С 61% се е увеличил добивът на опиум в Афганистан

Смята се, че талибаните се финансират от производството на дрогата
Обновена: 11 окт 2011 15:20 | 11 окт 2011 15:19,
42
С 61% се е увеличил добивът на опиум в Афганистан
Снимка: Reuters
Производството на опиум в Афганистан тази година се е увеличило с 61% в сравнение с 2010-а, но остава под нивото от 2009-а според годишния доклад на Службата на ООН за контрол на наркотиците (UNODC).
 
Миналата година болест по маковите насаждения намали значително добива на опиум, който е основна съставка при производството на хероин. 
 
В Афганистан се добиват 90% от опиума в света – 5800 тона тази година. Смята се, че това е един от основните източници на финансиране на талибаните. 
 
Почти 80 на сто от производството на дрогата в страната е съсредоточено в южните провинции, включително Хелманд и Кандахар, където влиянието на талибаните е най-силно. Според ООН това е още един знак за пряката връзка между опиума и бунтовниците. 
 
Въпреки че изкоренените от афганистанското правителство и НАТО макови насаждения са се увеличили с 65%, общата площ, засадена с опиумен мак в страната, е нараснала със 7 на сто миналата година.
 
Според доклада на ООН тази година опиум е добиван в 17 провинции, в сравнение с 14 през 2010 г. 
 
Три северни провинции, обявени през 2010-а за "свободни от мак" (етикет, който носи допълнително финансиране за развитие на съответния район) са възобновили производството му. 
 
Основната причина афганистанските фермери да се заемат с незаконната дейност е високата цена и липсата на друго препитание. Заради слабото производство през миналата година през тази цената се е увеличила с 43% и приходите от хектар се изчисляват на 10 700 долара – равнище, каквото не е имало от 2003 г. 
 
Общите приходи от добива на опиум за афганистанските фермери тази година ще са 1,4 млрд. долара. 
 
Увеличаването на производството на опиум е много лоша новина за силите на НАТО в Афганистан, които се опитват да стабилизират страната, която вече десета година е в гражданска война, така че да прехвърлят отговорността за сигурността на правителството. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
3
 
! Отговори
do 36 преди 12 години
Абсолютно си струва усилията, защото ЦРУ пълни извънбюджетните си сметки именно от наркотрафик и нелегални оръжейни доставки. Тези извънбюджетни фондове естествено са извън контрола на сенатските комисии и други държавни органи. С такива пари се финансират най-важните за САЩ тайни операции на ЦРУ, като държавни преврати и съпротивителни движения (напр. Куба, Чили, Гуатемала, Либия, Сирия и мн. др.), които по понятни съображения не могат да лъснат в официалните финансови разчети на правителството
41
0
 
4
 
! Отговори
mak преди 12 години
Баба ми, бог да я прости, садеше такъв мак всяка година и не го ползваше за нищо! А защо, и тя не знаеше! А едно време имаше макови кифли!
40
0
 
4
 
! Отговори
до 36 преди 12 години
Приятел или приятелко вземи прочети нещо повече по въпроса. Например колко опиумни войни е имало в Азия през 19 век ,като една от воюващите страни винаги е била Англия.Например и това,че СССР изпревари с едни гърди американците през 1980г. като влезе първа в Афганистан. Но не го направи заради опиума , а защото не искаше да ги пуска до границите си.И сега САЩ контролират точно тази част, в която са опиумните полета, а паричките от тях се препират в официални американски банки. Нещо за Косово ?
39
0
 
2
 
! Отговори
до 34 преди 12 години
Затова си има шерпи афганци !И аз съм виждал мак, казват му афион в България.
38
0
 
2
 
! Отговори
Интересно преди 12 години
Почему американцы не остановят массовое убийство русских?kp.ru/daily/25750.4/2737098/- Так ведь известно, - удивился я, - что Талибан, придя к власти, стрелял и вешал всех наркодельцов. А теперь он сам занимается наркоторговлей? Уж не наговаривают ли на эту организацию? Иначе как это вяжется с их исламской ортодоксальной идеологией?- Не наговаривают. Дело в том, что в стране нет другого производства. Людям нечем кормиться. Они в свое время выпустили указ: прекратить культивацию опиумного мака. И прекратили. Но в настоящее время, как они говорят, будут выращивать мака ровно столько, сколько им нужно для борьбы с иностранными оккупантами.
37
0
 
5
 
! Отговори
Вярват или не , преди 12 години
до 2001 г. беше забранено производството на мак .
36
3
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
Колко ли глупости могат да ви родят главите . Наистина ли си вярвате , че Щатите пратиха там воиските си , загинаха толкова хора , бюджета им се продъни ,само и само заради опиума , та той е следствие но не и причина , следствие от безизходижата в която само се поставя населението там .
35
0
 
