Руски медии: Социализмът идва в ООН

Гутериш - вещ в бежанските проблеми, за мирно уреждане на конфликтите
Обновена: 7 окт 2016 10:41 | 7 окт 2016 10:37, Елка Василева
19
Руски медии: Социализмът идва в ООН
Антониу Гутериш. Снимка: Reuters

Социализмът идва в ООН - нов генерален секретар ще стане португалецът Антониу Гутериш, гласи заглавие на РИА Новости. Агенцията нарича кандидата "социалист със стаж" и посочва, че бившият португалски премиер е оглавявал по-рано Социалистическия интернационал.

Съветът за сигурност на ООН официално номинира Антониу Гутериш за генерален секретар на световната организация. Очаква се Общото събрание на ООН да го избере идната седмица с петгодишен мандат, който ще започне на 1 януари.

Гутериш може да стане доста добър генерален секретар, не по-лош от сегашния, заявява пред РИА Новости бившият зам.-генерален секретар на ООН Сергей Орджоникидзе. Според експерта кандидатът се е представил добре като върховен комисар на ООН по бежанските въпроси и тъй като "проблемът с бежанците е много популярен в света, особено в ЕС, цяла Европа ще го подкрепя". Орджоникидзе не очаква "проблеми", ако Гутериш оглави ООН.

Още по темата

Основните решения в организацията се вземат от Съвета за сигурност и Общото събрание, а генералният секретар само ги изпълнява. Той е значима фигура с политическа тежест, но ролята му не бива да се надценява, добавя руският дипломат.

Русия отдавна разчиташе на висшия пост в ООН да бъде избрана ръководителката на ЮНЕСКО Ирина Бокова и новата кандидатура - тази на Гутериш, може да промени ситуацията, отбелязва "Парламентская газета".

Като цяло е трудно да преценим бъдещата позиция на Гутериш към Русия, но с оглед на това, че по-рано е оглавявал правителство на страна от НАТО, доста е вероятно отношението му към нас да отразява позицията на блока, пише руският вестник.

Същевременно този политик преди по-малко от месец се изказа положително за руско-американското споразумение за Сирия, следователно има нагласа за уреждане на конфликти по мирен път. Накрая, потенциалният генерален секретар на ООН се е срещал вече с президента на Русия Владимир Путин и Русия за него не е абстрактна страна с непознат лидер, добавя изданието.

Правозащитникът Бахром Исмаилов, говорил пред "Московский комсомолец", също оценява положително дейността на Гутериш като върховен комисар по бежанците към ООН, и то в период на войни, съпроводени с "колосален бежански приток".

Предстоящото му назначение начело на ООН сочи колко е важен проблемът с изселниците по принуда и бежанците в цял свят. Конфликтите в света едва ли ще намаляват, съответно няма да се топи и броят на бежанците. Тъй че изборът на Гутериш е напълно оправдан, та нали ООН е на първо място хуманитарна организация, коментира Исмаилов.

Португалският политолог Алешандре Герейру изтъква, че като премиер Гутериш е бил популярен в страната си заради усилията да решава социалните проблеми.

"Благодарение на него бе приет минимален доход, който осигури с пари всеки бедняк. Той съдейства и за независимостта на Източен Тимор, получена през 1999 г., той гарантира португалската подкрепа за мисията на НАТО в Косово срещу подкрепа за тиморската независимост", казва експертът.

"Всички португалци стискаха палци да спечели Гутериш. Всички ние знаем, че той символизира "третия път" в сравнение с кандидатите, предпочитани от САЩ и Русия. Но португалските кандидати имат силно предимство - ние не заплашваме никого и винаги се опитваме да постигнем консенсус за всеобщо задоволство. Гутериш не е изключение и ние виждаме в него самите себе си", заявява португалският аналитик.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
БСВсе преди 7 години
И този пленум не ни донесе власт над бойку! Ще правим друг беля.
12
0
 
1
 
! Отговори
Дивана: преди 7 години
Вече не сме антикапиталисти ние Соц Фемили Катинарбанк! Пращайте капитали, пращайте.. да има за софрия, че народа е бедян! Китайците да работят и нощно време, а войската да ни пази от гладните мигранти, че у момента сме сключили шефство с Харема!
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
американофашисти и герберастите си го получиха ,могат само да си посипят главите с пепел
10
1
 
2
 
! Отговори
АнтиЕС-АнтиГЕРБ преди 7 години
Такаааа.... Па Тиквата вчера здраво курдисваше редовият гербер и синият лумпениат на "реформаторите", че бил свършил добра работа, като не позволил една комунистическа фамилия да се облажи за 5 г.! А всъщност Тиквата е уредил за 5 г., баш комуниста - бившият португалски премиер и бивш шеф на Социалистическият интернационал Гутериш или накратко по нашему Гущера;))) ООН винаги е била много силно зависима от Русия, или по-скоро от хазарското юдейско крило в Русия.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малка ама с 7 колонии.
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МАЛКА СТРАНА Е ПОРТУГАЛИЯ, НО ЩЕ ГЪТНЕ РУСИЯ.СОЦИЯЛИЗМА МУ В ГЛАВАТА ПО НА ДЕСНО ОТ НСШТО СЕ ДЕ СЕ.
7
0
 
6
 
! Отговори
шипка преди 7 години
Антониу Гутериш е идвал на Бузлуджа
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А в кремъл - фашизмът.
5
2
 
2
 
! Отговори
Коки преди 7 години
един стар номенклатурен съветски агент и НИЩОПРАВЕЦ
4
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Там където управляват само леви социалистически партии става пълен леш. Високите идеали на социалистите оставени без контрол се израждат в крадене и далавери. В България политическото пространство е заето от леви и псевдолеви националистически партии до около 95%, затова сме и на това дередже.
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руски медии: Социализмът идва в ООНТова означава че скоро социалистите ще сложат чертата и на ООН, както я сложиха на Източна Европа, СССР, Венецуела, Куба и т.н. списъкът е дълъг.
2
11
 
3
 
! Отговори
ист преди 7 години
Разликата между португалския и руския социализъм е колкото от земята до луната.
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кои ки го въведе които реве и в бг