Облагат с данъци газовете на кравите

Фермерите в Естония ще плащат данък върху стомашните газове на млекодайните
21 май 2008 10:20,
38
Облагат с данъци газовете на кравите
Снимка: Dnes.bg

Фермерите в Естония вече ще бъдат задължени да плащат данък върху емисиите на метан, който се съдържа в стомашните газове на техните крави, съобщи сайтът Zigonet.

Според властите, преживните четириноги твари до голяма степен били причина за отделяния в атмосферата метан, получаващ се от преработването на тревната маса, която те поглъщат.

Според различни изчисления кравите отделяли между 15% и 25% от общото количество на този газ.

Всяка крава излъчва дневно 350 литра метан и 1500 литра въглероден диоксид.

Опозицията остро разкритикува правителството за въвеждането на новия данък, което е прецедент за Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
шшшшшшшшшшшш-Т,Дянков да не чуе.Оттам ще плащаме данък в/у сиренето и кашкавала,като зелената енергия на наште сметки...
37
0
 
0
 
! Отговори
..... преди 15 години
Нещо ми се струва,че всичко което се въвежда е заради глобалното затопляне.Не върви на добре това време от няколко години насам.
36
0
 
0
 
! Отговори
ichko0o0 преди 15 години
Misleh da si slagam na kolata uredba na metan,ama 6te vzema da sloja edna krava.350 litra -tova sa mnogo kilometri.Ako znae nqkoi ot kade moga da si kupq dobi4e ot tazi poroda da pi6e.6te go vozq dokato i svar6i METANA.
35
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Sviat shirok, ludi vsiakakvi!
34
0
 
0
 
! Отговори
Стефан преди 15 години
Докато ние мислим как да наложим данък на въздуха, който дишаме - в Естония вече въведоха данък и на изпуснатия въздух! Браво! Вече има "световна практика"! :)
33
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Метанът е лек и летлив газ! 350 литра метан под формата на пръдня се равняват на 2-3 литра втечнен метан под налягане! Една крава преживя на ден 20-30 килограма трева и след разлагането на тревата се получава толкова метан!!!
32
0
 
0
 
! Отговори
Учуден преди 15 години
Всеки който има начално образование може да разбере че е невъзможно физически животно което има средна маса около 500 кг да отделя:"Всяка крава излъчва дневно 350 литра метан и 1500 литра въглероден диоксид." То бива глупости ама това направо е прекалено.Съветвам редакцията на Днес.бг да наеме някои от малчуганите които участват във това го знае всяко хлапе , ще вършат много по-добра работа :d:D:D:D
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Яко се възползват от невежеството на фермерите тия, почти всичкия метан в атмосферата се отделя от мравките. Чакаме данък за въздуха само..
30
0
 
1
 
! Отговори
vde преди 15 години
...да искате от едно животно което ви дава мялко с КОФИ и то само от трева да няма и някакъв недостатък. По-скоро да помислят как могат да се възползват от този газ.
29
0
 
0
 
! Отговори
боби преди 15 години
Забелязвам,че когато има някаква научна тема повечето коментиращи не разискват по същество,а си пишат някакви простотии и си мислят че са много оригинални.Само че това е факт-и не само кравите отделят метан,но и овцете,които също са преживни животни.Някой прави сравнения с метановите уредби на автомобилите-само че при тях метанът изгаря напълно и няма никакви вредни последствия.То някой не вярват,че и пушенето е вредно,а пък всяка година милиони по света умират от болести свързани с тютюнопушенето.
28
0
 
0
 
! Отговори
oOo преди 15 години
Тия цифри за дневно отделяне ли са?! Нещо ме съмнява. Тя на кравата пръднята само метан и в. диоксид ли съдържа? Ако не - представям си колко ли е литража щом горните цифри са дневното съдържание! Тая крава да не диша през газа си баси!
27
0
 
0
 
! Отговори
ирина преди 15 години
16 браво,подкрепям твоите мисли. аз например не ям вредни храни,това са пакетирани стоки и т.н. обожавам фитнеса и движението. но да отричаме месо,наистина не правилно,в библия също го пише. но всеки сам си избира начин на живот,затова сме и различни всички. от сланина например в организма се правят хормони-мозъчни,полови и други. разбира се всичко в разумни количества. това е факт,че месото е важно. без него към възрастова граница има рискове от атеросклероза и много други болести. тази тема много обширна.
26
0
 
0
 
! Отговори
Грую преди 15 години
Да ги *** до крак...кравите или управляващите - по избор.
25
0
 
0
 
! Отговори
ирина преди 15 години
23 трябва да ти връчат парична премия за супер откритие. много ще е яко,може и да я ползваш кравата за вместо сигналният бутон на волана,като я дръпнеш за опашката,тя ще изреве и готово. ще стане многофункционална супер-крава.
24
0
 
0
 
! Отговори
gothic преди 15 години
# 22, хайде ти папай овес и чакай да ти се развие мозъка. Аз пък ще ям балансирано всичко, и ще чакам същото. Да видим кой ще е първи а? Планетата наистина е замърсена неимоверно, но връзката с глобалното затопляне малко се преекспонира и то напълно тенденциозно. Природата си следва своя цикъл на захлаждания и затопляния и нищо не може да го спре. Според теб, когато викингите са достигнали до най-големия остров на земята защо ли са го нарекли Грьонланд а не Айсланд. Колко ли топлоелектрически централи и нефтени рафинерии са функционирали тогава? А сетих се за една Лейф Ериксон петролиум, как можах да забравя....:)))
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
350 литра метан на ден не мога да ги изгоря даже и с тир да ходя до Варна и да се връщам до София. От утре си махам метановата бутилка в багажника и слагам една крава! Баси икономията! Хем метанец, хем млекце!
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
До 16 - как ги говориш тия работи все едно че си изследвал сам причините за еволюцията. Наскоро пък имаше статия, че това което е развило мозъка при човека са зърнените култури. Така, че със сигурност истината е по-средата.До 20 (21) - Доказателства за глобалното затопляне има достатъчно само трялва да се поинтересуваш. Да не говорим, че въздуха който дишаме е толкова мръсен, че може да се пипне! Само един *** може да се изкаже като теб.
21
0
 
0
 
! Отговори
Краси преди 15 години
Направо се учудвам колко хора се връзват на подобна щуротия като глобалното затопляне и промени в климата. Това се пълни глупости. Само искат да ви промият мозъка.А да сте видели доказателства за това?Аз лично не съм!!!Чакам ги ама...нема.
20
0
 
0
 
! Отговори
Краси преди 15 години
Направо се учудвам колко хора се връзват на подобна щуротия като глобалното затопляне и промени в климата. Това се пълни глупости. Само искат да ви промият мозъка.А да сте видели доказателства за това?Аз лично не съм!!!Чакам ги ама...нема.
19
0
 
0
 
! Отговори
2+2=? преди 15 години
***.от.и -управници имало и ИЗВЪН България!