Техеран изгони британски дипломати, завоалирано ги обвини в шпионаж

В отговор Великобритания изгони двама ирански
24 юни 2009 10:28,
36

Иранци, живеещи в Атина, протестират по улиците на гръцката столица в подкрепа на сънародниците си. Снимка: БГНЕС

 

Великобритания нареди изгонването от страната на двама ирански дипломати, след като Техеран направи същото за двама британски, съобщи ВВС.

Премиерът Гордън Браун обяви пред депутати, че няма друг избор, освен да отговори на твърденията на Иран, които, по думите му, са „напълно безпочвени“.

Двамата британски дипломати бяха обвинени от Техеран в „действия, несъвместими с длъжността им“, оповести външното министерство на Острова.

Освен това Иран посочи Великобритания като виновник за безредиците по улиците на Техеран.  

„Решението на Иран да изгони двамата ни дипломати бе взето след два дни на антибритански изявления от страна на властите в Техеран, включително и доста силните думи на върховния лидер аятолах Хаменей миналия петък, който нарече Великобритания „най-коварната сред враговете на Иран“, заяви Браун.
 
„Доскоро САЩ бяха сочени като най-големия ирански опонент. Това се промени. Протягайки ръка към Иран, след встъпването си в длъжност, Барак Обама предизвика традиционните ирански възгледи за „Великия сатана“.

И сега Великобритания едва ли не по подразбиране се превърна в мишена на иранската ярост. Вследствие на всичко това днес уведомихме иранския посланик, че ще изгоним двама дипломати от посолството им в Лондон“, каза премиерът.

Според кореспондент на ВВС в Иран обвинението на Иран към двамата британски дипломати, облечено точно в тези думи, всъщност е кодирано обвинение в шпионаж.
 
Британският посланик в Техеран е поискал от иранските власти да предоставят точни примери с какви „несъвместими с длъжността им“ дейности са се занимавали дипломатите.

Иран, естествено, не е дал отговор на този въпрос.

Във вторник Франция остро осъди „бруталното смазване на демонстрациите“ в Иран, съобщи и CNN.

Външното министерство привика спешно иранския посланик в Париж и „призова за незабавното освобождаване на арестуваните, за уважение към свободата на печата и словото, както и за правото за организиране на демонстрации“.

Иранските власти пък арестуваха грък – репортер на американския всекидневник The Washington Times в Техеран. Гръцкото външно министерство обяви, че Янос Атанасиядис е отведен в арест миналата седмица.

Атина е в постоянен контакт с иранските власти и работи по въпроса за освобождаването на репортера.  

„Надяваме се ситуацията скоро да се разреши“, коментира главният редактор на вестника Джон Соломон.
 
Междувременно, тъй като Техеран удължи срока за подаване на жалби след провеждането на президентските избори, единият от кандидатите използва възможността и изрази остра критика към твърдите мерки на правителството в страната.

Друг пък оттегли обвиненията и обжалванията си.

Кандидатът на опозицията – Мехди Каруби, направи силно критичен коментар към контролираните от държавата медии, както и към поддръжниците на президента Махмуд Ахмадинеджад, сравнявайки ги с талибаните в съседен Афганистан.

В писмо, изпратено до ръководителите на държавното радио и телевизия, той смъмри остро иранските медии заради това, че са обвинили демонстрантите по улиците за хаоса и насилието в страната.

„Нападенията, побоищата и убийствата на невинни хора бяха извършени от цивилно облечени представители на силите за сигурност, а не от протестиращите по улиците, както иранските медии искаха да представят нещата“, заяви Каруби.  

„Добре ви е известно кои са хората, подкрепящи правителството на Ахмадинеджад и че те проповядват ислям, фанатичен и подобен на този на талибаните“, каза още той и допълни:

Всички ирански медии се контролират от правителството. Само погледнете как иранската телевизия отразява кризата!“.

Каруби, който е бивш говорител на парламента и водещ кандидат на реформистите още от 2005 година, преди година се радваше на 15% подкрепа, а на изборите тази година получи едва 1%.

