МС ще плати над 90 хил. лв. за жалби пред ЕСЧП

Те са постановени в периода от 8 ноември 2022 г. до 9 февруари 2023 г.
5 апр 2023 18:56, Йоана Цонева
6
МС ще плати над 90 хил. лв. за жалби пред ЕСЧП
Снимка: БГНЕС

Служебното правителство одобри на днешното си заседание да бъдат изплатени общо 91 652 лв. за обезщетения в изпълнение на четири решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) срещу България. Те са постановени в периода от 8 ноември 2022 г. до 9 февруари 2023 година, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Кабиненът прие и решения за изплащане на обезщетения по три споразумения след жалби пред ЕСПЧ.

В контекста на чл. 14 във връзка с чл. 3 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи, в едната жалба се твърди, че липсва на разследване на предполагаемо дискриминационни мотиви на насилието от страна на две лица, претърпяно от жалбоподателя, основани на ромския му произход. Въпросите по разглежданото дело представляват добре установена практика на ЕСПЧ.

За извънсъдебното уреждане на спора със сключване на приятелско споразумение, правителство ще изплати на жалбоподателя 5 300 евро обезщетение за всички имуществени вреди, разходи и разноски.

С одобряването от ЕСПЧ на постигнатото споразумение делото ще бъде прекратено.

С друга жалба се повдигат оплаквания за нарушение на чл. 6, ал. 1, чл. 1 от Протокол 1 и чл. 13 от Конвенцията, поради продължително неизпълнение на реституционно решение на Поземлената комисия с Ботевград от 27 април 2001 г. и на последващо влязло в сила съдебно решение на Софийски окръжен съд от 2 декември 2014 г. в полза на жалбоподателите, по предявен от тях ревандикационен иск, по силата на което държавна институция е осъдена да им предаде владението на процесния имот.

Решението е изпълнено до края на 2020 г., когато между жалбоподателите и Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" е постигнато извънсъдебно споразумение за доброволно предаване на присъдения имот.

Още по темата
За извънсъдебното уреждане на спора със сключване на приятелско споразумение държавата ще изплати на жалбоподателите общо обезщетение в размер на 8 000 евро за всички имуществени и неимуществени вреди, разходи и разноски.

Третата жалба е за нарушение на чл. 6, ал. 1, чл. 1 от Протокол 1 и чл. 13 от Конвенцията, поради продължителното неизпълнение на влезли в сила национални съдебни решения, с които първоначално е признато правото на възстановяване на собствеността върху парцел на жалбоподателката, постановени съответно през 1999 г., 2013 г. и 2015 г., както и поради прекомерната продължителност на процедурата по реституция, приключила през 2019 г.

За извънсъдебното уреждане на спора с приятелско споразумение правителство ще изплати на жалбоподателката обезщетение от 5 000 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се плаща за "жалби", а заради нарушения на човешки права. Напомням. Да си оправите изказа.
3
1
 
0
 
! Отговори
Искай преди 1 година
Си от сиуфта и лабораторията вместо да търпим наркомани
2
3
 
0
 
! Отговори
Промяната преди 1 година
Пара бол!! Плащаме!
1
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да плащат!! Асен Василев, каза, че в България има много пари! Бойко лъже, че няма пари!