Русия в Алианса: Свалянето на самолета противоречи на НАТО!

Турските власти пък препоръчаха да не се пътува в Русия
289
Русия в Алианса: Свалянето на самолета противоречи на НАТО!
Снимка: Reuters, архив

Действията на Турция в инцидента с руския бомбардировач Су-24 противоречат не само на основните принципи на Хартата на ООН, но и на самите препоръки на НАТО, заяви постоянният представител на Русия в Алианса Александър Грушко, цитиран от Танюг и БТА.

Още по темата
"Очевидно е, че Турция, обръщайки се към НАТО, е търсила политическа подкрепа. Тя наистина й бе дадена, защото Алиансът, воден от погрешно разбраните принципи на съюзническа солидарност, не гледаше на нещата обективно. Обективно ситуацията е ясна на всички - това е престъпление, това е най-грубо нарушение на международното право, това противоречи не само на фундаменталните принципи на Хартата на ООН и на многобройни конвенции, но и на самите препоръки на НАТО", каза Грушко в интервю за радио Комерсант ФМ.

Той припомни, че на заседанието на съвета на НАТО на 5 ноември е разглеждан друг инцидент, при който руски самолет е нарушил въздушното пространство на Турция, и е било констатирано, че съгласно препоръките на НАТО турски самолети са се приближили до нарушителя и са го идентифицирали.

"В последния случай това не бе направено и в този смисъл Турция е нарушила дори и онези препоръки и документи, които регламентират практиката в самия Алианс.Това е очевидно", подчерта Грушко.

По неговите думи инцидентът с руския самолет подкопава усилията за създаване на голяма коалиция за борба с "Ислямска държава".

Турското външно министерство пък прикани гражданите на страната да отложат всякакви пътувания до Русия, ако не са наложителни, предаде Ройтерс.

Това е поредното действие в ескалацията на напрежението между Москва и Анкара след свалянето на руски бомбардировач от турските ВВС, допълва агенцията.

В комюнике на външното министерство на Турция се посочва, че заради трудностите, срещани от турските граждани посетители и пребиваващите в Русия, съветва да бъдат отложени всякакви пътувания до тази страна, ако те не са наложителни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Реаленсега русия само чака някой турски самолет да преече грницата с Сирия ...или с русия ...и ще има опаааа...ама извнявайте бе рез..няци ...ама вие ли сте били тва ...ама ние ви предупрдихме 10 пъти ...по медийте ..преди 1 седмица ...Те а това сега нито един турски самолет не е във въздуха а всички воени турски кораби са качени на сух док ...
52
1
 
3
 
! Отговори
До 55 преди 8 години
Може да ги поканят ака искат .А Турция ако иска може пък да приеме и изпрати самолети в Украйна.Така както в Украйна се намират американски инструктори.Какво от това.Правят си сметката каво ще спечелят и какво ще загубят и готово.
51
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А сваленият самолет през 1983 г. не беше ли нарушение на "международното право". Тогава Русия уби десетки пътуващи хора, понеже самолетът беше влязъл без разрешение на руска територия, а сега руснаците които нарушиха по същия начин границите на чужда държава, се правят на жертви. Няма такава гаглост!
50
20
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Руснаците трябва да избират... - или Путин, или Русия...
49
1
 
7
 
! Отговори
майорски преди 8 години
До Анонимен 66абе той и Наполеон така си мислешеХит..ле.р даже го бяви офицялно по немските медий .....ама
48
13
 
10
 
! Отговори
Реален преди 8 години
И двете страни са виновни.Едните нарушават въздушното пространство, а другите действат не по процедура. В близко минало също,Турция не контролира границите със Сирия и така контрабандата е факт, а Руснаците в Крим със зелените човечета нарушиха всички права на ООН !ТОЧКА !
47
10
 
28
 
! Отговори
Българин преди 8 години
В конфликт Русия -Турция няма истински българин които да е на страната на Турция и това е БЕЗУСЛОВНО.
46
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сериозен гаф на Турция. Ще има тежки последствия за тях. Смятай, щом дори от Козяк не изкараха тяхната плювнярка Плювнялиев да плюе по Русия, че са нарушили въдушното пространство на НАТО...
45
6
 
15
 
! Отговори
до 58 преди 8 години
Дните на Путин наистина са преброени, до 2026 г. ще си е той.
44
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не виждам смисъл да пиша в този турски сайт. След края на дискусията в рамките на половин час всички антитурски коментари се изтриват и човек остава с впечатление, че в България живеят само турски кюпеци.
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименДа не зазвучи "прощание Слаявнки " в истамбул ...че зле ще стане
42
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ruskiya pilot stana za smqh v obqsneniyata si citiram ..ama toy turskiya pilot ni iznenada otzad ha ha ,pogolqmo smeshno obqsnenie ne sum chul dosega ,,,a s kakvo te iznenada ha
41
18
 
11
 
! Отговори
майорски преди 8 години
Лошо лошо за Русия ...Путин си има много врагове в самата Русия Путин не го харесват в Европа Путин не го харесват в Турция Путин не го харесват и САЩ...Дните му са преброени ....Лошото е че Русия без Путин ще се превърне в Либия 2 ...Чеченците само това чакат .....да се обявът за независими
40
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Nay nakraya se nameri v liceto na ERDOGAN koyto da vrazumi djudjeto koyto ot 10 god terorizira sveta
39
7
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Непосредствено с попадението на турската ракета по руския самальот... - бе открита опасна бактерия в турското пилешко...
38
3
 
14
 
! Отговори
Калина до 43 преди 8 години
Аз само искам да се качиш като возещ се в такъв самолет. И то не по време на реална военна акция, а на тренировъчен полет и ще те видя как точно ще си бъркаш в носа. Може би защото ръцете ще са то заети да бършеш кафявото!
37
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До майорскиSega puk tyurkmenite otnovo si vzeha teritoriite zagubeni togava,siriyskite glavorezi sa izstlaskani ot planinata
36
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 45Чакай още не почнал да си разиграва коня ...тепърва започват Руснаците да показват сила ...тепърва ще натруват носове на турци и европейци последните 25 години Америка си разиграваше коня ....сега друга песен се пее
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ШОК44 еми написал си го няколко пъти па дай ги тия доказателства да ти повярваме иначе на такива като теб без доказателства нали знаеш как ги наричат или си поредния *** надяващ се на нещо което и ти не знаеш какво е
34
12
 
5
 
! Отговори
s"a"tir преди 8 години
До28Те руснаците винаги ги канят. И в Афганистан ги поканиха и какво стана - резил. Да не изброявам и други "покани".