Радев поиска признаване на BG малцинство в Косово

Президентът разговаря с Хашим Тачи, после и с Филип Вуянович
Обновена: 7 дек 2017 20:31 | 7 дек 2017 20:15, Веселина Йорданова
15

Румен Радев и Филип Вуянович. Снимки: Президентство

12
Президентът Румен Радев е провел последователно срещи с държавните глави на Косово и Черна гора Хашим Тачи и Филип Вуянович на "Дондуков" 2.

По време на разговорите българският президент е потвърдил готовността на България да предоставя подкрепа във всяка сфера на страните от Западните Балкани в процеса на европейската им интеграция, реализирането на демократични реформи и покриването на критериите за членство в ЕС, съобщиха от прессекретариата му.

И на двете срещи от страна на президента и събеседниците му е бил поет ангажимент за партньорство в името на стабилността и развитието на региона по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и установяването на диалог и добросъседство на Балканите.

Хашим Тачи и Филип Вуянович са изразили благодарност за активната позиция на България за утвърждаването на европейската перспектива в Прищина и Подгорица и за избора на Западните Балкани като ключов приоритет за Българското председателство през 2018 г.

По време на разговора с Хашим Тачи държавните глави на България и Косово са се съгласили да вземат мерки за засилване на търговския обмен и увеличаване на броя на косовските студенти в българските университети. Румен Радев също така е поставил въпроса за официалното признаване на българското малцинство в Косово.

Филип Вуянович и Румен Радев са изразили мнение, че всяка страна кандидат за членство в ЕС трябва да бъде оценявана индивидуално според постиженията си. Двамата президенти са изразили готовността на двете страни в най-кратък срок да бъдат задействани проекти за взаимна свързаност в сферата на енергетиката, инфраструктурата и цифровизацията.

Между България и Черна гора също съществува голям потенциал за видимо засилване на търговско-икономическото сътрудничество, са отбелязали още държавните глави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Бай Оня преди 6 години
Трябва здраво да се настоява за това, българите в Косово днес са само мюсюлманите горани и жупци, има и малко българи в Урошевац (Феризово). Българите християни от Източно Косово, за съжаление след 1913 и особено след 1918 г. са посърбени изцяло, а след отделянето на Косово, почти изцяло изселени от областта.
11
1
 
6
 
! Отговори
Бандит преди 6 години
До АхметС какво ще се промени животът ви?Нали си знаете какви сте,какво не ви е дала България ? Просто ми е любопитно
10
0
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
До АхметИ ние искаме Турция да признае геноцида над арменците,над българите от одринско.Айде марш в Турция.
9
1
 
8
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До Ахмет: А сега не си живеете свободно, така ли? Е, не всеки има сараи като Ахмет Доган, но и повечето от тези, които се считат за българи нямат.
8
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами откъдето и българско в Косово.
7
6
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До 5: Откъде пък косовско малцинство у нас.
6
12
 
11
 
! Отговори
Горд турчин преди 6 години
Първо държавните мъже на майка БЪЛГАРИЯ да признават всичкиии малцинства у нас и тогава да гледат вънка...
5
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо не я разбирам фатмашката логика. Искаме навсякъде да признават българско малцинство, а в същото време не признаваме никакви малцинства у нас въпреки, че всички знаем, че такива има и дори се обиждаме ако ни припознаят за такива.
4
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А косовско малцинство в България кога ще признаем?
3
2
 
2
 
! Отговори
Otor преди 6 години
Bulgartabak - dvigatel na bg bombardirovachi...?! Bulgartabak s goliama prinadena stoinost?! Bulgartabak kupuva bulgarskia tutun za 105 miliona leva?! Bulgartabak prodava bulgarskia tutun za 5, 1 miliarda leva.?!... moje bi Bulgartabak da kupi frenski, amerikanski i shvedski bombardirovachi na nerazpolojenite bg piloti, za da stanat razpolojeni?!
2
6
 
2
 
! Отговори
Загрижен преди 6 години
Ох, да се надяваме и да се молим, че тази новина няма да се отрази негативно на Председателството ни!
1
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво. А дебелия от Банкя какво направи? От цяла източна Европа само той замълча, когато украинците нарушиха правата на нашето малцинство.