Поддръжниците на Ахмадинеджад проповядват ислям, фанатичен и подобен на този на талибаните

Той, както и основният опонент на Ахмадинеджад – Хосеин Мусави, оспорват легитимността на вота и призовават за анулиране на изборите.

Другият кандидат в президентските избори – Мохсен Резаи, пък оттегли по-рано подадената си жалба за нередности по време на вота, както и искането си за повторно преброяване на гласовете.

В писмо до Върховния съвет на пазителите, което бе публикувано и на уебсайта на Резаи, кандидатът заяви, че първоначално е искал да продължи с исканията и обвиненията си.

Впоследствие обаче, като „самоотвержен войник на ислямската република“, е решил, че не може да преследва своите цели, имайки предвид „критичната“ и „най-важна в момента“ политическа и социална ситуация в страната.

По думите му контролирането на положението в Иран е по-важно от изборните резултати.
 
Междувременно профил във Facebook на името на бившия ирански президент Мохамед Хатами отправи призив за всекидневни протести навсякъде по пазарите в страната.

„Трябва да доведем и децата си и мирно да продължим протестите си.

Още по темата
22 юни 2009 15:41
182
Без плакати, без да се обличаме в зелено (цвета, който протестиращите възприеха като израз на демонстрацията им).

Да посетим всеки пазар в страната с идеята да пазаруваме, но да не купуваме нищо, а вместо това да ги затворим.

Не трябва да оставяме никакви следи, не трябва дори да показваме знака за победа с ръце“, пише в призива.
 
Според съобщение в Twitter над 10 000 души са излезли на протест в източния град Табриз, откъдето родом е и Мусави.

Вчера иранските държавни медии пък обявиха, че победителят на изборите Махмуд Ахмадинеджад ще се закълне официално за новия си мандат като президент някъде между 26 юли и 19 август.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
2
 
! Отговори
Lyubomir4o преди 14 години
Балжени са вероющите и тяхно е царството господне. Свобода. Справедливост. Демокрация. Хубави думи използвани за съжаление за да: 1.Откраднем чуждите ресурси.2.Да сломим националният дух (Създавайки непрекъснати конфликти в обществото)3. Да създадем обещество подчинено изцяло на консумацията 4. Малцинството (***,лесбийки,***) да имат повече права от мнозинството5. Да прецакаме всячески образованието (Тъпотата да се счита за добродетел) 6.Колко още да изброявам................
34
1
 
2
 
! Отговори
до 20 преди 14 години
Революцията идвала от вътре, ХА-ХА - в кой век живееш, драги - може би в XIX-ти ?
33
1
 
2
 
! Отговори
koko преди 14 години
:))))) Да, това е типично и уникално за българите. Но българите напук на всичко имат и много положителни черти. При това не като индивидуалности, а забележи, като народ. Според теб защо като сме пуделите на САЩ, в България няма и не може да има тайни затвори на ЦРУ ? Ето нещо хубаво, което Европа може да научи от нас!
32
1
 
2
 
! Отговори
вие не разбирате ли преди 14 години
koko,затова пък хърата в България си траят и развиват конспиративни теории, че друг им е виновен - я Америка, я някой друг :))))))много удобно, нали?
31
1
 
2
 
! Отговори
koko преди 14 години
И ежедневно, в името на доброто, правиш малки компромиси със себе си. Един след друг. Защото комунисти или демократи непрекъснато го изискват от теб, за да е по-светло бъдещето ти. Докаро един ден се събуждаш и виждаш, че твоя малък свят, в който досега си намирал опора вече го няма. Той се е стопил. Светлото бъдеще е както винаги планове и празни думи. Едва тогава разбираш, че са ти построили затвор. Плщеш си на петите и бягаш. Утре планетата ни ще бъде затвор - тогава къде ще избягате?
30
1
 
2
 
! Отговори
до коко преди 14 години
много си прав за българия/пример онкологично болните във българия няма физическо малтретиране има психическо и смърт това е терора във българия и несамо онкологично болните въобще не дай си боже дасе разболееш.....
29
1
 
