Заев: Договорът с България помогна за по-добър живот!

Споразумението бе подписано с Бойко Борисов
1 авг 2020 18:32, Петя Славова
17
Заев: Договорът с България помогна за по-добър живот!
Снимка: БГНЕС

Днес се навършват три години от подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Северна Македония и България. Споразумението беше подписано в Скопие от тогавашния премиер Зоран Заев и българския премиер Бойко Борисов.

"На този ден преди три години имахме честта заедно с премиера на България Бойко Борисов да отдадем почит на илинденците от Крушево и АСНОМ, на святото място пред гроба на Гоце Делчев в Скопие и да подпишем Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Показахме политическа воля за напредък, за решаване на открити въпроси и направихме историческа крачка напред. Създадохме модел, с който поставихме общото минало като основа за по-добро бъдеще и по-добър живот на нашите граждани", написа днес във Facebook профила си лидерът на СДСМ Зоран Заев.

Той добавя, че перспективите на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, а по-късно и на Договора от Преспа с Гърция са донесли на страната членството в НАТО, отварянето на процеса на преговори за членство в ЕС, но и съпредседателството на Берлинския процес тази година, с което за първи път страна извън ЕС заема лидерска позиция в тази регионална програма на ЕС за Западните Балкани.

"Този успех се превърна във вдъхновение и модел за сътрудничество за региона и извън него, а македонският народ и всички граждани на Северна Македония утвърдиха вярата си в най-близките си съюзници по европейския и прогресивен път към едно по-добро бъдеще. Чрез това споразумение заедно решихме да попречим на злонамерената пропаганда, да се противопоставим на речта на омразата и да победим национализма", каза Заев, цитиран от БГНЕС.

Заев посочи, че рамката на бъдещето на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество води правителствата на двете държави по пътя на безрезервна ангажираност за постигане на перспективите за развитие и напредък на отношенията между Република Северна Македония и Република България и за добруването на техните народи.


17
Още от Балкани
Гърците не се дават – и на икономическата криза, и на коронавируса
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
кок преди 13 часа
тотален игнор на тези майкопродавци
15
1
 
4
 
! Отговори
Нормален преди 15 часа
Ако не беше братска Русия нямаше да им нужда от такива договори.Македония щеше да си е българска.
14
5
 
4
 
! Отговори
Паисий преди 1 ден
Договора за приятелство с Македония е един безспорен успех за Бойко Борисов!
Да припомня , че и към настоящият момент охраняваме небето на братската нам държава!
13
1
 
2
 
! Отговори
до 7 преди 1 ден
Никакво обединение не ние нужно с тях ще ни напълнят с шиптъри.Бил сън в Македония на работа като тираджия също съм бил много пъти мие показвана карта на която част от България и Гърция е очертана като тяхна територия.Просто по голямата част от обикновените хора са на строени срещу нас.А техният проблем са щиптарите много рсждат и ще ги претопят и свяра и с език.
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Ако премиерът на България не беше продажен брюкселски и американски слуга ,този договор никога нямаше да бъде подписан !
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
"Зайо Байо с лук"
10
3
 
7
 
! Отговори
мхм преди 1 ден
най-предателския договор
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Заю се прави на лисица.Номерата му са плоски и селски.Кой се опитва да излъже?България е направила своите отстъпки и повече няма да прави.Надеждите за външен натиск вурху нея са напразни,защото това ще деградира българската нация.Това не може да си го позволи никой политик,защото ще бъде изхвърлен с ритници от политиката.Европа просто няма да допусне страна,която е определена на антибългарска основа и конфликтите ще бъдат ежедневие.Този договор не е само да се подпише, а трябва и да се изпълни.
8
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Договор който е от 10 точки общи приказки и няма нищо ясно в него. Трябва ни договор от 500 страници както е с Гърция и има ясни срокове и задължения.
7
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Тоя договор е антибтлгарски както и Заев така и ГЕРБ. Трябва ни договор който ще отмени Ньойския договор между България и Македония и двете държави ще се обединят.
6
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Македонският Бойко... Особата му се тресе от скандали за корупция, далавери, телефонни записи за поръчкови убийства, краварско полдизурство, изборни фалшификации... Оня дрънка за някакви безполезни договори...
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Заев, защо спряхте едностранно работата на българо-македоската комисия по идсторическите въпроси? Предлогът беше, че я спирате щото предстоят избори.
Айде да ви видим сега дали пак ще заработи или ще забравите за нея окончателно.
4
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Евала на този българин!!
3
11
 
7
 
! Отговори
Елемаг преди 1 ден
То има ли нещо,което да не е против интересите на България и Мисирков,да не е подписал?
2
2
 
16
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 ден
Заев, дума не обелваш, че продължихте да извращавате и крадете нашата история. Много си мазен, Заев, ама мен вашите македонски мокри сънища ме възмушават!
1
4
 
17
 
! Отговори
Борец с/умакедонизма преди 1 ден
Зайобаев трябва да го прекръстят на Лисичев,щото се оказа бая ми ти лъжливец!