По данни на БНБ и вложенията на чужденци в имоти намаляват. През първите три месеца на годината руснаци, казахи и австрийци са купили имоти за 1,3 млн. евро у нас, а през същия период на миналата година са регистрирани сделки на стойност 8,8 млн. евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
2
 
! Отговори
Избягал преди 6 години
Така е в страната диваците и боядисаните паметници!
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Корупцията е начин на управление на колонията..
74
0
 
9
 
! Отговори
но комент преди 6 години
Парите обичат сигурността.Сигурност и защита на собствеността и на изпълнението на договорите дава правосъдието.Когато няма правосъдие, няма и сигурност на собствеността и на договорите, и няма и пари.В страна ,завладяна от мафията никой не е луд да инвестира.
73
0
 
1
 
! Отговори
НИКИ преди 6 години
И СЛУЖЕБНО И РЕДОВНО ПРАВИТЕЛСТВО В БЪЛГАРИЯ ЗА СЪЖАЛЕНИЕ Е ВСЕ СЪЩИЯТ БАТАК. ПАРИТЕ СЕ ВЪРТЯТ ВСЕ В ЕДНИ И СЪЩИ ХОРА- ИЗНЕСОХА ГИ, ПОСЛЕ ГИ ВНЕСОХА, УЗАКОНИХА ГИ....:), А ЧУЖДИТЕ ИНВЕСТИТОРИ НЯМАЙКИ СИГУРНОСТ ТРЯБВА ДА СА ЛУДИ ДА ОСТАВАТ ТУК.
72
0
 
1
 
! Отговори
Мусашо преди 6 години
До МанолскиСам не можеш да осъзнаеш колко грешиш! В икономиката първо е важно да си част от процеса, ако си част от процеса и ти се получава, получаваш по-голяма част от процеса, ако успешно работиш научаваш процеса и си правиш сам твой процес, ако успешно почнеш да правиш твои процеси и инвестициите почват да идват при теб и т.н. Погледни китайците и ще разбереш!
71
1
 
5
 
! Отговори
CrossFire преди 6 години
До 72Инместиция, другарю, е когато имаш една дупка в земята, от която блика вода и ти да направиш чешма и да искаш пари за водата. Никой не е балък защото му се пие вода. Ти даваш пари на зидаря, той ти дава чешма, ти даваш вода на жадния, той ти плаща. Накрая всички са доволни защото са получили това което искат. Само някой неграмотен, който само чул-недочул нещо на Маркс може да обяснява как размяната на две неща била вид далавера между *** и хитрец.
70
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
те хората избягаха, тези за пари ми говорят
69
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До сминдух енд чесън То и демокрацията е една мантра ...илюзия .
68
3
 
14
 
! Отговори
Манолски преди 6 години
всяка чуждестранна инвестиция в БГ е с цел печалба, която рано или късно ще изтече навън. Българите сме наемни работници, ботове произвеждащи марж на колониалните ни чорбаджии. Избийте си от главата всякакви други филми
67
4
 
1
 
! Отговори
Synamost преди 6 години
Bg narod si jeveel prekrasno i razkoshno prez sultansko osmansko vreme, ama ne iskal da plasta danaci i taksi za darjavata. Zatui imalo mnogo sankcii za bg narod. Samo s solidarni dobrovolni plastania ot vsichki hora moje da ima stastliva ikonomika i dajava. Eto za primer demokratichnata ikonomicheski silnata i nezavisima Republika Turkie i turskata lira.
66
1
 
3
 
! Отговори
W. Kunchev преди 6 години
Bulgarskiat narod plasta solidarno danaci za progresivno razvitie na bg republika i bg darjavni slujbi v bg i po sveta.Bg religiozni slujbi - popove i muftii - ne plastat nikakvi taksi i danaci, a iskat da poluchavat i jiveiat v razkosh samo ot solidarnite bg pari na bg narod. Bg popove se iavavat offshorna ogromna zona v bg. Troianski kon v bg komputrite. Vse mi e edno g-n pojarnikar i g-n pilot kogo celuvat i na kogo karshat pokloni - pop, sultan ili tsar, te sa chujdi slugi, ne na RBG.
65
0
 
13
 
! Отговори
Студент преди 6 години
Е как няма "да бягат парите от България" при толкова корупция?!? Ако имаш доброто желание да инвестираш в производство, да организираш внос/износ, се намира една сюрия чиновници, които с огромно желание те изнудват. Така икономика не се прави. Писна ми от това да се дава за пример Румъния, но там преди няколко години стъпиха на врата на държавната администрация и сега ако искаш да инвестираш парички в тамошната икономика, те приемат с отворени обятия. Стига, разбира се, да си коректен.
64
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"липсата на инвестиции" винаги го чета като - "няма какво повече да се краде"!какво значи "инвестиция" ще обясни ли някой? нима това не е виждане на възможност, "да вкараш 1 лев", а да изкараш "2", т.е. да има накяой балък, който да е склонен да ти даде тоя 1 лв отгоре, въпреки.ами очевадно няма повече балъци и затова няма "инвеститори".ами да - няма вече балъци, така е!
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отрицателни чужди инвестиции - ами така е при демокрацията и пазарната икономика в българският им вариант.
62
1
 
13
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Две простички неща липсват у нас,демокрация и пазарна икономика.
61
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
IT и аутсориснг не носи никакви инвестиции - наема готов офис , персонал , бюро и компютър..
60
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
О,неразумний................!!!Ти,който чакаш чужди пари и държави да крепят България и българска икономика,вместо да се хванеш здраво и да си изградиш своя,собствена!!Старото не надгради и разруши,за ново няма пари-нито собствени,нито чужди!!!И.............бавното,продължаващо вече години сгромолясване продължава!!Много мина,малко остава!!Пътят е страшен,безславен!!Кой ще удари нацяло кепенците скоро на цялата територия наречена България??
59
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами логично е. Само от избори в избори влизаме. Ако аз бях западен инвеститор и аз нямаше да инвестирам в такава нестабилна държава.
58
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само това програмиране има смисъл което има връзка с хардуера , роботи , платки , автоматика и електроника, автомобилна електроника.Смешно е завършил технически университет КСТ , или информатика СУ, да работи javascript сайтове , фронд енд , игри за андроид, ЕРП сиситеми.. това не ще придвижи напред нито науката нито техниката
57
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами нормално е.Никой не работи с ***.Тях само ги е.ат.С това навеждане на Запада какво очаквате.Руснаците искаха да ни направят енергиен център на Балканите,ние отказахме,защото ще накривим шапката на краварите.И сега такъв център става Турция.Китайците искаха да ни построят няколко индустриални зони и скоростни жп линии,но германското бабе дръпна ушите на Байх.. и той даде заден.Сега тези инвестиции отиват в Гърция,Сърбия и Черна гора.А от нашето евроатлантическо"семейство"само среден пръст