Полша на прицел: ЕК удря Варшава с цялата си тежест

Брюксел налага наказателна процедура, пуска "ядреното копче" след месец
26 юли 2017 17:00,
31
Полша на прицел: ЕК удря Варшава с цялата си тежест
Снимка: архив Reuters

Европейската комисия изпълни заканата си и стовари цялата си мощ срещу Полша заради законодателните промени, които ще ограничат независимостта на съдебната власт от правителството.

Въпреки, че полският президент Анджей Дуда наложи вето на два от 4-те новоприети закона, Европейската комисия не се отказа от намерението си, огласено преди седмица, да накаже страната.

Според първия заместник на Юнкер Франс Тимерманс промените в съдебната система в Полша представляват "системна заплаха за върховенството на закона" в страната, които не съответстват както на европейските правила, така и на полската конституция.

Още по темата

Ето защо Брюксел изпрати препоръка на Варшава, която ако не бъде изпълнена в рамките на месец, ще означава задействане на процедурата за налагане на най-тежкото наказание за държава член на ЕС - отнемане на правото й на глас при вземането на европейски решения.

В частност Комисията заявява, че ще пристъпи към мярката, ако съдии от върховния съд бъдат освободени или принудени да се пенсионират. Това предвиждат част от поправките на крайнодясното правителство на Беата Шидло, с които мандатите на върховния съд се прекратяват с влизането им в сила.

Освен това Европейската комисия ще задейства наказателна процедура по Закона за обикновените съдилища, който беше подписан от полския президент в понеделник. Той урежда статута на магистратите в регионалните състави. Брюксел само чака той да бъде обнародван, за да информира официално Варшава за наказателната процедура.

Мотивите, огласени официално за първи път преди закон да влезе в сила, се отнасят до въвежданата различна възраст за пенсиониране на мъжете (65 г) и жените (60) съдии, която сега и еднаква, както и към възможността, която министърът на правосъдието ще получи, по своя преценка, да удължава тази възраст за отделни магистрати.

Брюксел смята, че тези правила противоречат на директивата за равенството между половете на работното място, а правомощията на министъра и на Хартата за основните права.

Безпрецедентните постъпки срещу Полша са резултат от преценката на Комисията, че реформите ще задълбочат проблемите на правосъдната система в страната и че не отговарят на нейните международни задължения като член на ЕС.

От 2016 г. Европейската комисия води друга процедура за върховенството на закона срещу правителството на Шидло за промени в устройството на Конституционния трибунал на Полша, които блокират работата му да следи за съблюдаване на конституционния ред в страната.

"Ние не сме против реформата и не оспорваме правото на правителството да променя съдебната система, но това трябва да става в съответствие с полската конституция и европейските договори. Ние смятаме, че предложенията отговарят и на двете", заяви Тимерманс.

Той добави, че "всеки европейски гражданин има право на независима съдебна система и на независими съдии". "Оставам с впечатление и че мнозина поляци мислят така", каза заместникът на Юнкер, намеквайки за многолюдните граждански протести във Варшава и в други полски градове.

Тимерманс уточни, че независимо дали правителството ще отговори на препоръките на Европейската комисия или не, през септември тя ще предприеме действия в обещаната посока.

Полският парламент излезе в лятна ваканция тази седмица, оставяйки въпроса с президентското вето за есента.

Комисията може да задейства чл.7 от Лисабонския договор, известен още като "ядреното копче", защото е най-тежкото наказание за действащи членки на Съюза. За да отнеме правото на глас на страната тя се нуждае от одобрението на четири пети от страните членки. Унгария вече обяви, че не би подкрепила такова действие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Полша, на пътя между два полюса. Братушките минаха за Германия, окъпаха ги, германците тръгнаха за Русия, окъпаха ги. Да си гледат воеводствата, че някой може пак на някъде да тръгне и тогава пак Полша първа ще го отнесе...
20
1
 
