Бившият областен на Хасково – обвинена за ада в Бисер

Прокуратурата: Узунова причинила наводнението по непредпазливост
24 фев 2017 14:00, Анисия Иванова
5
Бившият областен на Хасково – обвинена за ада в Бисер
Ирена Узунова. Архив: Булфото

Бившият областен управител на Хасково Ирена Узунова е обвинена за трагедията в село Бисер, при която след скъсване на язовирната страна на язовир "Иваново" загинаха 8 души, а десетки други пострадаха. Това съобщи на брифинг районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова.

"Узунова е обвинена за това, че от 18 октомври 2011 г. до 6 февруари 2012 г. в Хасково като областен управител по това време не е изпълнила служебните си задължения, вследствие на което е причинила наводнение по непредпазливост – скъсване на язовирна стена", обясни Мутафова.

Още по темата

Според прокуратурата Узунова не е положила спешни мерки за рехабилитация на съоръжението и не е разработила евакуационен план в случай на авария. Още на десети ноември 2011 г. тя е била предупредена с доклад от "Гражданска защита", че язовирът е опасен.

Узунова е трябвало да организира евентуална спеша евакуация на населението, в случай на бедствие, и да разработи активен план за действие, ако се случи наводнение, както и да вземе категорични мерки по рехабилитация на тези язовирна стена.

Това е нейно задължение, тъй като към този момент Министерството на отбраната и община Харманли спорят за собствеността на парцелите под язовира. Узунова е знаела за този спор като от 2003 г. между община Харманли и министерство на отбраната и областните управители е имало многобройна кореспонденция по въпроса, допълниха от прокуратурата.

Щетите от трагедията в Бисер са 1 469 872 лева, причинени на 254 души, съобщи Мутафова. Разпитани са 600 свидетели, предстои да бъдат разпитани още, делото е 26 тома. Наказанието предвижда до 5 години лишаване от свобода. На Узунова е наложена мярка "подписка".

Инцидентът в Бисер стана на 6 февруари 2012 г., когато се скъса стената на язовир "Иваново" и в 8:10 часа няколкометрова вълна залива селото, което се намира на около 10 километра надолу по течението на изтичащата от язовира река Бисерска. 10 души загиват, а десетки домове са наводнени, удавят се и много домашни животни. 56 семейства остават без къщи.

По стената на язовира е имало пукнатини още през 2006 г., но не са предприети мерки заради спорове относно неговата собственост между различни институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
Очевидец преди 7 години
Помня,помня- в оная вечер видях една червена бабичка досущ като тази,разриваше с лопата язовирната стена и опитваше да я събори,а градушка я перкаше здраво по ушите и муцуната- сигурно белези й е оставила,за доказателство!
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а червената сгaн от 2006 до 2009г е невинна
3
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази герберастка няма да я осъдят. Ще има избори и най-вероятно ГЕРБ пак ще е на власт, а там всичките са като нея. Ако я осъдят тази, ще трябва да осъдят и всички от ГЕРБ, които са на власт или са били на власт.
2
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
едва ли ще я осъдят. първо тя е гербаджийка. второ спорно е кой точно е бил собственик и вината е доста размита. И трето, най-важно преди 2 години тя изкара 1 месец в кома след инсулт. Не се знае доколко е възстановена, но така или иначе сега ще представя медицински до когато си иска
1
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето нагледно как се случват проблемите. Докато различни чиновници си оформят документално нещата кой е кум и кой е сват, така и не се намира човек, който да действа в ситуация. Така се сковаваме и често губим ума си, на цената на човешки трагедии. Едва ли тази жена е искала хората в Бисер да пострадат, но сега е необходимо да понесе последствията и това ще е урок и за самата нея. Затова е важно като видим проблем - по най-бързия начин до съответните длъжностни лица.