От Скопие бият трегова: Създават фалшиви български дружества

С тях властта уж ще преговаря за конституционните промени
Обновена: 27 апр 2023 09:50 | 27 апр 2023 09:43, Елка Василева
40
От Скопие бият трегова: Създават фалшиви български дружества
Снимка: архив, БГНЕС

В Република Северна Македония се създават фалшиви български сдружения, които да бъдат част от работната група по изготвяне на промени в Конституцията на страната. Така официалната власт ще си осигури послушници по отношение на правата на българите в югозападната ни съседка. За това предупреждават българи от Скопие, които се подписаха под писмо до правителството на РСМ с настояване да бъдат включени в работната група за промяна в основния закон, с аргумента, че това касае основно признаването на българското малцинство като част от многоетническата държава.

Още по темата
"Македония 1991-92 г. не скъса с менталната матрица (от времето на бивша Югославия – бел. ред.). Все още се живее с това ментално състояние. Нещо не ни върви в демокрацията ни. Това най-добре личи с нас, македонските българи. Когато вече стана дума за вписването на македонските българи в Конституцията на Северна Македония, веднага се появиха старите противници на всичко българско в Македония", коментира пред БНР Аргир Стумбов от Скопие. Той е част отдипломатическите усилия на българите да постигнат едно от условията на "френското споразумение" , в което са записани условията към РСМ за започване на преговори за членство в ЕС.

"Уж нещо върви. Има формирана една работна група за конституционните промени, но виждаме, че пак някаква нечестна игра се играе. Има опит да се създадат фалшиви български дружества, с които властта уж ще преговаря за конституционните промени. Не сме сигурни какви ще бъдат тези сдружения, какви ще бъдат тези македонски българи, които уж ще преговарят властта, дали ще бъдат истинските македонски българи, истинските представители на българските сдружения в РСМ, или някакви фалшиви сдружения и личности", отбелязва Стумбов. Той смята, че целта е по-скоро да се създадат "послушници на властта".

Аргир Стумбов изрази мнение, че "властта не желае хора като нас да участваме в тази работна група".

"Елитите, които държат конците в ръцете си, все още не позволяват същински, по-сериозни промени, защото имат не само менталната връзка, имат и материална връзка все още. Може да споменем бизнес връзките със северния съсед на Република Северна Македония. Тези връзки играят все още сериозна роля. Скопие, за съжаление, не се спаси от влиянието, дето идва от северния съсед", каза Аргир Стумбов.

"Френското предложение" все пак е успех на българската дипломация – това вече не са само български условия, а и условия на Европейския съюз и Скопие трябва да се съобразява. Времето ще направи своето. Старото поколение, възпитано в югославски комунистически дух, полека ще изчезва. Надявам се следващото, което идва, да промени тези неща", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
3
 
! Отговори
Вижте заглавието преди 1 година
Какво точно бият в Скопие ?!
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Античните македонци са от гръцки произход Името им подсказва това на Александър Велики ..Елени .Държава македония е имало последно преди повече от 2000 години След това тази област попада в римската империя И по късно в Българската При българските ханове коренното елениско населени бе асимилирано от обединените славяни, пра българи, и траки в държавата българия .Така това компактно населени на държавата България попадна в османската империя .Но запази българския си корен.
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руска шушумиго,българският народ в Македония не говори османски ,нито се казва Сюлейман,нито се кланя на Алла.
29
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македония е била част от една Българска държава,която може да има нещо общо с настоящата, но може и да няма ,въпрос на гледна точка, за около 2 века и малко. Настоящата България е била част от Османската Империя за около 6 века. Ако следим логиката ти, Македонците са Българи, а Ние дали сме Османци тогава? Ние според твоята логика сме повече Османци, в сравнение с това Македонците да са Българи!!Македония е била 6 века Османска,4 века Сърска и най-много Византийска.Смешници!!!
28
2
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 година
ФИРОМСКИЯТ ФРАНКЕНЩАЙН БЕШЕ ЗАЧЕНАТ В МОСКВА! ТИТО МУ Е НАЙКА,СТАЛИН Е БАЩА!
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В СМ всичко е възможно.Особено ,ако е свързано с България.Няма да приемем нищо,което е различно от правата на другите дялове от народи.Албанци,сърби,роми,бошняци и т.н.Ни повече,ни по-малко.Явно всичко трябва да го направят по трудния път,вместо добавянето на няколко думи в конституцията им.Селските тарикатлъци вече няма да минат,а времето минава и тече безмилостно,а Гоце Делчев ще си остане българин,какъвто винаги е бил.
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фалшиви бг дружества?? хахаха Абре маке СМ е бивша българска област По време на 1 и 2 български империи и царство българия. .Населено от българско население и самосъзнание .Български корен и кръв има във всеки днешен Северно македонец Рано или късно ще има обединение От което за съжаление, ще имате вие полза, а ние загуба.. .Все едно да кажеш на австрийците че създават австрийски дружества в германия . Като всички са една кръв ..Немска!
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Скопие да видят в маке речника значението на думата етимология и да потърсят в речника по етимология какво означава думата Скопие. Но нямат такъв речник на македонски език. Могат да проверят и в албанския речник по етимология. Все пак им е също официален език както и с "македонския". ДЛЪЖНИ са да го говорят. Газуар! (Наздраве)
24
1
 
