КС няма да изслуша Петков по казуса с гражданството

Вижте мотивите
12 окт 2021 13:38,
135
КС няма да изслуша Петков по казуса с гражданството
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд няма да изслуша Кирил Петков по казуса с двойното му гражданство. Магистратите са приели доказателства по образуваното дело, но днес няма да излязат с решение, а ще коментират и приемат документи, свързани със случая.

Според конституционните съдии като заинтересовани страни могат да бъдат конституирани само действащ народен представител или действащ президент или вицепрезидент. И то при определени хипотези, предаде БНР.

Отхвърлено е било и искането на Петков по делото за гражданството му да се изиска становище от експерт по международно публично право.

Още по темата
Приети са били поредица от документи, сред които и удостоверението от Канада, което е посочено, че Кирил Петков не се счита за неин гражданин от 20 август тази година.

На сайта на Конституционния съд е публикувана и собственоръчно попълнената му декларация от 10 май, в която декларира, че няма друго, освен българско гражданство.

Съдът няма срок, в който да обяви решението си, но очакванията са това да стане преди изборите на 14 ноември.

КС беше сезиран от 55 народни представители от ГЕРБ от 46-ото Народно събрание с искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев от 10 май в частта, свързана с назначаването на Петков за министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
7
 
! Отговори
joe преди 2 години
Там, където има решение на овластен орган, конститутивното действие настъпва с влизане в сила на решението на овластения орган. В случая Канадската държава е офластеният орган и е необходимо тя да се произнесе официално. Няма как с депозирането на някаква молба и Кирчо да се счита за освободен от канадско гражданство. Нали трябва да се провери най-малкото дали данните ,които е цитирал в молбата са верни. Може да е сгрешил една буква от името си. Трябва нотификация 100%.
97
9
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До До ПросТо То..продължение:..-Поставен ли е под запрещение?..Очевидно НЕ!...Е?...Какъв ви е проблема?....Защо дъвчите "Конституцията" така ,както "Дявола чете Евангелието"?!..Впрочем, въпроса ми е риторичен..Появи се това лице и още с първите му действия МАФИЯТА се почувства застрашена..За това и сега е тоя вой срещу него..
96
5
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До До ПросТо То...знаеш ли,"случайно дочух" следното:...-Конституция на България:-"Чл. 65.(1) За народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма друго гражданство, навършил е 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода."..Е?....Български гражданин ли е Петков?...Ами ДА!!!..Има ли двойно гражданство?..-Ами НЕ!!..Потвърдено от самото Канадско правителство!!..Навършил ли е 21 години?..Явно ДА!..Поставен ли е "под запрещение"?..ОЧЕВ
95
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петков е за затвор.а Радев за импийчмънт защото е знаел за всичко това.
94
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 100 "Ако на Кирил Петков най-големият му грях е двойното гражданство," Най-голмия му грях е, че нарушава Конституцията и лъже без да му мигне окото. Двойното гражданство на Киро Лъжеца е само ситуацията, в която се разбра на какво е способен за да се докопа до власт. Иначе гласувай за когото си искаш: после ще си носиш последиците.
93
0
 
3
 
! Отговори
Ганди преди 2 години
Байдън ми вика ония ден ,аз вече не съм президент,ама как така питам аз,а той еми един Кирчо от една балканска страна е подал молба за президент миналата седмицаи аз вече не съм..
92
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако на Кирил Петков най-големият му грях е двойното гражданство, ще гласувам за него с двете си ръце! Повече ме притеснява и мира не ми дава една мисъл: Карадайъ как ще се качва на Шипка с тези две родини!?!?
91
3
 
14
 
! Отговори
Демократ преди 2 години
Президента Радев и К.Петков са нарушили българската конституция ще трябва да отговарят пред закона.
90
3
 
15
 
! Отговори
Захари преди 2 години
Абе какви сте вие дето вярвате ,на Киро лъжецо?Абе можели едина такъв като него да лъже още с влизането си в политиката и в продължение на 6 месеца непрекъснато да лъже ,да нарушава Конституцията,да отрича очевадни неща.А представители си на какви далавери е способен като министър?На вас наистина главите са ви абсолютно повредени,казвам го без грам съмнение
89
0
 
9
 
! Отговори
Ганди преди 2 години
Бареков 3:)Валя и Моро обикалят света с главен сценарист Радеф (разбирай Кирчо и Кокорчо)
88
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като пледираш за ново начало, почтенност, справедливост и т. н. трябва да си абсолютно изряден и перфектен, никой в нищо да не може да те обвини. А то какво се оказа ? Нарушение на Конституцията. Няма на кого да повярваш, няма кого да последваш, "всички са маскари". България ще си остане в калта.
87
1
 
6
 
! Отговори
ППП преди 2 години
Прокопиеф плаща повече от Пеевски. да живее Кирю Факирю. Първият хомопремиер на България. Ъъъ добре де, айде да не е първият ама един от първите. Освен това един път го е правил и с жена, една Хасанка, ококорена такава. Срещнал я в един дорм у харвард.
86
1
 
6
 
! Отговори
Киро Факиро преди 2 години
има пасапорт, нема пасапорт. що е то? де е топчето? да живее кралицата майка.
85
0
 
4
 
! Отговори
ганьо преди 2 години
До ГандиЕвала, много точно казано
84
2
 
9
 
! Отговори
Край преди 2 години
Той, че е дребен мошеник си е вярно НО защо се занимава цяла България с него 3месеца.Да ви кажа - щото Чичо Сам ни го лансира за нов губернатор. На мястото на стария губернатор назначен от Меркел - Бате.
83
1
 
15
 
! Отговори
Ганди преди 2 години
Абе Кирчо що се правиш на улав ,ако си подал молба за развод вчера можеш ли да продадеш семейният апартамент утре само с твоя подпис ,или и ти си същият като мош*енника Радев един дол дренки
82
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирил Петков обезателно се е допитал до юристи, но и те толкова са знаели. Грешно е посъветван и съответно е подведен. Факт е, че е подал декларация с невярно съдържание. Президентът се е надявал, че това ще остане скрито, но ИТН първи хванаха измамата.
81
5
 
18
 
! Отговори
Да видим преди 2 години
кой ще подкрепи ППЛ-Партията на Почтените Лъжци-Мая,Гнома,Ристю,Бобикян.който има най-лъжливия сайт,Чалгарите,жална ни майка ако тез вземат властта подържани от юмрука ще копаем дъното.
80
1
 
13
 
! Отговори
До ПросТо То преди 2 години
Има обвързващ договор на Кирето, и той се казва българска Конституция, ако случайно не си дочул!
79
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обикновен лъжец...