"Витошка" е 22-та най-скъпа търговска улица в света

На първо място в класацията на Cushman&Wakefield Healey& Baker е Пето Авеню в Ню Йорк, следвано от Causeway Bay в Хонконг и Champs Elysees в Париж
28 окт 2005 12:00,
"Витошка" е 22-та най-скъпа търговска улица в света
Трите най-скъпи улици в света. На 22-ро място е булевард "Витоша". Снимки: Corbis, Булфото
Столичният булевард Витоша заема 22-о място в класацията на консултантската компания Cushman&Wakefield Healey& Baker (c&W / H&B) за най-скъпите търговски улици в света. Подредбата в доклада Основни световни улици се прави ежегодно, като тази година са включени 237 локации.

Според специалистите на Forton International, ексклузивен партньор на C&W/H&B за България, причината София да се намира толкова напред в класацията е уникалността на бул. Витоша, където и световните, и български марки наемат площи на два до три пъти по-високи ценови нива, защото притежаването на магазин там е въпрос на имидж и реклама. Цената от 130 евро за кв.м за месец, посочена в доклада, е средна за цялата зона.

В действителност оферти за свободни площи се появяват изключително рядко. Последната сделка е сключена на нива от 110 евро за кв.м. Преди шест месеца на пазара е излязла и оферта за помещение от 20 кв.м при месечен наем от 4 000 евро.

Цената на търговските площи в световен мащаб е нараснала с 8% през последната година, като Пето Авеню в Ню Йорк остава най-скъпата улица в света, сочи проучването. Causeway Bay в Хонконг измества от втората позиция прочутото авеню Champs Elysees в Париж.

Според анализаторите на компанията нестихващият интерес към наемане на нови площи от страна на световните марки е основната причина нивата на повечето скъпи локации да продължават да растат. Докладът изследва цените на 237 търговски района в 47 страни по света. След мониторинг на тези стотици локации в класификацията влиза най-скъпото място във всяка от страните.

Само 18 от всички разглеждани 237 локации са отбелязали спад на наемните нива през изминалата година, като основната част са запазили позиции или са нараснали. Най-голямо е развитието в Азия, като в Хонконг има 90% годишно покачване.

Най-голям ръст в Европа е отбелязан в столицата на Дания, Копенхаген – 40%. У нас ръстът за година е 10 до 15% средно. През 2005 г. бе премината считаната за психологическа граница от 100 евро за кв.м. Очакванията на родните анализатори са през следващата година тенденцията да се запази и бул. Витоша да остане предпочитаната от световните и големите родни компании локация.

Наблюденията на експертите все по-често показват, че луксозни бутикови марки като Prada застават до популярни брандове като H&M и Zara и тяхната агресивност променя облика на скъпите търговски улици по света.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Позиция 05 Позиция 04 Страна Град Местоположение €/кв.м/
1 1 САЩ Ню Йорк 5th Avenue 11,56
2 3 Хонконг Хонконг Causeway Bay 9,63
3 2 Франция Париж Champs Elysées 6,63
4 4 Обединено кралство Лондон New Bond Street 5,58
5 9 Япония Токио Ginza 4,61
6 5 Ирландия Дъблин Grafton Street 3,65
7 8 Австралия Сидни Pitt Street Mall 3,15
8 10 Корея Сеул Myeongdong 3,11

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание