Президентът: За половин век в ООН България извървя дълъг път

Днес стартира конференция "60 години ООН: глобалните предизвикателства на 21 век"
30 май 2005 12:31,

Значимостта на ООН и необходимостта от реформи в организацията подчертаха в изказванията си участниците в започналата днес в НДК конференция "60 години ООН: глобалните предизвикателства на 21 век".

България по-добре от мнозина разбира различните представи на народите за развитие на света и може да съдейства по пътя към една по-обширна свобода, се казва в приветствие на генералния секретар на ООН Кофи Анан, прочетено на форума от Нийл Буне, постоянен представител у нас на Програмата на ООН за развитие. ООН има нужда от дълбоки промени, организацията трябва не само да пази мира, но и да предотвратява бъдещи конфликти, се допълва в приветствието.

От създаването на ООН досега обединените нации превърнаха световната организация в най-важната институция на многостранната дипломация и в незаменим инструмент на глобализиращия се свят в областта на мира, сигурността, развитието, демокрацията и човешките права, заяви вицепрезидентът Ангел Марин, който прочете приветствие от името на държавния глава Георги Първанов.

Убеден съм, че ООН ще успее да намери точните подходи и противодействия срещу асиметричните заплахи на тероризма, за осигуряване на мир и развитие, за ликвидирането на трайната бедност и приобщаването на всички народи към съвременните постижения и общочовешки ценности, се посочва в приветствието. Президентът вярва, че срещата на върха на държавите-членки на ООН през септември ще консолидира усилията си в решения, важни за успешното реформиране на организацията и повишаването на нейната ефективност за постигането на целите на хилядолетието.

За половин век в ООН България извървя дълъг път, за да постигне днешния си статут на уважаван и отговорен международен партньор, се казва още в приветствието. Там се посочва мандатът на България като непостоянен член на Съвета за сигурност, който й позволи да се изяви като отговорен участник в международната политика, както и участието на страната с военни и полицейски контингенти в ключови мирни операции с мандата или под егидата на ООН в Косово, Камбоджа, Босна и Херцеговина, Афганистан, Ирак.

В обръщение на премиера Симеон Сакскобургготски, което беше прочетено пред участниците в конференцията от правителствения говорител Димитър Цонев, се отбелязва, че България работи за осъществяване целите на хилядолетието - намаляване на бедността, ограничаване на разпространението на СПИН, насърчаване на равенството между половете.

В изпълнение на програмата си правителството провежда последователна и предвидима външна политика, се посочва в приветствието. В приветствието се подчертава, че в страната има обществен консенсус по другите въпроси от дневния ред на ООН като борбата срещу организираната престъпност, корупцията, тероризма разпространението на оръжията за масово унищожение, опазването на околната среда. Убеден съм, че в България ще бъде продължена политиката на все по-активно участие в дейностите на най-представителната международна организация, се посочва в приветствието на Симеон Сакскобургготски.

Министърът на външните работи Соломон Паси заяви, че реформата на ООН е като парола, която синтезира идеята, че без да се реформира и развива, организацията не би могла да запази доверието на народите и правителствата по света. Повишаването на ефективността на ООН зависи главно от политическата воля на нейните членове, посочи външният министър. В предложенията на генералния секретар на ООН Кофи Анан виждаме шанс за истинско възраждане на ООН, допълни Паси.

Той подчерта, че европейската и евроатлантическа перспектива на страната ни винаги е била в допълнение и продължение на общочовешката глобална мисия на ООН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание