Турция отказва вход на евродепутат

Европейският парламент отложи визита, Мартин Шулц гневен на Анкара
17 ное 2016 12:52,
62
Турция отказва вход на евродепутат
Снимка: архив, Reuters

Турските власти са отказали да позволят отговарящата за Турция Кати Пири да участва в парламентарна делегация в Анкара. Това обясниха от офиса на холандската евродепутатка, след като Европейският парламент обяви, че отлага визита в турската столица късно снощи.

"Не ни дадоха никакви обяснения защо г-жа Пири не може да замине", обясниха от офиса на депутатката за Dnes.bg

Мартин Шулц - председателят на Европейския парламент, който водел преговорите по пътуването, решил, че не може приемащата страна да определя състава на парламентарна делегация и оттеглил командировките.

Пири заедно с председателя на външната комисия на Европейския парламент Елмар Брок трябваше да отидат в Анкара за серия от срещи, чрез които да изяснят причините за последните арести на журналисти и на депутати от опозиционната Кюрдска демократическа партия.

Идеята за посещението била на Шулц, който лично уговарял програмата на депутатите с турския премиер Бинали Йълдъръм. Идеята била да се търси възстановяване на "колебливия политически диалог между ЕС и турското правителство", съобщиха от парламента. В замяна на пътуването на Брок и Пири Шулц се съгласил да приеме турския министър по европейските въпроси Омер Челик във вторник в Брюксел.

"Европейският парламент желае честен, открит и добронамерен диалог с турските власти. Предусловие да се случи това е да се приеме автономността и независимостта на твоя партньор. Г-н Брок и г-жа Пири представляват Европейския парламент и не можем да позволим да се подбира кой с кого да говори", заяви Шулц.

Пири е известен критик на начина, по който турския президент Реджеп Ердоган реши да потуши опита за преврат от 15 юли. Тя многократно заяви, че превратът не може да се използва като извинение за атаки срещу медиите, журналистите и писателите.

Инцидентът с парламентарната визита е поредна стъпка от влошаването на отношението между Анкара и Брюксел.

Европейският съюз втвърди тона срещу Анкара след последните арести на политици, като изрази "сериозна загриженост" от случващото се в Турция. Въпреки това Брюксел реши да запази отворени каналите за комуникация и реши да не прекъсва преговорите за членството на страната в ЕС, за което настояват някои политически групи в Европейския парламент и няколко държави членки. Белгийският външен министър Дидие Рейндерс заяви в понеделник, че реакцията на опита на преврат трябва да има някакви граници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
2
 
! Отговори
Русский преди 7 години
Пипец, я думал тут болгары, а говорят по нашему, но с ошибками :)
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
angele tvoqta mamica mrasna takiva kato teb sa ni qsni do sledvashta sreshta chakal
37
11
 
5
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Никой от Цивилизования свят няма нужда от Турция нито от Исляма като цяло.Все още използваме Арабите да ни зареждат с Петрол но след 20-30 години няма да има какво да се сондира и цялата тази пасмина ще тръгне из Европа и света.До тогава трябва да сме намразили Исляма до такава степен че и по Толерантните да не пролеят и 1 сълзица от тяхното изтребване.Просто се иска великите сили да бъдат обединени и Путин и Тръмп ще постигнат това
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сякаш ние като сме с открити лица всеки срещнат ни ***?----Че то си е така!!!Освен ако никой не те поглежда.
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато САЩ и Великобритания и някой други държави определят на изтоточ.Европейските страни и на държавите от Трстият свят кой да пратят за посланик няма проблем и никой нищо не протестира ,е връщави се сега
34
3
 
17
 
! Отговори
Do eu преди 7 години
На ТУРЦИЯ МНОГО И ПУКА даже ще има рферен.. за спиране на преговорите скапани eu бюрикрати сасипаха нашта хубава страна със скапани закони
33
2
 
2
 
! Отговори
хм..към 35 преди 7 години
Тепърва.....
32
2
 
9
 
! Отговори
хм.. преди 7 години
Терълва "големите" европейци ще се сблъскват с Анадола.
31
9
 
20
 
! Отговори
ROM преди 7 години
Турция да не е ***.
30
1
 
15
 
! Отговори
XYZ преди 7 години
Кирлиф европейски депутат.
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Бай ХПощенският гълъб хвърли оставказа теб ще направи изключение, да не останеш неизплющян.
28
2
 
16
 
! Отговори
Без име преди 7 години
Защо ние българите не се противопоставяме на нашите,а ги избирате пак и пак
27
27
 
20
 
! Отговори
радостен съм че преди 7 години
турция увяхва ! турската нация сама търси начини да се унищожи ! ердоган след този инсцениран преврат започна масово и най-нахално да елиминира опонентите си ,да руши демокрацията ,а турският народ си е заровил главата в пясъка и не иска да се противопоставя не знам дали от страх или така му харесва на народа , но и в двата случая турция деградира ,независимо какви са причините за бездействието на народа !
26
29
 
15
 
! Отговори
Историк преди 7 години
Турция си играе с огъня и скоро няма да има тази измислена държава с едва 115 годишна история.Съществуването ѝ не е изгодно за никого - нито за САЩ, нито за Русия, нито за ЕС, нито за който и да е било от съседите ѝ.
25
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган към Мартин Шулц: Някакво председателче на някакъв парламент, казва че ЕС ще прекрати преговорите с Турция и ще ни наложи санкции, ако продължаваме да арестуваме журналисти. Кой си ти, бе ***? Кой си ти, че заплашваш Турция? Не вие, а ние решаваме какво да става в Турция. Щом искате да прекратите преговорите, какво чакате? Прекратете ги още днес. Ние няма спрем - всички ваши кукли ("журналисти", терористи на ПКК и др.) ги мачкаме и ще продължаваме да ги мачкаме.
24
18
 
24
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Чакаме Тръмп да се сдобри с Путин и да отпаднат санкциите срещу Русия.В следствие на това Путин няма да има нужда от Ердоган и отношенията им ще се преобърнат.Трябва и искра да запали огъня.Тя ще дойде от самия Ердоган който ще почне да прави каквоти си поиска.Ще пожелае Кърджали на пример или ще почне да изтребва Кюрдите.Но дори и да си трае Ердоган .Те Великите Сили са го измислили .Ще си намерят причина да ги разкатаят.Дали Сърбия ще си поиска Косово и от там да тръгне или по друг начин .
23
10
 
16
 
! Отговори
scbg преди 7 години
До АнонименКой при кого отиде ? Ердоган при Путин или Путин при Ердоган ?Не съм чул някой да е загинал от това че не ял лимони или домати.
22
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция няма нужда от ЕС. Преди 2 дена Ердоган каза, че ако до края на годината не получи отговор (положителен или отрицателен) ще направи референдум и ако народа каже "Не", Турция сама ще прекрати преговорите за присъединяване.
21
13
 
3
 
! Отговори
страхотно се чу.ка преди 7 години
До възмутенаСамо с името й гугъл отваря новинарски сайтове за информация относно туркинята родена в Германия ! Ако някой наистина иска да гледа нейни порно филми по-добре в гугъл да напише - Sibel Kekilli ***
20
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До csbg: А колко милиарда загуби Путин, след като Турция спря износа на плодове и зеленчуци? Май забрави, че цената за кг. на лимоните в Русия до скоро беше над $10.