34
 
! Отговори
demograph преди 6 години
Полша за кой ли път маниакално се набутва в шамарите между Германия и Русия. Всеки път подбутвана от Англия, а сега и от САЩ. Всеки път отнася кютека, но не си прави изводи.Отнесено към народа, това вече е национална черта - външно политически мазохизъм. Около Полша се връткат подобни самоубийци като Чехия, Унгария и Словакия.Че и Румъния. Вместо да се държат за ЕС и Германия, те угаждат на англохамериканците, които ще ги набутат в руските шамари, та после пак да поведат "борба за освобождение".
19
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 16"Това звучи, както навремето СССР казваха, че в Унгария трябва да се пратят танкове за да се възстанови социализЪма."----------Сигурен съм, че тогава си ръкопляскал на това, ако разбирасе си бил роден.
18
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС е най-доброто за европейските страни. Затова проруските *** се чудят какви глупости да пишат под тази новина.
17
3
 
43
 
! Отговори
Европейка преди 6 години
Това е европейската демокрация-или слушкаш,или камшик.А ако много се опъваш американската армия ще ти донесе пролет и свобода.
16
0
 
37
 
! Отговори
Евролюб преди 6 години
"всеки европейски гражданин има право на независима съдебна система и на независими съдии".Ех, ако у нас имаше граждани да го прочетат това..., но явно на поляците им говори нещо
15
2
 
45
 
! Отговори
2 преди 6 години
Поляците са спасителите на Европа.Нима забравихте че когато обсадена Виена от турците е пред падане и отправя молба до всички европейски владетели да и помогне . Франция, Германия, Англия, Италия - отказват и само полския крал идва с войската си в критичния момент и отблъсква турците.ПОЛЯЦИТЕ И СЕГА СА НАЙ-АДЕКВАТНИ И ТОЧНИ.Те са нация за уважение. Респект.
14
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Съдии от върховния съд бъдат освободени или принудени да се пенсионират." Т.е. корумпираните и криминализирани съдии да бъдат изгонени, а не да векуват. Какъв хубав закон. Естествено че европейските либерасти ще са против.
13
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, орташка работа е ЕС, не ми я хвали! Винаги единия прецаква другия.
12
13
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Полша трябва да се възстанови демокрацията. Правилно действат в Брюксел.
11
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Полша е невероятен WC а народа е сговнен тотално! Досущ като украинци и македонци!Както станаха големи "тежкари", така могат и да се върнат в първи клас! На България не и е проблем ЕС и корумпираните и невежи брюкселски амбриажи а партийно олигархичния модел на управление в държавата! Защото ГЕРБ не е различен от БСП и те на свой ред от БКП! Пременил се Илия, погледнал се, пак в тия!
10
3
 
41
 
! Отговори
българина преди 6 години
Както рим пращаше легионите срещу варварите така и ес праща мутрите си. Разпад на ес моментално
9
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега чакаме ЕК да защити българската съдебна система от зависимост от фондации. Ще има да чакаме...
8
2
 
40
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Шпиц командата ек в действие, ще има нов 9 септември
7
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Полша е голяма страна и може да извади няколко хиляди "приятели" на Москва , но ако Качински се задържи 2-3г на власт , с комунизма в Полша е свършено , те и икономически тръгнаха добре след като разчистиха креатурите на демагога Валенса от приватизираните предприятия - той говореше против комунизма , а назначаваше само комунисти или проруски настроени на важни места , със сегашната реформа от съда ще изфръкнат точно спъващите напредъка в Полша - учете се!!!
6
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашите страхливци клекнаха пред "началниците". Съдиите ще бъдат зависими от фондации. Точка. Получателите на пари ще продължат да досаждат всеки ден по телевизията.
5
5
 
40
 
! Отговори
Атанас Илиев преди 6 години
Вчера прочетох, че Тръмп показва, че ще предпочита Полша пред Германия (т.е. Меркел) и ето, че днес Полша вече дълбоко съгрешила нещо пред Европейския съюз. Тя така Полша и на Съветския съюз все му беше за нещо виновна.
4
9
 
56
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
ЕС е по голямо недоразумение от СССР и СИВ! Една химера. Една многоглава ламя и всичките й кратуни кухи и вечно гладни. Скоро ще се сгромоляса под собствената си тежест.
3
10
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом като ще й отнемат правото на глас Полша няма работа в ЕС.Време е да почваме да се оттегляме от тези *** диктатори и да си запазим суверинитета.За нас ,българите,ще е трудно ,защто си имаме Тиква предател,за когото са важни целувките и гъзолизането.а не интересите на държавата ни.
2
3
 
60
 
! Отговори
маке преди 6 години
до 1 ти сериозно ли си мислиш че демокрацията е тва некой да пита народо за четвърт век некой да те е питал за нещо