Кои са поредните руски шпиони у нас?

Валентин Цанков е заподозрян за шпионаж в полза на Русия
2 мар 2022 21:58, Анисия Иванова
54

Българската прокуратура уличи още един руски дипломат в шпионаж. Главният прокурор Иван Гешев е уведомил за случая външния министър Теодора Генчовска, съобщиха от държавното обвинение.

Помагал му е български бригаден генерал. България обяви за персона нон грата двама руски дипломати - това съобщиха на брифинг от Министерството на външните работи. Те имат срок от 48 часа да напуснат България.

"В хода на разследването е установено, че гражданин на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет, е осъществявал нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения, на територията на Република България", се казва в съобщението на ПРБ.

Още по темата

Заради казуса правителството е привикало посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова. На дипломата е помагал наш генерал от резерва. И двете имена не са непознати на политолога Антон Тодоров.

"Един бивш генерал от резерва - Валентин Цанков. Сергей Бубеков се казва съветникът в руското посолство. Цанков е бил 1982-83 г. в школата на ГРУ", посочи той.

Прокуратурата вече повдигна обвинение на генерала от резерва. Издадено е постановление за задържане до 72 часа.

Темата влезе и в парламента, но с различен фокус – за функциите на Специализираната прокуратура.

Това е поредният руски гражданин, уличен в шпионаж у нас. През януари 2020 г. двама дипломати бяха обявени за персона нон грата заради данни, че са търсили информация за механизмите на изборния процес у нас.

През март 2021 г. шестима наши военни служители бяха задържани по мащабна афера в полза на руски шпионаж у нас. Тогава още двама руски дипломати бяха изгонени от страната ни, а Русия отвърна с експулсация на българи от Москва.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
6
 
1
 
! Отговори
Аспарух преди 2 години
Защо не се изгонят американските шпиони!? Какво е направил фащ за България? Единствено прибиране на нашите мозъци и продаване на виртуални самолети! Никога Русия не се отнасяла към България по този използвачески начин!!!! У нас от Русия имаше много заводи, които бяха построени от нея, с техни технологии... БЕЗВЪЗМЕЗДНО и дори автомата Калашников.......... И в държавата са влизали много пари.......
39
1
 
3
 
! Отговори
РАДЕВ, РАШКОВ преди 2 години
МАНОЛОВА, ХАДЖИГЕНОВ, БАБИКЯН, БОЙКИКЕВ, ТРИФОНОВ, ЧЕРЕПА, БОБОКОВИ...
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една шепа руски шпиони на възлови места саботират европейското развитие на България. Никаква милост към тези. Мачкай Гешев
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 39Руският народ не живее случайно в страх. Виж колко протести има. Просто парите на руснаците отиват за издръжка на репресивния апарат на олигарсите. По модел на НКВДистите,които през войната стреляха само в гръб по своите войници,за да не помислят да отстъпят.
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
,,Робите не ги пускат в Рая,,- украинска поговорка .,,Преклонена главичка,сабя не я сече,, - девиз на партията на Янев и Костадинов.
35
6
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
НА ГЕШЕВ ВСЕ РУСКИ ШПИОНИ МУ СЕ ПРИВИЖДАТ. КАКВО ИМА В БЪЛГАРИЯ ТА ДА НИ ШПИОНИРАТ. ПО СКОРО ШПИОНИТЕ СА ПРИ ХЕРО МУСТАФА. НАЛИ ИСКАТ ДА РАЗПОЛОЖАТ ЯДРЕНО ОРЪЖИ НА ТЕРИТОРИЯТА НИ.
34
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вероятно повеча са американски ,то в тук все руски ,и преди и по времето на Борисов имаше но кой е в затвора
33
6
 
2
 
! Отговори
Аспарух преди 2 години
До потомька на Исперих Ей па лАжеш КАТО *** Защо лъжеш? Дори и не искам да те оборя с факти, щото си фанатик русофоб Виждал съм таквиз КАТО теб мислещи за по велики от руснаците и когато получат заслуженото, то съчиняаат по форумите.. И как го биеш на патриотизъм с този ние Потомок..
32
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
спрете да назначава въртоглави по висши етажи на националната сигурност, този женерал заслужава въртоглаво решение на проблема, само че не с патрон, а с една инжекция или ток, какво ще го храним в централния
31
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те са тук от края на 18-ти. век и ни довършиха.
30
3
 