9
 
! Отговори
до Soli Invictus преди 1 година
Що така си се кръстил на латински бе, пич? Нали вие сте създали кирилицата?
23
2
 
10
 
! Отговори
Вето за 30г. преди 1 година
Ембарго, санкции и затваряне на границата и достъп до Всичко Българско и родно и сами ще хвърлят ислямското слънце от Дека дойдоха на Българска земя и да барат наша история,език,християнска религия,писменост, азбуката и европейска култура,номадските кумани.
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ще е интересно как ще влезнат в ЕС с комунистическите символи, без да са разобличили тайните служби и доносници и с паметниците по площадите и имената на булевардите на комунисти- престъпници! Очистването от комунизма ще бъде и вид реабилитация на българщината защото комунизма беше съюзник на сръбските домогвания в Македония! Трябва умно да я играем тая игра и нещата ще се случат!
21
2
 
25
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Прочетох първите изречения от документа на снимката - карикатурен, осакатен български език. На този език няма никакви стари, да не говорим за средновековни или древни документи. Това е диалект на една българска етническа област - като шопите, плевенчаните, търновците, хасковлиите и др. Но този "език" грандомански се нарича македонски - защо ли!?
20
2
 
11
 
! Отговори
Скопие преди 1 година
Скопие могат да ме хванат за к***************РА
19
0
 
10
 
! Отговори
Никога няма преди 1 година
Да видиш православен християнски Българин да коленичи пред куманска ислямска жълта звезда на чаршафа.
18
2
 
11
 
! Отговори
Александър преди 1 година
Какво става в СМакедония ? Ами чисто българска работа хем ги боли хем ги сърби ! Доказват че са с български манталитет !
17
3
 
8
 
! Отговори
Мъкеданайските преди 1 година
Кумани пак барат Българска земя и развяват отново ислямската звезда над православната Българска област-Македония.
16
1
 
8
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 1 година
До Soli Invictus Македонска империя! Какви провинции бе? Е, има една провинция, Северна Македония, но тя е на албанската империя! Би ли наследници на Аце Големиот. Та те онези хунзите, които припознахте, като братя имат повече общо с него, от колкото вие!
15
1
 
20
 
! Отговори
мхм преди 1 година
С юго номера няма да стани скъпи ми северджани.Запишете македонските българи,спрете и оправете кражбата на българска история или ЕС ще висите като част от Албания,каквито почти сте станали.
14
11
 
3
 
! Отговори
Soli Invictus преди 1 година
Боляри, Чалгари, Кукубендбургери, вие сте най-близките провинции на Македонската империя!
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Скопие лъжат здраво. Първоначално тввърдяха че в С.Македония уж нямаше българско малцинство. Т.е твърдяха че нямало нито един Българин. После станаха 3500 Българи. Истината е че са повече, но ги е страх да си кажат Българи сме. защото има фашистски репресии срещу им. Как се обърна историята а? Сега Германия и ЕС са либерали и защитават човешките права пък някогашните комунисти - визирам разпадналата се от фашизъм Югославия и сега Русия на Путин изповядва и сеят расистската идеология.