Брюксел се договори с Афганистан да връща мигрантите

ЕС обещава на Кабул политическа подкрепа и по ?1,2 млрд. годишно
5 окт 2016 14:52,
20
Брюксел се договори с Афганистан да връща мигрантите
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз и афганистанското правителство се договориха за връщането на незаконните имигранти, пристигнали в Европа.
 
Споразумението, огласено снощи в Брюксел, не уточнява бройката на афганистанските граждани, които ще бъдат върнати, но според някои медии става дума за поне 80 000 души през следващите 2 години.
 
По данни на статистическата агенция на ЕС Евростат в страните членки има около 180 000 афганистански граждани, които са подали молби за убежище. Това ги нарежда на второ място сред сирийските бежанци, които наближават 350 000. Броят на тези, които не искат бежански статут, е неизвестен.
 
Съгласно споразумението европейските държави ще могат да връщат само афганистански граждани, на които е отказана закрила в ЕС и които са приключили целия процес на искане на убежище, включително обжалванията на отказите.
 
Европа ще организира и плати транспорта, като ще използва както редовните линии, така и чартърни самолети. На борда на всеки от тях ще има до 50 афганистански граждани, които ще бъдат придружавани от служители по сигурността. Полетите могат да се осъществяват от една държава или да събират от няколко, като организацията ще бъде поверена на граничната агенция на ЕС.
 
На връщане ще подлежат само хора с афганистански документи за самоличност или такива, които имат европейски документ за връщане. Властите в Кабул ще могат да изпращат обратно в съответните европейски държави онези от репатрираните, за които се окаже, че не са афганистанци. Ограничения има и за непълнолетните – те ще могат да бъдат качвани на самолетите, само ако европейските власти успеят да проследят роднините им.
 
За да може да се осъществи операция от голям размер, ЕС и правителството в Кабул ще изучат възможността дали да не построят отделен терминал на столичното летище, който да приема само полетите на връщаните мигранти.
 
Европейският съюз ще плати и разяснителна кампания в Афганистан, която ще обяснява на потенциалните имигранти, че получаването на бежанска закрила е единственият начин да останат в ЕС и че не всички ще могат да я получат. Финансиране ще има и за програми за реинтеграция на върнатите имигранти.
 
Тези средства ще бъдат отделно от помощта за развитие, която ЕС предоставя на Афганистан. Днес върховният представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини категорично отрече сделката за връщането на афганистанските мигранти да е свързана с продължаване на финансовата помощ за Афганистан. Тя посочи, че двата процеса са протекли паралелно, но независимо един от друг. Преговорите по условията за връщане са продължили 6 месеца и са водени от дипломатическата служба на ЕС.
 
Днес в Брюксел тече международна конференция за Афганистан, в която участват над 70 държави, включително ЕС и Съединените щати, както и 20 международни организации, сред които ООН се представя от генералния си секретар Бан Ки Мун.
 
В началото ѝ ЕС обяви, че ще осигури по 1,2 милиарда евро годишно до 2020 г. за извършването на реформи и в подкрепа на афганистанските институции. Могерини призова останалите участници да дадат още толкова, за да се гарантира икономическото развитие на страната, което да позволи намаляването на броя на мигрантите.
 
Евростат съобщава, че през 2015 г. най-много афганистански граждани са подали молби за убежище в Унгария (46 000), следвана от Швеция (41 000). В България са регистрирани 6165 кандидати за бежански статут от Афганистан, които са втори по численост след иракчаните.
 
Афганистанците са втората по големина група от кандидати за закрила в ЕС след сирийците. Около 180 000 души са пристигнали в ЕС миналата година. Следват иракчаните, косоварите и албанците. Афганистанските граждани, чакащи убежище, са 14% от всички, регистрирани в ЕС през миналата година, според данните на Евростат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: АфганистанЕСмигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
32
 
! Отговори
Били преди 7 години
Не е важно кой забърка кашата в Афганистан, но тези мигранти трябва да се върнат в тяхната държава а не да живеят луксозно за сметка на европейците. Вижте как няколко от така наречените "сами деца бежанци" след като групово изнасилват една жена-инвалид са освободени от отговорност и цивилна полиция ги пази от гнева на народа. Превод има на английскиhttps://youtube/watch?v=v-drCu5eI4c&feature=youtu.be
14
0
 
33
 
! Отговори
Лично мнение преди 7 години
Е добре, ама от утре всеки афганистанец вече ще е сириец. Ходи да гониш кой кум, кой сват, кой на булката брат. Много ясна новина. Айде да ни е честито. От утре броя на сирийците ще скочи, а на афганистанците ще започне да клони към нула.
13
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Парътъ прай мигрътъ. Храни куче, за да не те лае. Рекет даден, рекет приет.
12
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
УРРАААА!!! товарете ги МОМЕНТАЛНО всичките и да се пръждосват. и затваряйте границата и минирайте веднага!!!
11
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до Иванчо ***, че си *** си личи от километри. Руснаците напуснаха Афганистан през 1989 г. В последните 15 години там са САЩ и съюзниците им от НАТО, в това число и ние. Това че си забравил, кога руснаците се изнесоха от Афганистан е обяснимо, просто тогава все още не си бил роден.
10
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никакви пари за афганистан нито за бембенистан. Повече сланина и по една мотика на полето.
9
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
da Bruksel obeshtava po 1,2 miliarda xa xataka obeshtaha 3 miliarda i na Turciq no edna godina oshte gi nqma tezi pari sigorno sa gi preceli na 32ro chislo :)
8
0
 
51
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Ха ха ха. Европа е подложена на уникален ислямски рекет от турция, Афганистан скоро и целия арабски свят. Помощите са данък спокойствие. Кръвната..... по османски
7
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"В България и без да има война, "много хора си търсят късмета по други места"Само че не им предоставят безплатни нощувки, храна, джобни и работа, а си организират и плащат всичко сами. Да не говорим за безплатния самолетен билет и "реинтеграцията", която е подарък от няколко хиляди евро на човек, на ръка. Екстрадация от място, което обичаш и където искаш да живееш, е ужасно нещо, но да си го кажем.
6
13
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До така еВ България и без да има война, "много хора си търсят късмета по други места". С другит думи: мишки
5
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
реинтеграция???????????WTF???????????????????
4
6
 
37
 
! Отговори
Така е преди 7 години
До АнонименДа, не сме ги канили директно. Но нашите държави (без да ни питат) участваха в бомбандировките там и разрушаването на държавността, не само там, но и на още много места в Близкия Изток! Колкото и да не ни се харесва, имаме косвена вина. Представете си някой да дойде отнякъде, да бомбандира България.... да разруши всичко, да няма болници, икономика, образование... много хора ще тръгнат да си търсят късмета по други места. Че не ни харесват - спор няма. Но уви, ... о**ахме положението
3
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бъчварова и Борисов да отговорят кога ще започнат да връщат мигрантите?И как ще ги съберат,като са се разселили из цялата страна и не им се вижда края.
2
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо ЕС трябва да плаща на Афганистан.Не сме ги канили афганистанците в Европа
1
2
 
48
 
! Отговори
Браво преди 7 години
По-добре да им се плаща и да си държат *** там, от колкото да идват тук. И още може. Все пак прилично начало.