Биткойнът отваря пътя на дигиталните разплащания

Коментар на Йордан Мицикулев, професионален трейдър
9 апр 2021 16:22, Анисия Иванова
151
Биткойнът отваря пътя на дигиталните разплащания
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Светът се е насочил към дигитализацията и това, което се случи около биткойна накара хората да повярват на дигиталната валута и на дигиталните начини на разплащания и когато дойде време да се пусне такава валута, хората по-лесно ще я приемат. Това заяви Йордан Мицикулев, основател на The Smart Money в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова.

Според Мицикулев, ако Китай съумеят да направят най-качествената система за разплащания, която хем да е централизирана, хем да не е чак толкова централизирана и хората да могат спокойно да пазаруват, може би страната ще напредне доста в борбата на този пазар.

Гостът все пак подчерта, че хората вярват на долара.

"Фиатната система има един огромен проблем. Доминиращата резервна валута има възможност да печата, колкото си пари пожелае", каза гостът.

"Валутните резерви влияят пряко върху капиталовите пазари, защото позволяват на страните, които ги притежават, да гарантират стабилността на националната си парична единица", обясни още Йордан Мицикулев. Той допълни, че Китай, който държи най-големия резерв от американски долари (3.3 трлн. долара), има интерес от скъпия долар и евтиния юан. И хипотетично - може да манипулира пазара, защото е основният играч.

"Но едва ли Китай би освободил голямо количество от зелените пари. Освен доларовия резерв, Китай притежава и голяма част от външния дълг на Америка. В момента той е около 28 трлн. долара, а при БВП от 21 трлн. разликата е голяма", обясни Мицикулев.

Затова въпреки търговската война между двете страни валутните пазари са незасегнати. Шестте азиатски страни, които държат основните резерви на американския долар, са производители и разчитат на зелените пари, за да гарантират търговията. При резервите на злато доминиращите сили от десетилетия са Америка, Германия, а Китай и Русия се намесват едва от 2008 г. След 10-15 години двете страни може да заемат доминиращи позиции, прогнозира Мицикулев.

Целият разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещата се държат от тоя дето има по силна армия.Например ако аз имам Калашников съм силен а ти ако си с нож си слаб.Така се решават нещата другото е бла бла.А армията на Си е далеч от най силнатс.
130
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама погледни се пак стойността на койнта се измерва с долари.И викаш че бъдещето било на койнта та това е направо смешно
129
3
 
1
 
! Отговори
до Христо Христов преди 3 години
Имам сериозни съмнения, че хората от античността и средновековието са знаели за уникалните физически качества на златото, освен че не раждасва, колкото до биткойна, ако нямаше някакви предимства сред всички останали активи, нямаше да струва 60000$ професоре.
128
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм чувал още никой да е платил и отишъл на почивка с неговите милиони, изкОпани и запазени в биткойни. Но съм чувал за диванни експерти, които цял ден висят до видеокартите и им се привижда как сметките им експлодират.Това сте вие биткойнаджиите, роби на някакви цифри на екрана, а сметките ви за ток и заемите само растат. Твърдите, че имате лесни пари на сигурно място, а всъщност имате едно ГОЛЯМО НИЩО.Просто още не сте го разбрали.
127
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Златото е станало актив за съхранение на стойност, поради една основна причина- не раждасва, а биткойна е лимитиран, ликвиден, лесен за съхранение и пренасяне. Който още не се е сетил, биткойна изяжда дела на златото в тези времена на брутално печатане на пари.
126
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Целта е да изчезне кеша, и като изчезне майка ни жална. Сега са 21 милиона биткойни след 10г. може да станат 100 милиарда, филма с вилиците го гледахме. Биткойн щял да срине банките, тея същите дето с народни пари се спасяват, бе вие наред ли сте? Ако е опасен за тях, отдавна да го няма. Пробва се дали е дошло времето. Дошло е.
125
0
 
2
 
! Отговори
германец преди 3 години
Хубу де като почнат да ми плащат в койни тогава ще пазарувам с тех. Нема лошо. Само не се радвайте като стане задължителен койна, че тогава ше има квич.
124
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А още по важното е че спре ли иранският износ на втечнен газ и австралииски въглища към Китай и ще копат ама с мотика. xD
123
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовМайнинг пууловете нямат особено значение - важно е майнърите къде са. Китай имат доста ферми, но не е нужно всеки да копае към китайски пуул - избор има.
122
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай са на едно червено копче живот споко xD
121
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Карайте си колите с вашите виртуални пари и не забравяйте да го озвучавате с Бръм-бръм, не ни занимавайте с вашите измислици.
120
1
 
2
 
! Отговори
Има пицария преди 3 години
До германецНа ул. Ангел Кънчев, няма да й правя реклама, в която твърдят, че приемат биткойни. Има си стикер на вратата. Как точно декларират транзакцията - те си знаят. Вероятно я приемат както пари в кеш и после я фискализират?Доколкото знам у нас няма наредба, която да дефинира и институционализира как да се приемат парични преводи в биткойн.Иначе, ние не сме ***. Естетвено, че бихме инвестирали в такъв инструмент.Има си умишлено стопиране на биткойна спрямо класиката.
119
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Биткойн, та биткойн...Не разбирам защо някой ще ми рекламира нещо от което той самият е спечелил само... едни цифри на монитора.Нищо друго.Пръдльовци със заучени сложни чужди думички, това сте вие. Зад вашия биткойн стои въздух. Карайте си виртуалните яхти с виртуалните си пари и си плащайте заемите за видеокартите и тока навреме.
118
3
 
4
 
! Отговори
лопата преди 3 години
Абе, начетох се на коментари в новината и мисля, че ще ви е най-добре да си стоите с хартиените пари - не си давайте зор, така е по-лесно.
117
1
 
2
 
! Отговори
германец преди 3 години
С тоя биткоин какво можеш да си купиш ? Например ? Че нещо не се сещам.
116
0
 
2
 
! Отговори
Не става така...:) преди 3 години
До Не си чел, ясно...С един прочетен Пиер Дако "Триумфът на психоанализата" и "Фантастичните победи на модерната психология" не става работата. :)Трябва да се тръгне още от учебника по психопатология... Онзи, отдпреди петдесет години.
115
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СъбиВсичко, което си го изброил, го има, но цените няма да ти харесат. Затова масово се купува евтино и некачествено, а моралът го няма много-много. Та така и тук - натискаш копчето и печаташ долари, ама за биткойни или етериум - трябва зор, да се изкопае нещо (нищо, че е електронен, математически зор - просто не е "копчето на принтера")
114
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 119 Абе, кога Ейпъл се премести в Индия, ела ми се обади. И кога индийците почнат да бълват масово неодимови магнити.
113
0
 
0
 
! Отговори
Съби преди 3 години
Хич не разбирам как тъй има търсене на нещо и няма производители. Търсят се дигитални пари и няма. Аз търся пък какви да е. Левове най-вече. Вижда се, че има кризи за вода, хубава храна и природа. Тези неща как тъй не стават ценни? А също и за морал. Той защо не подкупва?
112
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И с кво ги копаш тия биткойнти с ток от централата то до век няма дс има уран дори и хора може би