Местан поиска признаване на турско малцинство

Според него Конституцията дискриминира турците у нас
27 мар 2019 09:25, Александър Попов
450
Местан поиска признаване на турско малцинство
Снимка: Булфото, архив

Вчера от ДОСТ излязоха с декларация, с която поискаха България официално да признае, че има турско етническо малцинство на българска територия. Заявиха също така плановете си да проведат подписка с искане за законово признаване на статут на национално малцинство на членове и симпатизанти на на партията.

"Аз съм мюсюлманин, но преди това съм етнически турчин, част от българското национално малцинство в България. Ако конституциите на Украйна, Чехия, Унгария, Румъния, Македония, Албания, на всички балкански държави и на всички европейски държави признават безспорния факт, че 2000 българи могат да бъдат национално малцинство, а българската конституция отказва да признае очевадния факт, че над 1 млн. турци не са национално малцинство, това означава, че тази конституция не е справедлива и трябва да бъде променена", каза Местан пред bTV.

Той бе категоричен, че в декларацията са подчертани три важни принципа, единият от които е за единството, неделимостта и териториалната цялост на България.

"Осъждаме не просто всяка форма, но осъждаме дори мисъл и идея за сепаратизъм и автономия, като подчертаваме, че Възродителният процес остана ненаказан. Искаме официално, по закон, ако е необходимо и по конституционален ред да ни се уреди статута", каза още лидерът на ДОСТ.

Като акт на дискриминация той посочи забраната за агитация на майчин език по време на избори. Според политика "ислямизиран българин" или "турскоезичен българин", както самият той често бил наричан, са обидни квалификации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


450
Още по темата: Лютви МестанДОСТ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
7
 
23
 
! Отговори
бай Тошо преди 5 години
тоя пък къде съзря над 1 млн турци в България??
233
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ахмед, отговора е *** в България турци няма има български мохамедани. Турците живеят в Турция.
232
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А КЪДЕ ЗАТРИХТЕ СЕЛДЖУКСКОТО, КАРАМАНСКОТО, ОСМАНСКОТО И АЙДЪНСКОТО МАЛЦИНСТВО В АНАДОЛА - ТЕ СА МНОГО ПО-СТАРИ ОТ ВАС, КЪДЕ ГИ СКРИХТЕ - КАЗВАЙТЕ БРЕ КИФЛАЦИ!
231
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво! Сега го обесете.
230
2
 
18
 
! Отговори
1 преди 5 години
До АхмедИ как точно са репресирани турците?
229
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АХЕД от много дранкане Сърбия имаше война и никой не спечели заради един език сега глад.Ердоган знае че България е в Европа,Путин да не забравяме ВЕЛИКА РУСИЯ.Така че той няма да мръдне,Политиците нека си дранкат каквото искат но БГ.народа е за РУСИЯ .Неможе да правиш в България турска държава с език и култура.ГЛЕДАЙ си сериалите.
228
39
 
10
 
! Отговори
Ахмед преди 5 години
Как може от 6 милионна държава един милион да са турци, един милион да са роми, а официалния език да е само един? Турския трябва да стане втори официален език както в Босна и Херцеговина официалните езици са босненски и сръбски. Ако това не се направи и продържавате да репресирате турците (първо беше възродителен процес и изселвания, сега чрез дискриминация), Ердо може да чуе и да се ядоса, а тогава... само ще кажа че Турция има 1 милион армия и за 2 дни може да освободи събратята си.
227
10
 
18
 
! Отговори
Еврейските Банки преди 5 години
успяха да сринат Турската лира !тази нощ суаповете по турския дълг нарастнаха с 700% !!!!Турция ще обяви фалит по дълга си в най-скоро време !ако имате пари в Турски банки - БЪРЗАЙТЕ ! Имате броени часове !!!
226
6
 
20
 
! Отговори
реципрочно преди 5 години
А кой ще признае българското малцинство в Тракия?То няма вече българи,защото са избити,изгонени и всичко им е взето,а обезщетение-нъцкиТова ли искате и вие.Който не си вади поуки от историята,а рие като вол-пръстта пада върху шията и го затрупва.
225
2
 
14
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Не схващат ли че винаги като наближат избори и почнат такива глупости.
224
3
 
8
 
! Отговори
ано нимен преди 5 години
До Анонимен 242Генетичните изследвания противоречат на удобните теории за завземане на чужди територии.80% от населението е с местен произход,още от времето на траките.Гледайте си вашия произход.
223
4
 
11
 
! Отговори
Хипотеза на мисълта преди 5 години
Имайки предвид, че българите с религиозни възгледи "Ислям" са останали тук и пребивават от времето на Османската империя - защо всички ги нарича турци?Турция се появява на картата на Европа в началото на 20 век. Следователно тези наши съграждани би следвало да се наричат "Българи с османски произход". Преди всичко българи, а произхода не е от значение. И както сам дякон Левски е казал "Братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност." Мир вам и не се връзвайте на полит-опити да ни разделят
222
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В крайна сметка и БГ-тата са просто бежанци от централна Азия от преди 13 века.Никой не ги е канил или искал тук .
221
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсолютно е прав .Има предостаъчно турци живееши на тазо територия и няма нищо по-логично от това да бъдат признати за официално малцинство.Неминуемо и въпрос на време е това да се случи .
220
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този е за затвор, това е истината.
219
1
 
8
 
! Отговори
под прикритие преди 5 години
Турците никога не биха дошли на Балканите,ако за техни военачалници и управници не бяха поставяни евреи и англосекси,които за всеки случай си сменяха имената.Нерде Соломон,нерде Сюлейман.Нерде израели,нерде дизраели....и прочие.Просто оправни шефове на ордата.
218
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Не понасям тр сериалТова ядене и пиене на корем по времето на османското управление ти за робство го имаш, ха? Още вчера в този сайт имаше новина за проучване на БАН, което ясно казва, че по времето на "турското робство" българите са живяли стократно по-добре, отколкото в днешно време. Сега кой лъже - професорите от БАН, или един земеделец-зарзаватчия във форума?!
217
8
 
13
 
! Отговори
Не понасям тр сериал преди 5 години
До Анонимен 236Българите също никога, ама никога не трябва да забравят 500 годишната безпрецедентната в човешката история турска диващина. Всеки българин трябва съзнателно и целенасочено да живее и работи само и само с една цел - освобождението на България от радикални ислямски терористи като родените тук антибългари работещи срещу Родината ни България и целящи нейното унищожение.
216
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турците в българия никога, ама никога не трябва да забравят безпрецедентната в човешката история българска диващина, наречена "възродителен процес"! Всеки турчин трябва съзнателно и целенасочено да живее и работи само и само с една цел - освобождението на Румелия от българското иго!
215
4
 
9
 
! Отговори
Не понасям тр сериал преди 5 години
До 277Много ти се иска ислямисте, ама тая няма да стане.На чужд гроб на плачи, защото ще имаш тази възможност. Никой няма да ти си хване на внушенията за езика. Македонски език никога не е имало, а българите никога не са говорили на турски, камо ли Хан Аспарух. И второ българите няма да изчезнем колкото и да ти се иска шалварко. По скоро турция ще се разпадне и кюрдите ще ви оправят, ама както трябва. Дано да си жив да го видиш и тогава ще си спомниш, какво съм предрекъл. Тогава какъв ще бъдеш?