САЩ – като Турция или дори Венецуела. Натам ли я води Тръмп?

Дори републиканците не одобряват много от идеите на президента
26 юли 2017 20:52,
97
САЩ – като Турция или дори Венецуела. Натам ли я води Тръмп?
Снимка: архив Reuters

Има опасност Доналд Тръмп да превърне Америка в страна, която напомня повече Турция или Венецуела. Дори републиканците не одобряват опитите на президента да уволни специалния прокурор в разследването за намесата в Русия в американските избори Робърт Мълър и генералния прокурор Джеф Сешънс, пише британският в. "Индипендънт".

След като изброява членовете на клуба на демокрациите, които са заплашени да изгубят правото си да се наричат така, като Турция, Венецуела, Филипините и дори членуващата в ЕС Полша - заради съдебната реформа, вестникът отбелязва, че нещата не са съвсем наред и при върховното ръководство в Америка и цитира опитите да се саботира независимостта на правораздаването, охулването и нападките към журналисти, кампаниите за сплашване срещу онези, които те разследват.

Според в. "Гардиън" публичният гняв на президента Тръмп към един от хората, които първи го подкрепиха преди време, се корени в отвода на Джеф Сешънс от разследването за Русия, което Тръмп смята за предателство лично към него. Решението на главния прокурор бе взето в съзвучие с прецедент в министерството на правосъдието и с уверението му пред сенаторите при утвърждаването му, че той и висшите членове на поверената му институция ще обсъдят неговото отстраняване при всеки случай, когато според него безпристрастността му би могла да бъде поставена под въпрос.

Освен това то стана политически необходимо след експлозивното разкритие, че Сешънс всъщност се е срещал с руския посланик Сергей Кисляк в предизборната кампания, преди по грешка да заяви под клетва, че не е имал контакти с висши руски представители. Натискът върху Сешънс се засилваше. Тръмп, който изисква абсолютна лоялност, възприе отвода на главния прокурор като предателство лично към себе си.

И нещо по-сериозно за политическото бъдеще на президент - оттеглянето на Сешънс от разследването за Русия отне непосредствения контрол върху него от кръга на Тръмп. За ужас на Белия дом заместник-главният прокурор Род Розенстайн, който ръководеше руската сага вместо Сешънс, назначи Робърт Мълър - страховития бивш директор на ФБР - за специален прокурор в разследването, отбелязва "Гардиън".

Тръмп дълго претендираше, че е най-умното момче в бизнеса. Той изгради политическа кариера около досадната фраза за желанието си да уволнява загубеняците, само че често показва, че е неспособен да управлява ефективно и твърде малодушен да уволни някого наистина. Сешънс ще се надява това да е достатъчно, за да отърве кожата, заключава всекидневникът.

Конфронтацията между Тръмп и Сешънс се засилва, но главният прокурор не планира да подава оставка, отбелязва в. "Вашингтон пост". Запитан на пресконференция дали ще уволни прокурора, Тръмп отговори: "Ще видим какво ще стане" - потенциално застрашително изречение, като имаме предвид, че каза същото като говореше за бившия директор на ФБР Джеймс Коми преди да го уволни.

Нечувано е толкова високопоставени членове на правителството да бъдат подлагани на подобни ожесточени публични критики. Сешънс обаче не прояви вчера признаци да се е огънал и всъщност позицията му укрепна благодарение на подкрепата от видни консерватори, застанали на негова страна в битката с Тръмп, посочва всекидневникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ като Турция или дори Венецуела. Натам ли я води Тръмп?--------Revolution in USA?????
44
0
 
4
 
! Отговори
Йоци преди 6 години
Брей че много писатели тука. Колко много народ има желание, а и мерак да се хване на такава тенденциозна статийка. МУхахааахахааааааа!
43
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОЙ ЗНАЕ! ТРЪМП МОЖЕ ДА ОСТАНЕ В ИСТОРИЯТА И ДА БЪДЕ ЗАПОМНЕН ЗАВИНАГИ КАТО УНИЩОЖИТЕЛЯТ НА САЩ. ТОЛКОВА ЗЛИНИ СА ПРИЧИНИЛИ САЩ НА СВЕТА, ЧЕ И НЕБЕТО ЩЕ СЕ ОБЪРНЕ СРЕЩУ ТЯХ.Както знаем, всички империи рано или късно са се сринали и днес от тях е останал само прах и пепел.
42
8
 