5
 
! Отговори
Бойковист преди 12 години
И как така никой не може да ги запали тези макови полета с ***?Има спътници над Афганистан,знаят къде са,знаят и с какво се препитават талибаните и в крайна сметка някаква организация казва,че добивът се е увеличил със 61%.Какво ни правят на балами...
34
0
 
5
 
! Отговори
до 28 преди 12 години
Току-що включвам компа и прочетох твоя коментар. По принцип съм съгласен, но не и с това, че отгеждането на мак за опиум е лесно. В БГ се е гледал преди години за медицински цели. Има и литература. Погледни на снимката двете капчици, които се стичат по маковата чашка. Те трябва да изсъхнат на слънцето и със специално ножче се отлепват и люспичките се събират. От тия люспички се прави опиумът. Много труд да се отгледа, а след това внимателна работа. 5800 тона. Колосална работа.
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ееее, най-сетне едно нещо да отблеже ръст и то с цели 61 %.
32
0
 
10
 
! Отговори
Съдия преди 12 години
А дорУ утро.Нали това си беше целта на НАТО и САЩ да сложат ръка на тези пазари и успяха.Така,че това не е новина а ФАКТ.
31
0
 
7
 
! Отговори
до Разяснителя преди 12 години
Проста пръчка наричай майка си, ***! Какво коментираш неща, за които нямаш и най-малка представа Да не си портиер в американското посолство? ***...
30
0
 
3
 
! Отговори
do 27 преди 12 години
За разлика от теб, ние сме видяли статистиката. Ти си пишеш наизуст, освен да се излагаш, друго не постигаш..
29
0
 
28
 
! Отговори
ФАКТ преди 12 години
ТАЛИБАНИТЕ ВЗИМАТ ВЛАСТТА ПРЕЗ 99-2000 ГОДИНА ЗА ЕДНА ГОДИНА ОТ 3000 ТОНА НА ГОДИНА ДОБИВА СТАВА 300 ТОНА.СЛЕД ТОВА ДОЙДЕ 11 СЕПТЕМВРИ (НОВИЯТ РАЙХСТАГ),И КАКТО ВИЖДАТЕ ДОБИВЪТ ОТНОВО СЕ ВРЪЩА В "НОРМАЛНИТЕ" МУ ГРАНИЦИ.ДА МОЖЕ И ДА СМЕ ГЛУПАВИ И БАЛАМИ,НО КАК СИ МИСЛЯТ ,ЧЕ СМЕ ЧАК ПЪК ТОЛКОВА ТОЛКОВА , НЕ ЗНАМ?
28
0
 
9
 
! Отговори
до 26 преди 12 години
Ти ако си мислиш, че тия, които гледат мака взимат пари, пропорционално на цената на опиума, хероина, морфина и кодеина, които се правят от тях - си в голяма заблуда. Тия хора изкарват колкото да преживеят, няма нищо подобно на "добри пари" в отглеждането на опиум.Още повече, че хората рядко са и собственици, обикновено нивите са на разни босове, а хората им бачкат за без пари, както е било тук преди 50-60 години с тютюна, с тая разлика, че тютюн се бере още по кофти и трудно...
27
11
 
6
 
! Отговори
Разяснителят преди 12 години
Това,че талибаните са забранили производството на опиум може да се роди само в някоя напушена глава. В Азия , сред мюслитата на алкохола се гледа с много по-лошо око ,отколкото на опиума/хашииша
26
10
 
2
 
! Отговори
Разяснителят преди 12 години
Американското правителство похарчи 300 милиона долара през 2008, 400 милиона прз 2009 за да създаде друг поминък на селяните в Афганистан........но това е вековна традиция, а и все още носи по -добри пари от традиционното земеделие
25
11
 
2
 
! Отговори
Разяснителят преди 12 години
Прости пръчки, производството на ипиум в Афганистан е от векове. Англичаните са водили 2 "опиумни" войни с Китай за да задължат китайското правителство да купува опиум от Афганистан, който по това време англичаните са владели...Да, китайското правителство е имало минопол върху търговията с опиум
24
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** лъжите долни, производството на опиум беше замряло по времето на режима на талибаните, понеже го бяха забранили, както и абсолютно всичко друго :)
23
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да бе да, докато талибаните бяха на власт производстото почти бе спряно, защото имаше смъртна присъда. Дойдоха американците, отмениха законите на талибаните и производството скочи десетократно за две години, и надхвърли нивата от преди талибаните дори... Америка не може без дрога и войни...