150 000 румънски учители стачкуват от днес

Исканията са за увеличение на заплатите
22 май 2023 16:52, Стела Стоянова
3
150 000 румънски учители стачкуват от днес
Снимка БГНЕС

Над 150 000 учители в Румъния стачкуват от днес. Предупредителна стачка ще бъде организирана и във висшите училища, съобщава БТА.

Причината са искания за увеличаване на доходите.

Начинаещ учител в Румъния получава малко под 2400 леи (537 долара) на месец, което е около половината от средната месечна заплата за страната от 4554 леи (1019 долара), отбелязва Ройтерс.

“Реално учителите ще бъдат на работните си места, в сградите на училищата, но няма да влизат в час. Затова и призовахме учениците днес да си останат у дома”, заявяват от Федерацията на синдикатите в образованието "Спиру Харет".

Засега учителите не планират да излизат на улицата, но всичко зависи и от преговорите с правителството, коментират синдикалистите.

“Продължителността на общата стачка ще зависи най-вече от отговора на управляващите, но разбира се, и от желанията на колегите“, уточняват от Федерацията на свободните синдикати в образованието.

До момента бяха проведени два кръга преговори между синдикатите и представители на правителството, които не завършиха със споразумение, припомня БТА. На вчерашната среща премиерът Николае Чука изрази мнение, че единствените, които губят от стачката, са родителите и учениците. Отново вчера правителството предложи на начинаещите и щатни преподаватели да се дават бонуси от 1000 леи (около 200 евро) два пъти годишно, но синдикалистите отхвърлиха предложението.

"Ще се приеме календар, така че до 15 юли на ниво Министерството на труда да бъде завършен проектът на новия закон за заплатите и да се премине към диалог със социалните партньори, така че на 1 септември тази година да може да бъде представен на румънския парламент за одобрение“, става ясно от прессъобщение на кабинета, изпратено до медиите.

Това е третата широкомащабна стачка в румънското образование през последните 30 години. 80 процента от учителите я подкрепят, дори и да се стигне до замразяване на учебната година.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: Румъниястачкаучители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Средната заплата на начален учител в Румъния е 2500 лева бруто или около 1500 лева нето!
1
0
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 9 месеца
Тия са агенти на Путин