Тръмп и Клинтън без идеи за справяне със сирийската криза

Който и от двамата да победи, ще наследи войната в Сирия
11 окт 2016 16:14, Елка Василева
24
Тръмп и Клинтън без идеи за справяне със сирийската криза
Доналд Тръмп и Хилари Клинтън. Снимка: Reuters

Който и да победи на изборите в САЩ, ще наследи войната в Сирия - една от най-сложните и жестоки кризи в света. И Хилари Клинтън, и Доналд Тръмп обаче не представиха цялостен или реалистичен план за справяне с нея, пише Асошиейтед прес.

С окопаването на сирийския президент Башар Асад и съюзниците му Русия и Иран и липсата на признаци, че боевете се приближават към своя край, новият президент на САЩ ще се сблъска с проблем, за който няма окончателно и ясно решение.

Гражданската война, усложнявана от контролирането на ключови райони от "Ислямска държава" и други екстремистки групировки, дестабилизира още повече Близкия изток и се разпростря извън него, с милиони бежанци по цял свят.

Кандидатите за президент Клинтън и Тръмп спорят не за първи път за най-добрия начин за действие.

Тръмп каза, че единственият интерес на САЩ в Сирия е да победи групировката "Ислямска държава", и намекна, че може да остави съдбата на Сирия на Русия и Иран.

"Изобщо не харесвам Асад, но Асад убива "Ислямска държава", каза Тръмп на дебата в неделя. "Русия убива "Ислямска държава". И Иран убива "Ислямска държава". А тези три (страни) се обединиха заради слабата ни външна политика. Сирия вече не е Сирия. Сирия е и Русия, и Иран", продължи той.

Тръмп изрази несъгласие с кандидата си за вицепрезидент - губернатора на щата Индиана Майк Пенс, който миналата седмица заяви, че би подкрепил американска военна операция срещу сирийски цели, за да бъдат защитени цивилните в обсадения град Алепо. Но той не предложи конкретна политическа рецепта за Сирия освен създаване на зони на сигурност за цивилните, бягащи от боевете, за които да плащат арабски държави.

Тръмп обвини президента Барак Обама и Клинтън, докато беше държавен секретар, че са изоставили страната, като не са изпълнили заплахата да бомбардират Сирия, ако Асад използва химическо оръжие.

По този повод Клинтън неправилно каза, че вече не е била в администрацията, когато Обама и после и тя самата, са предупредили Асад, че ще прекрачи "червена линия", ако употреби химически оръжия. Но тя вече не била държавен секретар, когато Асад преминал тази граница, а Обама решил да не изпълни заканата.

На нейния приемник, държавния секретар Джон Кери, се падна задачата да направи крачка назад и да договори споразумение с Русия да притисне Асад да се отърве от останалите обявени химически оръжия. Обама поддържа позицията, че това е било правилното решение, но бе разкритикуван от мнозина, които смятат, че то е подкопало доверието в САЩ.

Клинтън посочи, че от позицията си на първи дипломат е настоявала за по-твърд отговор в Сирия.

"Когато бях държавен секретар, подкрепях и подкрепям и днес забранена за полети зона и зона на сигурност", каза тя на дебата. "Трябва ни някакъв механизъм за влияние върху руснаците, защото те няма да дойдат на масата за преговори за политическо решение, ако не им бъде въздействано."

Проблемът със забранените за полети зони и зоните за сигурност е, че те трябва да бъдат наложени - въпрос, който обезпокои Пентагона, когато това бе предложено за първи път преди четири години, заради необходимите ресурси. Откакто Клинтън стана кандидат за президент, военната намеса на Русия само влоши този проблем.

Русия разположи високотехнологични системи за противовъздушна отбрана в Сирия, които биха направили налагането на забранена за полети зона много по-опасно за САЩ и потенциална причина за директна военна конфронтация с руснаците.

Клинтън каза, че ще преследва лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади по същия начин, по който Обама е тръгнал след Осама бин Ладен.

Тя заяви още, че е за продължаване на снабдяването с оръжие на иракските кюрдски сили пешмерга и намекна, че би обмислила разширяване на подкрепата за кюрдските бойци в Сирия, където на терен действа малък контингент американски специални части.

Тя обаче каза, че не би използвала американски пехотни войски в Сирия, тъй като те ще се превърнат в окупатор.

Тръмп разкритикува Клинтън за предложението, въпреки че той изглежда преувеличаваше казаното от нея. "Тя иска да се бие за бунтовниците", заяви той. "Но има един проблем. Дори не е ясно кои са бунтовниците. Така че за какво става дума?"

Когато изтъкна този аргумент, Тръмп застана на страната на Русия, която многократно е обвинявала САЩ в мълчалива подкрепа за "Ислямска държава" и клона на "Ал Кайда" в Сирия чрез подпомагане на някогашни умерени бунтовнически групировки, заинтересовани от провеждане на демократични избори, на които Асад да бъде сменен. Русия твърди, че умерените бунтовнически сили, които САЩ и съюзниците им подкрепят, са се смесили толкова с "Ислямска държава" и "Ал Кайда", че не могат да бъдат разграничени едни от други.