1
 
! Отговори
-|- преди 6 години
Клинтън за една пура му скалъпиха вот на недоверие.Какво чакат при Тръмп - като не ги кефи, да го махат. Някой спомена, че всичко е много дим за догодина - понеже тогава се преизбира голяма част от Американския сенат.
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 55Ми не живота си е твой пилей си го с каквито искаш глупости :)
40
3
 
8
 
! Отговори
до 55 преди 6 години
Да. Аз съм антисоросоиден ***. Самостятелен съм, никой не ми плаща и го правя за удоволствие. Яд ли те е ?
39
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз скоро бях в България и видях че има демокрация.
38
4
 
11
 
! Отговори
гтъ преди 6 години
Сащ видяха че лесно се мобилизира народа когато има враг. Много капитал е вложен в омразата към Русия та защо да не се използва. Враг Русия повече контрол по-малко свободи. В същото време русия има нужда от враг и там много пари са вложени за пропаганда срещу САЩ. И двамата противници са доволни (цръ и кгаб ). Стискат си ръцете и вървят към светло бъдеще на контрол и диктатура.
37
5
 
20
 
! Отговори
hio преди 6 години
и какво беше това заглавие? В тази статия нищо не се разбира. Само разбрахме има кампания за оцапване на Тръмп. Тай не е цвете или ангел. Ама Обама беше същия и никой не го нападаше. Тръмп не е от политическата класа и нарушава монопола в управлението. Политиците се опитват по всякакъв начин да го очернят.
36
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС ще наложат санкции срещу САЩ в банковия сектор. Ще бъдем свидетели на уникални събития в близко време. Интересно ще е да видиме реакцията на платените сороски драскачи в софия.
35
1
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Дядо Гюлен е...виновен,да го...предадат на Ерсдухан.
34
1
 
14
 
! Отговори
kireza преди 6 години
ПРЕДИ СЕ ГОВОРЕШЕ,ЧЕ В ЩАТИТЕ Е НЕВЪЗМОЖНА ЦВЕТНА РЕВОЛЮЦИЯ,ЗАЩОТО ТАМ НЯМА ПОСОЛСТВО НА САЩ....НО ПЕДИКЮРНИЯТ СОРОС ПРОМЕНИ НЕЩАТА.....ЗАЩОТО КАМПАНИЯТА ПРОТИВ ТРЪМП Я ОРГАНИЗИРА И ПРОВЕЖДА ПЕДИКЮРНИЯТ ПАПАРДАК СОРОС ...
33
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Потурнак вяра няма. Потурнакът е безбожник и поганец. Злобен, подъл, отмъстителен звяр. Едноклетъчно расло между пясък, камънаци и кози. Интелектуалното му развитие е спряло още преди векове... Всички потурнаци трябва да бъдат изтрити от лицето на Земята, за да има мир. Амин!
32
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На бълга*рака му дай да плюе по някой или по нещо.
31
19
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп, Путин и Ердоган!!! Тримата големи на десетилетието!!! Другите са само пейзаж!!!
30
11
 
11
 
! Отговори
Болен Сикидеров преди 6 години
До всички мои кюпеци няма да плюем днес Тюркието шото нема кой да плати !!!
29
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Стига с тия банани бе ,ол...френ! Не си ли ял банани? Скапани банани, които са и отровни,защото ги карат да узреят по бързата процедура с газ! Селянинът, като му изтъкнеш аргумент срещу т.нар. гобализация/ поробване на човечеството по нов начин/, започва да ти крещи, че по рано нямало банани! А сега като има какво? П..мати!Не можете да мислите! Няма с какво!
28
6
 
7
 
! Отговори
Y преди 6 години
България ще стане кати Венецуела, не САЩ!!!Особено ако бандитите "бизнесмени" успеят да премахнат класовете, както ни се заканват!Ама тогава ще има "Мани, не бутай се!" Така ми мирише!
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Хм ДЕМОКРАЦИЯ ЛИ ? Мантри ,клишета ,демагогия и лъжи ,лъжи .
26
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ са Северна Корея . Не .... по -лошо са - ИМПЕРИЯТЯ НА САТАНАТА ....