14
 
! Отговори
Потомък на Аспарух преди 2 години
Коментар 7 Направих няколко коментара с точни анализи и предвиждания. Сега оставям русофилите военни пенсионери и руските *** да се вихрят. Нека се позабавляват, малко им остава. Те са смели само онлайн. Но не смеят като храбрите украинци от цял свят да напущат уютните си домове и да се сражават за родината си. Срам!
29
3
 
12
 
! Отговори
Потомък на Аспарух преди 2 години
Коментар 6 Трябва да забраним на РФ да използва Нашата Азбука. Предлагам да използват китайски йероглифи. И без това руснаците претендират, че са най-знаещите и най-интелигентните в света. Нека да го докажат. Освен това ще им е от полза понеже след наколко години Китай ще е до Урал или отвъд.
28
2
 
12
 
! Отговори
Потомък на Аспарух преди 2 години
Коментар 5 В Русия, където съм работил, пък и в някои нейни сателити е практика всеки да докладва и клевети другия. Това е и единствения начин и за професионално издигане там за разлика от свободния свят. За съжаление само ние гледаме (поне досега) на тях като на братски народ. Те винаги са ни наричали циг*ни в разговорите помежду си. Както казах възпитанието в страх и подлост не им дава кураж да го кажат лице в лице. Писах преди - не обвинявам руския народ, а неговите "възпитатели".
27
3
 
11
 
! Отговори
Потомък на Аспарух преди 2 години
Коментар 4 Работил съм в 4 европейски държави и искам да споделя опита си. Никога Русия не е имала власт пряко избрана от народа. Винаги са имали "цар батюшка" и това им трябва в състоянието, в което са. Те са свикнали да живеят с ниско наведени вратове. Аз не обвинявам за това руския народ, който притежава забележителни качества. Но властта държи този народ в страх и подлост. Всички нейни институции са проводници на страха и подлостта. Те самите живеят в страх.
26
2
 
8
 
! Отговори
Потомък на Аспарух преди 2 години
Коментар 3 Западният свят донякъде си е виновен за случващото се. Нормално е след стискане на ръце всеки да си изпълнява обещанията. Но не така мисли лилипута. Той тълкува честната игра като слабост и използва хулиганския бой без правила. Години наред политици и служители от свободния свят приемаха подкупите на олигарсите и се радваха на креватните услуги на *** разпорет*ни. И сега всички ще обеднеем, но ще защитим човешките свободи и права.
25
2
 
9
 
! Отговори
Потомък на Аспарух преди 2 години
Коментар 2 НАТО ще ударят първо Беларус като реципрочен удар. Това ще е голям удар за логистиката на зомби армията на полуделия лилипут. Ще бъдат унищожени всички крупни военни обекти и то по начин, който ще покаже как се прави това, не както лъжеца лилипут. НАТО и западното разузнаване е на такова ниво, че РФ няма да може да насочи успешно нито една далекобойна ядрена ракета. До няколко години Китай ще е до Урал и отвъд. РФ НЕ "будет".
24
3
 
1
 
! Отговори
С правата лопата преди 2 години
или от мостовете на Хемус.
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва малко расейване от цените на ток храни горивоКато нямя хляб да има зрелища викали в римската империя
22
0
 
3
 
! Отговори
До 13 преди 2 години
Точно така идиотее! Радев и Кирето дадоха разрешение на Путин да си направи военната операция. Личи си, че си едноклетъчно.
21
2
 
0
 
! Отговори
Wc преди 2 години
НЯМА ВЕЧЕ КОЙ ДА ШПИОНИРАТ.ИСКАТ ВЬЗДУШЕН КОРИДОРЫ.МИТРОФАНОВА САС КОНСУЛА РУСКИЙ ГЬРМЯТ ШАМПАНСКО ВАВ ХОТЕЛРЕСТОРАНТ тегратрон МАРТЕН