2
 
! Отговори
koko преди 14 години
хората са искрени и са готови да се борят за свободата си навсякъде по света. Но си остават първични. Под насилие и терор те разбират само физическото малтретиране. Ако не си бит значи всичко е ОК. Но не е така. В България е достатъчно само да се раболееш от някоя по-сериозна болест, за да умреш или да останеш инвалид. Не е нужно с пръст да те пипнат дори. Сам си си виновен. Удобно нали ?
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
коко,виждам отрицателните неща, но не ставам роб на конспиративни теориизащото виждам и хубавото в хората и в правителствата на демократичните държавине съм черногледа, а гледам към светлинатаи тия жертви в Иран и навсякъде по света, където хората са искренни и се борят за свобода, справедливост, демокрация, не са напразни
27
1
 
2
 
! Отговори
koko преди 14 години
За прогреса съм съгласен, за съзнанието - не. Високите технологии изпревариха много хората. Едните вървят напред, а хората оглупяха. Има нещо вярно в конспиративните теории. Разгледай етикета на кока кола лайт, погледни после какво пише в интернет за тези съставки и ще разбереш, че тая течност става само да развинтваш болтове и гайки, но не и да пиеш от нея. Случайност ? Едва ли! Някой сериозно смята, че си излишен друже!
26
1
 
2
 
! Отговори
въпреки преди 14 години
Въпреки скептиците и любителите на конспиративни теории светът си върви напред!Както не можеш да направиш от зрялото грозде кисело, така и прогреса и човешкото съзнание се развива напред.Е, някои са изоставащи, но без това не може ;)
25
1
 
2
 
! Отговори
koko преди 14 години
Айде да позадържим с обидите, хората не са овце. Някои са по-информирани от другите. Затова са форумите. Всеки обаче има право на мнение.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
хамериканските провокатори са виновни за всичко по нареждане на евреите
23
1
 
2
 
! Отговори
станко преди 14 години
номера на англия да налапа петрола на иран мяма да мине/алооо писачите във форума виждам че само пишете глупости във иран нестава въпрос за вяра и ислямски фундаметализъм това е най богатата държава на петрол за близките педесет години и много ясно англия и америка гледат да сложат ръка на петрола/позаинтересувайте се малко и тогава пишета на като стадо овце щом америка и англия излачват новините през пет минути за конфликта във иран значи там има голям ислямски фундаметализъм...
22
1
 
2
 
! Отговори
килиан преди 14 години
ДА СЕ ВИДЯТ ГАДНИТЕ МОХАМЕНДАНСКИ ФАНАТИЦИ,КАКВИ МРЪСНИ ГАДНЯРИ И УБИЙЦИ СА
21
1
 
2
 
! Отговори
Революция ама друг п преди 14 години
Тази "революция" идва от вътре, ама знаеш ли кога ?! Зад тези провокирани протести, така прозира дългата ръка на американските служби, че по-ясно от това няма накъде ...
20
1
 
2
 
! Отговори
хубао е преди 14 години
че тази "революция" и искане за промяна идва отвътре, от хората в тази странаи така трябва да бъде
19
1
 
2
 
! Отговори
трябва преди 14 години
да се сложи край на ислямсия фанатизъм и фундаментализъм по цял святИран е началото
18
1
 
2
 
! Отговори
браво преди 14 години
Браво на протестиращите и на подкрепящите ги от цял свят!Когато един режим си отива и му се вижда срая, започва да се държи така. В 21-ви век не трябва да останат подобни режими.
17
1
 
2
 
! Отговори
azz преди 14 години
Според мен най - добре е всички арабски държави да изтеглят свойте дипломати от другите страни, да си затворят границите и да не мърдат от там!Нека си се избиват както си искат там, вместо да правят това в другите държави.Тези, които искат да си подобрят начина на живот, в страни, в които се зачитат човешките права да емигрират, а останалите болни фанатици да си седят там и да не ги пускат!
16
1
 
2
 
! Отговори
todor преди 14 години
Имам чувството ,че в Иран на избори се получава същата история като в България.Бедните селяните , които се контролират религиозно от аятоласите (Догановци), гласуват за който им се каже . Колкото и да протестират , Ахмадинеджад спечели с доста разлика изборите. Иначе по градовете хората са доста образовани и по принцип не са религиозни фанатици като в другите арабски държави. Все пак Иран доскоро беше светска и про-демократична държава.