КНСБ иска по-високи заплати. Време е за радикално увеличение!

Синдикатът зове за още 960 млн. лева повече бюджет за догодина
19 окт 2017 14:50,
67
КНСБ иска по-високи заплати. Време е за радикално увеличение!
Снимка: Dnes.bg

От КНСБ искат допълнително 960 млн. лева повече в бюджета за следващата година за разходи за персонал. Това заяви президентът на синдиката Пламен Димитров пред журналсти в парламента след срещата с парламентарната група на ГЕРБ.

"Има сектори, в които ние не виждаме в първоначалните анонси на финансовия министър да покриват увеличение на заплатите. Особено в агенциите, които работят на терен - двете приходни администрации, Агнецията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта, Главна инспекция по труда. Там искаме поне 10% увеличение да бъде гарантирано за всички", обясни Димитров.

Още по темата

Той също така допълни, че в домовете за стари хора и в цялата система за социални грижи заплатите са много ниски.

"Същото е в училищното и детското здравеопазване, в секторите на кулутарата има какво да се направи още", добави той.

Според Пламен Димитров е време за по-радикално увеличение на работните заплати, тъй като пазара го налага.

"10% е ръстът на заплатите за миналата година, сега за първите 6 месеца е 11%. Частният сектор налага увеличение. Редно е и в бюджетния сектор да има увеличение, иначе няма как да си задържат кадрите, които и без това бягат", коментира лидерът на КНСБ.

Той допълни и че всяка година искат увеличение на минималната заплата с 60-70 лева, тъй като минималното възнагреждание у нас остава най-ниското в ЕС, след Румъния, където е 318 евро.

На срещата депутатите на ГЕРБ са били запознати и с оценката на КНСБ за правителствената програма в 4-годишния мандат. Тя предполага някои допълнения в хода на нейното изпълнение и има акценти във всички сфери - образование, здравеопазване, енергетика, транспорт, регионално развитие, обясни Пламен Димитров.

"Впечатлен съм че КНСБ са направили анализ на управленската програма и тези 50 стр. ще бъдат дадени на всичките ни ресорни комисии, за да бъдат запознати и да се види къде може да се оптимизира дейността ни", коментира шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и уточни, че увеличенията за фонд работна заплата за 2018 г. ще бъдат 720 млн. лева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КНСБ,много сте закъснели.Те вече вдигнаха заплатите,ама на държавните чиновници-от 1800 лв.станаха 3600 лв.а останалите и пенсионерите да духат супата.
60
3
 
2
 
! Отговори
до 58 преди 6 години
аве Севлиево викаш. *** аз съм гражданин бе, на село не ми с е ходи! един колега е оттам, не може да се вреди от връзкари в Севлиево, верно, дебре било, ама е при нас...
59
2
 
3
 
! Отговори
Канесеебето, преди 6 години
защитавате , ама хрантутниците! А наемен труд има ли в БГ бе? нас кучета ни яли! Имаме право само да им плащаме увеличението, дето ще им извоювате!
58
5
 
3
 
! Отговори
Дидо преди 6 години
Заплата социален работник- магистър, работещ в социални услуги -462 лв.чисто, колкото получават хигиенистките с клас прослужено време.
57
4
 
26
 
! Отговори
Илко преди 6 години
Минималното заплащане при започване на работа трябва да бъде 1000лв.В противен случай, всички ще имигрират в страни, където е нормално да получаваш такава сума.Освен това, има друг проблем. Това са некоректните работодатели.Работодателите са измамници. Не плащат заплати, НЕ плащат осигуровки, НЕ спазват трудовото законодателство.Когато законът(държавата) започне да ги наказва, тогава народът ще спре да емигрира и ще започне да работи в България.
56
10
 
9
 
! Отговори
Радо преди 6 години
Елате в Севлиево заводи много заплати 1000 - 1500 лева много добре не ти трябва чужбина няма Германия Испания Англия живота тука е супер
55
0
 
15
 
! Отговори
111 преди 6 години
Багерист във Водоснабдяване Дунав-Разград-600лв-супер заплата.
54
1
 
14
 
! Отговори
vot42 преди 6 години
Синдикалните организации в България,основно съществуват в държавните структури,защото там има кой да им събира членският внос.Още като постъпиш на държавна работа,под натиск те карат да станеш член на КНСБ или ПОДКРЕПА.Най-нахални са тези от КНСБ! Ако рекат да те уволнят,профсъюзите не могат да те защитят.Само ръководството на синдиката е защитено,а освен това разполага със събрания членски внос и почивната база по свое усамотрение!
53
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този защо не пледира за увеличение на работните заплати за работниците а пледира за лежачите на държавната софра!? Откъде ще дойдат парите за бюджетните лежачи бе тавариш нали някой трябва да произведе нещо за да има за лежачите? Аз работя плащам по 400 лв в НАП защо? За да има за такива като теб и лежачите ти нали? Аре стига никакъв НАП никакъв МАП евете си макята фос.тата минавам във сивия сектор!
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ясно е че едностранните мерки няма да имат положителен ефект за обикновения човек ,яма кво да ги уча разни доктори и пожарникари !
51
2
 
18
 
! Отговори
ДА преди 6 години
До до 44Така е!Кметовете им са задължени да карат Дачии!После,ако искаш си карай Бентлито-ама в извънработно време.А наще хрантутници се скъсаха да си купуват нови и скъпи държавни коли,на фона на мизерията наоколо.Държавата на безнаказаното безхаберие!!
50
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
510 лв МРЗ е малко. Трябва да е 700-800 лв.
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
48 - Хайде, хайде ... Не е толкова фрапантна разликата.
48
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
трябва да стане наи малко 700 -800 лв иначе всичко бяга навън
47
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повечето от пенсиите, давани у нас, са вид грабеж!Човек с пълен трудов стаж и платени осигуровки реално си е подсигурил старините, но някой му е свил парите и сега му подхвърля мизерни подаяния, които гарантират не живот, а агония!
46
3
 
28
 
! Отговори
xxx преди 6 години
460 лева в БГ,а в Румъния ШЕСТОТИН И ДВАДЕСЕТ(620) лева ???????? Разликата е от земята до небето !
45
1
 
32
 
! Отговори
А пенсиите? преди 6 години
Това само в България го има! Работили по 40 години с добри професии, осигурявали се, а после 20 години агонизират с мизерни пенсии, студувайки и гладувайки, не можейки да си позволят никакво културно развлечение, нито пък да излязат от населеното място, за да подишат чист въздух на море или на планина! И оцеляват, подяждайки децата и внуците си. Не ми се мисли какво правят онези, които нямат деца и внуци, за да им помогнат, нито имат сили да работят на договор, нито имат друг доход.
44
1
 
25
 
! Отговори
до 44 преди 6 години
В Румъния съм ходил ,те там всичко си им работи и прогресира,не карат мазни коли ,а народни дачии и не са с нашия манталитет.И 500% могат да си ги повишават ,че те реално са по-напред и от повечето западноевропейци.Само тях да гледаме за пример ни е достатъчно.
43
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То вярно хора не останаха,не знам къде няма минимално заплащане и никакви задължения и изисквания за да си работодател
42
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Румъния вдигат заплатите с 200-250 % след 1.01.2018 г.