22-и септември е ден и без автомобили

Много хора по света предпочитат колелото пред колата
21 сеп 2017 22:51, Петя Славова
17
22-и септември е ден и без автомобили
Снимка: архив, Булфото

По случай утрешния Световен ден без автомобили много хората от различни държави ще се придвижат до работните си места и други дестинации пеша, с велосипеди или с обществен транспорт, предаде ТАСС.

Денят се провежда, за бъде привлечено вниманието на обществото към екологични и социални проблеми, причинени от прекомерното използване на автомобили. Освен това той цели да бъдат увеличени инвестициите в развиването на обществения транспорт и създаването на безопасна и удобна градска среда за пешеходците и колоездачите.

Първоначално Световният ден без автомобили бил отбелязан през януари-февруари 1974 г. в Швейцария, когато властите в страната призовали хората да изоставят автомобилите си за четири дни. Причината била криза с горивата, пише БТА.

Идеята за планирани акции за отказване от личния автотранспорт за първи път била формулирана от американския политолог и екологичен активист Франсис Ерик Бритън. През 1998 г. списанието "Карбъстърс" (настояще онлайн издание на организацията "Уърлд карфрий нетуърк") предложило денят да се чества на 22 септември.

Световният ден без автомобили се отбелязва от 1999 г. първоначално в Европа, а от 2000 г. в над 1100 града по света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
2
 
! Отговори
До 12 преди 6 години
Нещо яко си се объркал. При демокрацията има най-много забрани.
13
1
 
1
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Повечето хора по света предпочитат колата пред колелото, както пред обществения транспорт - неоспорим факт.
12
3
 
2
 
! Отговори
Другари преди 6 години
Комунизъма отмина, не става само със забрани, хората са свободни да се придвижват както си искат. Забраната за движение на автомобили в центъра на София е тоталитаризъм другари.
11
1
 
5
 
! Отговори
sf преди 6 години
В София, въпреки че маса мамуняк се изнесе/вчера беше ад под небето , мислех си ,че живея в страната Квадратия/, въпреки това - пак има много коли - като се рабудиха около 9 и половина и подгониха - кой с 70-80, а има и с по 120 - опасно е , опасно е да си без кола. Иначе -много добра идея. Някакъв с една джипка дори умишлено ме засече, карал съм бил с 60, а нашия искал явно с 80. Ужас е това софия :(
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото селяните с таралясниците се изнесоха от София.Фандъка хитро ще отчете дейност пред ЕС.А защо не обявят понеделник за ден без автомобили.
9
5
 
8
 
! Отговори
Бастуни преди 6 години
"Много хора по света предпочитат колелото пред колата"-Аз не съм от тях и не желая никой да ми дава наклон на шнорхела!Тъкмо смених тампоните,сега ако не я карам кога?!
8
3
 
8
 
! Отговори
:):) преди 6 години
айде стига с тез безмислени показухи, приказката за коня и жабата....
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички го знаем - няма условия, иначе и за мен не е нормално в 90% от колите да няма пътници, но лошото планиране води до това .
6
1
 
8
 
! Отговори
ахаааа преди 6 години
По света да,но не и у нас!Или сега си представете Баце на колело,ще е доста смехотворна гледка.Нещо като мече на колело от някой цирк.
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ден на това, ден на онова.... - абе соца още се усеща навсякъде.
4
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бих искал някой организатор да отиде до работното си място на 25-30км пеша и после да работи 8-9ч и да се прибере в рамките на 24ч. Аз лично ще бъда с кола, защото няма тротоари, а където има са пълни с коли или с разкикерчени плочки. За велосипед -не, защото не искам някой с БМВ да ме размаже или изпотроши. Жалко, защото колелото си е удоволствие, още по-жалко, че и децата няма къде да карат в града. Иначе ден на колелетата...ама БМВта.... дебна ей..т
3
3
 
13
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Обявявам 26 септември за ден без секс. Най вече за политиците. Такива не бива да се размножават. Ама те май се размножават чрез клетъчно делене. Нал съ сещати ?!;))))
2
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще изкарам колата да се повозя - не че имам някаква работа, просто искам да покажа отношението към тези дразнещи дни на нещо си...
1
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И такъв ден ли са изобретили?! Тц-тц-тц