За съседен Ирак Клинтън изрази надежда, че "Ислямска държава" няма да има толкова силни позиции, докато настъпи денят за встъпване в длъжност през януари. Иракското правителство, подпомогнато от САЩ и други страни, ще започне операция за прогонване на групировката от град Мосул тази есен.

На свой ред Тръмп постави въпроса защо Ирак и военни от коалицията разгласяват нападението срещу Мосул. "Защо трябва да казват ще нападнем Мосул през следващите четири до шест седмици?", попита той. "Колко е глупава страната ни?"

Клинтън отвърна, че това е подходяща подготовка. "В момента тече много важно планиране и част от него е да се даде сигнал на сунитите в областта и на кюрдските бойци пешмерга, че всички трябва да сме в това заедно", каза тя.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако вещицата бъде избрана за президент войната в сирия няма да свърши през следващите 4 години със сигурност. нито има шанс други войни да свършат, напротив ще започват още.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците преиграват в Сирия, но да видим кой ще им се радва, когато любителите на масови изтребления се привържат повече към собствените си памперси, отколкото към кръволоците в Кремъл. Или, когато газовите им тръби в Сирия останат празни и окичени с имената на изтребените заради тях.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А за Челси Мезвински две думи няма лиЗаряхте ни с информация за сутиена на вадам ТръмпКажете и за кирливите ризи на вистър Мезвински- свата на милата старица Хоръри и да милиардите, които е гушнал
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
шшш-т не викай че америка е едно жалко нищо,защото боко ще хвърли оставка още сега.тогаз що че прайме.колкото за 45 милиона *** , то всички американци са такива
14
1
 
4
 
! Отговори
Владимир Путин преди 7 години
До байхуйПовишавам Ви в ***-Генералисимус и ви качвам заплатата с 50 копейки, понеже разкрихте на целия свят дълбоко пазената от Пентагона тайна, колко точно е армията на САЩ. Как сте се добрал до нея, самият аз нямам идея????
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едните са главорези, другите са умерени главорези.
12
0
 
3
 
! Отговори
10до11 преди 7 години
Ми нека си върви, чадо ! Те американците от години не могат да направят нищо повече от римейк( а и те не им се получават)
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЯМА НУЖДЗА ДА ИМАТ ИДЕИ.ДОСТАТЪЧНО Е ТЕЗИ, КОИТО УПРАВЛЯВАТ АМЕРИКА ЗАДКУЛИСНО ДА ИМАТ ТАКИВА.Куклите на конци са само за украшение. Като наш Б.
10
4
 
3
 
! Отговори
Гошу преди 7 години
Глупости, Тръмпунгера нямал идеи! Абсолютна "***" пропаганда. Разбира се, че има. Сваля гащите, надупва се на работодателя си ***, ония му го вкарва и всички са щастливи...по православному :-D
9
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така наречената умерена опозиция, са също такива брадати чаршафосани фанатици, които по нищо не се различават от джихадистите. Разбира се скоро Холивуд, ще излезе с някоя мегапродукция, в която млад, секси докгор на науките(арабин),ще трепе на килограм,,кръволоците"на Ассад, спасявайки малки деца и разбира се,ще се залюби с още по-секси американска журналистка...накрая двамата прегърнати, ще потеглят към залеза... Гледайки цялата тази дивотия, родните краварофили, ще ревнат с телешки възторг:ви
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на снимката ми приличат на комиците
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
трумп и хитлери са клоуни ,а не реални политици.и те като обама, меркел и оланд са ялови на разум
6
1
 
2
 
! Отговори
добре,хайде преди 7 години
Хайде да мислим ,България не се е променила като Русия.САЩ обаче за разлика от великата страна на мечките има всички възможности да промени вече това . Почваме със сайчтета ,а ако трябва и телевизии и партии .То всичко си има граници .А Сирия не я мислете ........На кой му пука за Сомалия,Либия и друга ***.На някой *** атакист сигурно .
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Питате ли се, защо САЩ вдигат врява за Алепо и по-точно за източен Алепо?!Че видите ли тия 250 хил. души се убиват от Русия. Колко милиона избиха САЩ в Близкият изток, че сега се загрижиха за хората в Алепо и то не Алепо като цяло, а за източен Алепо?! За незнаещите има и западен Алепо, където живеят 1.8 млн., който е под контрола на правителствените сили и се бомби от терористите. Там също умират хора, но след като са убити от "умерената опозиция" ... те са без значение, така ли?
4
0
 
12
 
! Отговори
Хай да мислим преди 7 години
Ал Багдади се срещаше с сенатор Джон Макейн преди има няма 2 години. Питайте го него къде е
3
0
 
15
 
! Отговори
Дуле преди 7 години
Пратете самолети, ние ще ви натоварим цялото сирийско, афганистанско, ираско и всякакво друго близкоизточно *** и ще ви ги пратим да си ги интегрирате в земята на свободата, да работят за по 5$/ч и да пият по 2л сода - американската мечта.
2
0
 
13
 
! Отговори
SD преди 7 години
Забъркаха кашата и сега .....Едно ядене след като се пресоли няма оправяне.
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп и Клинтън нямат проблеми с пришелците. Еврокавалите да му мислят.