Опаковат Тримфалната арка по проект на Кристо

Истинската дейност ще започне след 18 юли
16 юли 2021 20:12, Нели Христова
27
Опаковат Тримфалната арка по проект на Кристо
Снимка: БГНЕС

Подготвителните работи за опаковането на Тримфалната арка в Париж със сребристо-син текстил и червено въже в посмъртно изпълнение на проект на родения в България артист Кристо започна днес, предаде Франс прес, цитарана от БТА.

Работници издигат скелето и защитните съоръжения, които ще предпазят от повреди каменната зидария и скулптурите по време на процеса на опаковане.

Истинското опаковане на Триумфалната арка ще започне след 18 юли. В неделя е финалът на колоездачната Обиколка на Франция, която традиционно приключва на булевард "Шан-з-Елизе" пред монумента.

Работата по проекта е под надзора на племенника на Кристо Владимир Явашев. Опаковането ще продължи и през целия август. Инсталацията да бъде открита на 18 септември и ще остане до 3 октомври.

Арката ще бъде опакована в 25 000 квадратни метра рециклируема полипропиленова материя, фиксирана с 3000 метра червено въже, също рециклируемо. Стойността на проекта е 14 милиона евро.

Идеята за инсталацията "Триумфалната арка. Опакована" е отпреди повече от 60 години. Кристо и съпругата му Жан-Клод правят първите планове по проекта през 1962 г. в стая под наем близо до монумента в Париж.

"Можем да осъществим този проект днес, защото те вече са нарисували всеки визуален и артистичен детайл от него. Това е сто процента проект на Кристо и Жан-Клод. Тяхното желание бе той да се осъществи, дори и след като той си отиде. Ние просто осъществяваме неговата визия", обясни племенникът на твореца Владимир Явашев пред "Гардиън" преди месец.

Кристо и Жан-Клод са имали фотомонтаж как ще изглежда опакованата Триумфална арка, но така и не предложили да направят инсталацията, защото смятали, че няма да получат разрешение, каза още той.

Идеята е съживена през 2017 г. по време на изложба на Кристо и получава одобрението на властите в Париж и на Центъра за националните паметници. Жан-Клод почина през 2009 г., а роденият в България Кристо издъхна на 84 години в края на май миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
La France преди 2 години
Франция е най-великата страна! Люлка на цивилизацията и майка на съвременния свят! Vive la Republique! Vive la France!
21
0
 
1
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
Пандемия,безработица,глад,милиони умиращи деца всекидневно по света,икономическа безизходиц а даже и в най развитите дьржави а тия се сьбират да опаковат някакво желязо!! После...ама защо народа излиза по улиците да руши и пали?! От алчността и човешката глупост почват безредиците,вьстанията и революциите!Щом милиони нямат даже хляб да ядат,а ти ядеш пасти и опаковаш железа за да си задоволиш болното вьображение за няколко седмици-ще се сьгласиш и на последиците!!!
20
0
 
2
 
! Отговори
пУтешественик преди 2 години
Трябва да посетя тая тримфална арка. Ама да не е същата , като триумфалната ей шамашали неграмотни.
19
0
 
5
 
! Отговори
кескьосе преди 2 години
Искам да се замета отзад с парче от този рециклируем чаршаф. Да, много е важно да знаем, че бил рециклируем.
18
0
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Аз ше я опаковам за 1 милион :)))
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя не искаше да чуе за България, аре и ние не искаме да чуваме нищо за него, освен това, кофти ама не му понасяме тъй нареченото творчество
16
0
 
10
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 2 години
Простотия на квадрат! 14 милиона за един чаршаф, айде няма нужда.
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъпните на Кристо явно са живи, страшно изкуство
14
1
 
5
 
! Отговори
Pips преди 2 години
Моля, коригирайте, пише се ТриУмфална арка ( от триумф).
13
0
 
3
 
! Отговори
Кети преди 2 години
О, тая уж невъзръщенска п, ростотия ме преследва от памтивека. Да снимат там Марчето и да я сложат в рамка с фльонги е по-добра идея.
12
1
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
14 МИЛИОНА ЕВРО ХВЪРЛЕНИ НА ВЯТЪРА! ПРАВЯТ ГО ЩОТО ЕС ПРИЕ ДА ИМ ДАДЕ 85 МИЛИАРДА ЕВРО ЕЙ ТАКА ЗАРАДИ КОВИД И ТОВА СА ПАРИ КОИТО НЯМА ДА ВРЪЩАТ! А БЪЛГАРИЯ НИЩО ЩОТО НЕ СИ БИЛА ДАЛА ПРОЕКТА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И НЯМА КИНТИ ЗА НАС
11
1
 
16
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Това е поредната илюминатска и сатанинска пepверзия за принизяване на изкуството и разрушаване на традиционните ценности и традиционния морал. Кристо Явашев е предател, който след напускането на България дори отказва да говори на български език.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък я виждам опакована и с една грамаданска фльонга с кордела по средата горе. Моля запишете си. За автографи, друг път
9
1
 
19
 
! Отговори
Влади преди 2 години
И каква е тъ....пата идея за опаковане? Може ли тоя *** да го обясни? Извращение, АМА НЯМА КОЙ ДА ИЗВИКА : ЦАРЯТ Е ГОЛ!Стига с тези фалшиви ценности!!!Тези ни качиха че.р.ните и разпорените халки на главите!
8
3
 
10
 
! Отговори
Алтав гербер преди 2 години
Да опакова българския парламент с повече пластмаса,гуми и бали сено.Пък после каквото сабя покаже.
7
3
 
20
 
! Отговори
ст.град Амнезия преди 2 години
Прстотията на тоя плешивец продължава и след смъртта му от урдите няма отърване
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бяха се сетили да опаковат Нотр Дам с азбестови одеяла, преди да я подпалят.
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И как ще я откраднат след това?
4
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е ли ТриУмфалната арка? И този Кристо - предател, не ме възторгва с грозотиите, дето твори!
3
2
 
23
 
! Отговори
Наполеон преди 2 години
Изключителна грозотия